Unde se află bucata de pământ pe care nicio țară nu o revendică?

24.04.2023
Unde se află bucata de pământ pe care nicio țară nu o revendică?

De-a lungul timpului, oamenii s-au luptat între ei pentru a stăpâni cât mai multe teritorii. Granițele țărilor s-au tot schimbat în decursul anilor, ajungând ca harta lumii să arate precum cea din prezent. În mod surprinzător, există o bucată de pământ care nu ar aparține nimănui. Cum este posibil așa ceva?

Suprafața de teren pe care nimeni nu o dorește

Între Egipt și Sudan există o bucată de pământ de 2.000 de kilometri pătrați care nu aparține nimănui. Teritoriul, denumit Bir Tawil, este independent și nicio țară din apropiere nu dorește să îl anexeze. De ce oare? Trebuie precizat că zona nu are resurse naturale și este aridă, stâncoasă, cu foarte puțină vegetație. În această parte a lumii nu locuiește nimeni.

Se pare că această suprafață de teren nu are nicio utilitate și, de aceea, nicio țară nu dorește să o anexeze. În schimb, în această regiune mai există o bucată de pământ având caracteristici similare cu Bir Tawil, numită Triunghiul Hala’ib, pe care o doresc atât Egiptul, cât și Sudanul fiindcă are ieșire la Marea Roșie.

Bir Taw are între 46 km (în Sud) și 95 km (in Nord) de lungime de la Est la Vest, între 26 și 31 kilometri de lățime de la Nord la Sud, și un total de 2000 km² de suprafață.

Marea Britanie a tensionat relațiile dintre Egipt și Sudan

În anul 1899, Marea Britanie avea o puternică influență în zonă, astfel că a trasat o graniță dreaptă peste paralela 22, făcând ca Triunghiul Hala’ib să revină Egiptului. Situația nu a fost niciodată acceptată pe deplin de Sudan, în zonă existând mai mereu conflicte militare.

Trei ani mai târziu, în 1902, a fost trasată o nouă graniță pe baza identității culturale a nomazilor care populau atunci teritoriile. Drept urmare, Triunghiul Hala’ib a intrat în posesia Sudanului. În ceea ce privește terenul de 2.000 de kilometri pătrați, denumit Bir Tawil, a devenit un tărâm al nimănui.

La un moment dat, un american a observat acest lucru și și-a arborat propriul steag în zonă, dorind să își creeze un regat. Jeremiah Heaton a dorit să îi facă o surpriză fiicei lui care dorea să fie o prințesă. Din păcate pentru el, lucrurile nu au ieșit așa cum și-a dorit. Jeremiah nu a fost singurul care a dorit să pună mâna pe acest pământ, fiindcă în anul 2017 omul de afaceri indian Suyash Dixit a anunțat public că terenul îi aparține.

Cu toate acestea, indianul nu s-a ocupat de administrarea celor 2.000 de kilometri pătrați, astfel că Bir Tawil este și în prezent un tărâm al nimănui.

Foto: slow-journalism.com și Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Istoria DN1-Valea Prahovei, cel mai înjurat drum din România. Cum a ajuns de la… potecă plină de tâlhari la primul Drum Național?
Istoria DN1-Valea Prahovei, cel mai înjurat drum din România. Cum a ajuns de la… potecă plină de tâlhari la primul Drum Național?
Nu există șofer din România care să nu fi petrecut ore bune pe Valea Prahovei, dacă și-a dorit o escapadă la munte. Unul dintre cele mai tranzitate drumuri din România este o corvoadă... citește tot
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Statul de pe primul loc are un IQ mediu de 42. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Statul de pe primul loc are un IQ mediu de 42. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt ...
Nu om fi noi deștepții deștepților, dar parcă nici la coada clasamentului nu suntem. Am zis parcă? Sigur nu suntem. Nivelul IQ-ului unui neam depinde de o sumedenie de factori, de la genetică,... citește tot
Prin ce orașe din România trece Paralela 45? Unde se întâlnesc Meridianul de 25 de grade și Paralela 45?
Prin ce orașe din România trece Paralela 45? Unde se întâlnesc Meridianul de 25 de grade și Paralela 45?
România este situată în emisfera nordică, la intersecția dintre Paralela de 45 de grade latitudine nordică și Meridianul de 25 de grade longitudine estică. De altfel, Paralela 45 traversează... citește tot