Unde se află bucata de pământ pe care nicio țară nu o revendică?

24.04.2023
Unde se află bucata de pământ pe care nicio țară nu o revendică?

De-a lungul timpului, oamenii s-au luptat între ei pentru a stăpâni cât mai multe teritorii. Granițele țărilor s-au tot schimbat în decursul anilor, ajungând ca harta lumii să arate precum cea din prezent. În mod surprinzător, există o bucată de pământ care nu ar aparține nimănui. Cum este posibil așa ceva?

Suprafața de teren pe care nimeni nu o dorește

Între Egipt și Sudan există o bucată de pământ de 2.000 de kilometri pătrați care nu aparține nimănui. Teritoriul, denumit Bir Tawil, este independent și nicio țară din apropiere nu dorește să îl anexeze. De ce oare? Trebuie precizat că zona nu are resurse naturale și este aridă, stâncoasă, cu foarte puțină vegetație. În această parte a lumii nu locuiește nimeni.

Se pare că această suprafață de teren nu are nicio utilitate și, de aceea, nicio țară nu dorește să o anexeze. În schimb, în această regiune mai există o bucată de pământ având caracteristici similare cu Bir Tawil, numită Triunghiul Hala’ib, pe care o doresc atât Egiptul, cât și Sudanul fiindcă are ieșire la Marea Roșie.

Bir Taw are între 46 km (în Sud) și 95 km (in Nord) de lungime de la Est la Vest, între 26 și 31 kilometri de lățime de la Nord la Sud, și un total de 2000 km² de suprafață.

Marea Britanie a tensionat relațiile dintre Egipt și Sudan

În anul 1899, Marea Britanie avea o puternică influență în zonă, astfel că a trasat o graniță dreaptă peste paralela 22, făcând ca Triunghiul Hala’ib să revină Egiptului. Situația nu a fost niciodată acceptată pe deplin de Sudan, în zonă existând mai mereu conflicte militare.

Trei ani mai târziu, în 1902, a fost trasată o nouă graniță pe baza identității culturale a nomazilor care populau atunci teritoriile. Drept urmare, Triunghiul Hala’ib a intrat în posesia Sudanului. În ceea ce privește terenul de 2.000 de kilometri pătrați, denumit Bir Tawil, a devenit un tărâm al nimănui.

La un moment dat, un american a observat acest lucru și și-a arborat propriul steag în zonă, dorind să își creeze un regat. Jeremiah Heaton a dorit să îi facă o surpriză fiicei lui care dorea să fie o prințesă. Din păcate pentru el, lucrurile nu au ieșit așa cum și-a dorit. Jeremiah nu a fost singurul care a dorit să pună mâna pe acest pământ, fiindcă în anul 2017 omul de afaceri indian Suyash Dixit a anunțat public că terenul îi aparține.

Cu toate acestea, indianul nu s-a ocupat de administrarea celor 2.000 de kilometri pătrați, astfel că Bir Tawil este și în prezent un tărâm al nimănui.

Foto: slow-journalism.com și Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce bijuteriile handmade sunt de efect? Ce au în plus față de bijuteriile obișnuite?
De ce bijuteriile handmade sunt de efect? Ce au în plus față de bijuteriile obișnuite?
Contrar așteptărilor, în era actuală a tehnologiei avansate și a producției în masă, bijuteriile handmade câștigă tot mai mult teren în preferințele consumatorilor. Această revenire la... citește tot
Gestul care îți poate salva viața! De ce este bine să dormi cu ușa închisă la dormitor?
Gestul care îți poate salva viața! De ce este bine să dormi cu ușa închisă la dormitor?
E clar, oamenii se împart în două mari categorii: cei care dorm cu ușa închisă la dormitor și cei care aleg să o lase deschisă. Nu multă lume se gândește la faptul că acest gest aparent... citește tot
Biden este „copil” pe lângă cel mai bătrân președinte din istoria lumii. Avea 98 de ani când era la cârma țării sale!
Biden este „copil” pe lângă cel mai bătrân președinte din istoria lumii. Avea 98 de ani când era la cârma țării sale!
Pe data de 25 aprilie 2019, la vârsta de 77 de ani, Joe Biden și-a anunțat candidatura la alegerile prezidențiale din 2020. Acesta a devenit în 2021 al 46-lea președinte al Statelor Unite și... citește tot