100 de curiozități despre Italia. Curiozități despre Italia

03.10.2022
100 de curiozități despre Italia. Curiozități despre Italia

Curiozități despre Italia. Italia este un stat situat în emisfera sudică a Europei și este una dintre cele mai importante țări din lume. De-a lungul istoriei, statul în formă de cizmă a ajutat la evoluția continentului și chiar a lumii întregi. Astăzi, vom afla care sunt cele mai interesante 100 informații despre Italia și de ce este unul dintre cele mai atractive locuri de vizitat.

Iată 100 cele mai interesante curiozități despre Italia:

Italia este într-o continuă evoluție. Aici se regăsesc 3 vulcani activi care aduc aminte locuitorilor de perioadele istorice terifiante. Numele acestora? Vezuviu, Etna și Stromboli.

Cel mai popular fel de mâncare este Pizza. A fost inventată în Napoli, iar în prezent poate fi găsită în aproape orice colț al planetei.

Nu există un loc cu o cultură și istorie mai bogată decât Italia. Dezvoltarea ei pe parcursul a mii de ani a făcut ca în prezent aici să se regăsească cele mai multe vestigii UNESCO, peste 40 la număr.

Stat peninsular, Italia este formată din 20 de regiuni și peste 450 de insule.

Cu o suprafață de peste 300.000 km pătrați, limba italiană diferă de la Nord la Sud. Influențele vecinilor se regăsesc în fiecare regiune, însă Lingua Franca provine din dialectul Toscan.

Este adesea numită „Il bel paese”, care se traduce prin „țara frumoasă„ sau „the beautiful country”. „The” din engleză reflectă unicitatea locului.

Italia este singurul stat din lume în interiorul căruia se regăsesc 2 enclave, Vatican și San Marino.

Pianul și Termometrul sunt invenții 100% italienești.

Italia este a 4-a cea mai vizitată țării a lumii anual, cu un total de peste 45 milioane de turiști.

Băuturile alcoolice fac parte din cultura italiană. În medie, un cetățean italian consumă aproape 100 litri de vin anual.

Curiozități despre Italia:

Celebra Fontana di Trevi din Roma adună zilnic peste 3.000 euro, care sunt donați unei fundații caritabile.

Peste 60% din operele de artă se regăsesc în Italia. O mare parte din ele se află în regiunea Toscanei.

Sportul național este fotbalul.

Echipa Squadra Azzurra a câștigat Campionatul Mondial de Fotbal de 4 ori: 1934, 1938, 1982 și 2006.

Ciuma bubonică care a afectat o mare parte din Europa a făcut ravagii și în Italia. Aceasta a afectat o treime din populația țării în secolul al XIV-lea.

Chiar dacă alimentația este bogată în făinoase, italienii nu sunt grași. Media de consum al pastelor per adult este de 28 kilograme pe an.

Animalul național al Italiei este lupul. Acesta provine din legenda romană a lui Romulus și Remus, celebrii fondatori ai Cetății Eterne.

curiozități

Cele mai celebre mașini sport provin din Italia: Ferrari, Lamborghini sau Maserati.

Regiunea Emilia Romagna este casa celei mai vechi universități încă deschisă, Universitatea Bologna.

Trebuie să le mulțumim italienilor pentru că au venit în sprijinul oamenilor cu probleme de vedere. Aici au fost inventați ochelarii în secolul al XVIII-lea.

Festivalul de film de la Veneția este cel mai vechi din lume.

Scriitorul Shakespeare a avut ca inspirație mai multe locuri din Italia pentru operele sale, printre care: Verona, Florența, Padova, Roma, Sicilia, Veneția, Milano și Mantova.

Uniformele celebrilor carabinieri sunt realizate de marele designer Valentino.

Cel mai înalt punct al țării este Vârful Mont Blanc cu 4.765 metri.

Cel mai lung râu este Po și străbate peste 650 kilometri și trece prin Milano, Ferrara sau Torino.

Italia este cel mai mare producător de vinuri din lume.

Patronul spiritual al țării este Sfântul Francisc din Assisi.

Țară a culturii, gastronomiei și muzicii. Unii dintre cei mai mari compozitori provin din Italia: Antonio Vivaldi, Rossini, Verdi și Puccini.

Celebrul oraș plutitor Veneția are peste 400 de poduri.

Denumirea de „Italia”, provine din greacă și înseamnă „țara vițeilor”, așa era descris sudul țării în antichitate.

Curiozități despre Italia:

curiozități

Cappuccino este o băutură pe care italienii o beau dimineața. Datorită popularității sale printre turiști, aceasta este comandată pe tot parcursul zilei, lucru care îi poate enerva pe nativi.

Italia este țara cu populația cea mai îmbătrânită. Media vârstei este de 45%, iar din totalul de 60 de milioane de cetățeni, peste 23% sunt bătrâni.

