Curiozități despre Sudan. Câte limbi se vorbesc în Sudan și cum se traduce numele capitalei Khartoum?

20.04.2023
Curiozități despre Sudan. Câte limbi se vorbesc în Sudan și cum se traduce numele capitalei Khartoum?

Sudan este a 16-a țară din lume ca întindere, cu o suprafață de 1.886.068 de kilometri pătrați. Statul african a fost mult mai mare, însă în anul 2011, în urma unui referendum s-a scindat în Sudan și Sudanul de Sud. Cu toate acestea, Sudan rămâne una dintre cele mai mari țări din Africa.

Lucruri mai puțin știute despre Sudan

Capitala țării este Khartoum, care în limba română înseamnă Trompa Elefantului. Potrivit recensământului din anul 2008, populația țării depășește puțin 30 de milioane de locuitori. Khartoum este cel mai mare oraș al statului african, fiind totodată centrul economic și politic al țării.

În Sudan se vorbesc două limbi oficiale: arabă și engleză. Țara are o populație diversă, care cuprinde mai mult de 500 de grupuri etnice, vorbitoare a peste 100 de limbi.

Sudan este cunoscut în lumea întreagă pentru piramidele sale antice, cum ar fi cele de la Meroe, care datează din perioada 780 înainte de Hristos până în 350 după Hristos. Trebuie precizat că în această zonă și-au dus viața civilizațiile Kerma și Kush, lăsând în urmă multe artefacte care au îmbogățit cultura mondială.

Sudanul are o faună bogată și diversă, aici putând fi văzuți în habitatul lor natural lei, leoparzi, elefanți, rinoceri și bufali africani.

Economia țării este una bazată pe agricultură, cu culturi de bumbac, arahide, susan și sorg (plantă furajeră). Râul Nil, care traversează țara, este vital pentru agricultura locală și economie, fiindcă există puține precipitații în timpul anului iar temperaturile sunt foarte ridicate.

Sudanul se învecinează la nord cu Egipt, la est cu Eritreea, la sud-est cu Etiopia, la sud cu Sudanul de Sud, la sud-vest cu Republica Centrafricană, la vest cu Ciad și la nord-vest cu Libia.

În antichitate, Sudanul era cunoscut sub numele de Țara Kuș sau Nubia.

Sudan

Din păcate, această țară este frământată de un război civil, care parcă nu se termină. Nordul țării este ocupat de fundamentaliștii islamici, iar sudul aparține creștinilor și altor culte religioase. Ca atare, conflictele sunt la ordinea zilei, chiar și în prezent.

Cel mai înalt punct al țării este reprezentat de muntele Deriba Caldera, care are o înălțime de 3.042 de metri. Cel mai jos punct este Marea Roșie.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cel mai rapid animal terestru de pe Planetă este, cu siguranță, ghepardul. Oamenii rapizi sunt o raritate. Totuși, cel mai rapid om din toate timpurile este jamaicanul Usain Bolt. Totuși, care... citește tot
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Există oameni care muncesc o viață pentru a ajunge la statutul de erou, dar și oameni care sunt la locul potrivit și printr-o decizie devin eroi. În cea de-a doua categorie intră și Stanislav... citește tot
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Regina Maria a României a fost una dintre cele mai influente femei din Europa, atât la începutul anilor 1900, cât și în perioada interbelică. Deși iubea România cu patos și transmitea... citește tot