Roma sau „Cetatea Eternă” este capitala Italiei și are o istorie de peste 3.000 de ani. De aici au plecat persoane marcante precum Cicero, Iulius Cezar sau Nero.

Expresia celebră „Toate drumurile duc la Roma” este reală. Drumurile create de romani ating puncte precum România sau Marea Britanie.

Roma nu a fost mereu capitala țării. Între 1865-1871, alt oraș celebru, Florența a fost desemnată capitală.

Ziua Națională a țării este pe 2 iunie. Este data în care cetățenii au renunțat la monarhie.

Celebra enclavă San Marino este cea mai veche republică din lume, încă existentă. Aceasta datează încă din anul 301 d.Hr.

Italia este a treia economie a Europei și totodată a 7 economie a lumii.

Benito Mussolini, celebrul dictator fascist a dorit să interzică folosirea cuvintelor străine în limba italiană. Naționalismul său a înlocuit Donald Duck cu Paperino, iar Mickey Mouse a devenit Topolini.

În prezent, cea mai mare parte a economiei țării se bazează pe turism. 65% din finanțele țării sunt datorate turiștilor.

Pastele NU provin din Italia. Acestea au fost inventate în China, iar cu ajutorul arabilor a ajuns în peninsulă în secolul al 13-lea.

Deși nu sunt originare din Italia, aici și-au câștigat popularitatea la nivel mondial, în prezent fiind peste 500 de feluri diferite de paste.

Turnul din Pisa este într-adevăr înclinat. Construcția ajunsese la etajul al treilea, iar din cauza solului argilos și nisipos, turnul a început să se încline în direcția sud-est.

Mulți dintre copii italieni continuă să locuiască cu părinții chiar și după vârsta de 30 de ani.

Biserica Catolică și-a prezentat scuzele pentru întemnițarea lui Galileo Galiei, acesta susținând la vremea respectivă că Pământul se învârte în jurul soarelui și nu invers.

curiozități

100 de curiozități despre Italia

Catolicismul este predominant în Italia. Peste 85% aparțin acestei religii.

Aici se află celebrul Giulgiu din Torino. Legendele spun că este pânza cu care Mântuitorul a fost înmormântat.

Italia face parte din grupul G8 (acum G7). Grupul este format din cele mai importante economii ale lumii.

Entitatea UNICEF a declarat Italia ca fiind una dintre cele mai puternice țări privind legăturile între generații. Tinerii sunt respectați de bătrâni și vice-versa.

Roma este primul oraș din antichitate care a atins cifra de 1.5 milioane de oameni.

Cea mai veche bancă din lume încă operațională se găsește în Siena și datează din 1472.

În Veneția se află cea mai veche cafenea. Aceasta se numește Caffe Florian și este înființată în 1720.

Construcția Catedralei Sfântului Petru din Vatican a durat 120 de ani. Este cea mai mare construcție creștină din lume.

În catacombele de sub Catedrală se găsesc mormintele mai multor Papi, printre care și Sfântul Petru.

Tiramisu a fost inventat aici. „Tierra mi su” înseamnă „Ridică-mă/ fă-mă fericit”, făcând referire la gustul angelic al desertului.

Cei mai faimoși pictori provin din Italia: Botticelli, Michelangelo, Leonardo da Vinci, Donatello, Bernini sau Raphael.

Celebra arenă Colosseum din Roma este cel mai mare stadion istoric din lume. Celelalte două se regăsesc în Capua (locul rebeliunii gladiatorilor) și în Verona.

Conul de înghețată a fost inventat de către italieni.

Inscripțiile „SPQR” se află pe majoritatea clădirilor vechi ale țării. Aceasta provine de la „Senatus Populusque Romanus” din latină și se traduce în „Senatul și Poporul Romei”.

În apropierea Veneției se află unul dintre cele mai bântuite locuri din Italia. Insula Poveglia este interzisă turismului, iar aprobările pentru vizitare sunt aproape inexistente.

Italia mirifică

curiozități

Italia este o țară înconjurată de apă sărată. Cu toate acestea, aici se regăsesc peste 1.500 de lacuri, iar majoritatea sunt în zona Nordică din apropierea Alpilor.

Un teritoriu cunoscut pentru plajele pitorești, Italia are peste 7.000 km de coastă, cele mai cunoscute fiind cu vedere la Marea Mediterană sau Marea Ionică.

În largul coastei unei localități din Liguria se află o statuie scufundată a lui Iisus Hristos, numită „Hristos din abis”. Aceasta se află la 17 metri adâncime și este o atracție splendidă pentru scafandri sau pasionați.

Deși cu o istorie de mii de ani, statul Italian este unul dintre cel mai tinere din Europa. Acesta s-a unificat în anul 1861.

Sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial a însemnat dispariția monarhiei din Italia. Între 1925 și 1943 a fost la conducere Benito Mussollini, dictator fascist.

O masă italiană perfectă trebuie fie completă. Mesele formate din Aperitivo (aperitiv), Antipasti (antreuri), Primo Piato (supă sau paste), Contorno (garnitură servito cu Secondo). La final se poate bea o băutură spirtoasă pentru digestie.

În bucătăria italiană, cel mai important chef nu este cel din restaurant, ci mama sau bunica.

Italia se învecinează cu Austria, Franța, Vatican, San Marino, Slovenia și Elveția.

Demografia se află la un nivel foarte scăzut. Media copiilor născuți în familiile din Italia este de 1.27.

Votul este sacru. Orice persoană cu vârsta de peste 18 ani poate vota, însă pentru a vota pentru Senat e nevoie de 25 de ani.

Steagul Italiei este inspirat de către cel francez.

Zona nordică este mai bogată decât sudul. În medie, un cetățean din nord câștigă cu peste 15.000 euro mai mult anual.

Celebrul mincinos Pinocchio a fost scris de către un italian.

Pâinea este printre cel mai consumat aliment. Acesta are diferite forme pentru diferite feluri de mâncare. Există chiar și un obicei de a se mânca pâine cu ulei de măsline și sare.

Vrei să afli mai multe curiozități?

Nu doar portughezii și spaniolii au exploratori. Cristofor Columb, Marco Polo sau Amerigo Vespucci provin din Italia.

Mașina comună a Italiei este Fiatul. Totodată reprezintă unul dintre cele mai exportate produse.

Cei mai mulți imigranți italiano-americani provin din Napoli și extremitatea sudică a țării.

Centrul economic al țării este stabilit în partea nordică, în jurul orașelor Milano, Torino sau Genoa.

În Italia se găsesc mai multe locuri de cazare decât în oricare altă țară din Europa.

Cele 7 coline ale Romei sunt: Aventin, Caelian, Capitolin, Esquilin, Palatin, Quirinal și Viminal.

Celebra melodie „Bella Ciao” nu este un cântec despre fericire. Simbolizează un cântec de protest și a fost făcut celebru în timpul celui de-al Doilea Război Mondial de către partizani.

Italia a avut 7 regi.

Imperiul Roman a luat sfârșit în 476 d.Hr, ultimul conducător fiind Romulus Augustulus și a fost forțat să abdice de către invadatorii barbari.

Președintele Republicii are doar rol consultativ și onorific. Puterea este dată guvernului.

Culorile de pe steagul Italiei sunt Verde, Alb, Roșu. Acestea simbolizează Speranța (verde), Credința (alb) și Caritatea (roșu).

Cele mai mari insule ale peninsulei sunt Sicilia și Sardinia.

Insula Siciliei este cunoscută la nivel mondial ca fiind casa mafiei italiene.

Biserica Catolică este condusă de Papa. Primul Papă a fost Sfântul Petru, iar cel din prezent este Papa Francis.

Un număr de 49 de Papi nu au fost de naționalitate italiană.

100 de curiozități despre Italia

curiozități

Napoleon s-a aflat în exil pe insula italiană Elba.

Pe străzile din Italia scuterele sunt extrem de prezente. Una dintre cele mai cunoscute se numește Vespa și reprezintă un produs de mândrie pentru italieni.

Cele mai mari orașe ale țării sunt (după dimensiune): Roma, Milano, Napoli, Torino, Palermo.

Diferențele sociale dintre regiuni sunt date de către geografie. Nordul este protejat de către lanțurile muntoase, pe când Sudul a fost predispus la invazii străine precum grecii sau arabii.

Florența este considerată Case Artei. Milano este considerat Casa Modei.

Să întârzii face parte din cultura Italiei. Cu cât se merge mai sud, cu atât întârzierea este mai proeminentă.

Cu ajutorul Italiei au fost formate două dintre cele mai puternice alianțe ale lumii: Uniunea Europeană și NATO.

Oamenilor le place să vorbească gesticulând, inclusiv în momentul în care vorbesc la telefon.

Studiile spun că italienii sunt oamenii care petrec cel mai mult timp în fața oglinzii.

Deși ne referim la „italiană” ca limbă generală, în realitate există peste 35 de dialecte, multora fiindu-le dificil să înțeleagă ce vorbesc alți oameni din alte regiuni.

Cu toate că la nivel mondial, 13 este considerat număr ghinionist, în Italia lucrurile merg diferit. Numărul 17 tinde să nu existe în multe locuri: camere de hotel, locuri în avion ș.a. Motivul este acela că în cifre romane, 17/ VXII înseamnă „am trăit”, care sugerează venirea morții.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot