Curiozități despre Sudan. Câte limbi se vorbesc în Sudan și cum se traduce numele capitalei Khartoum?

20.04.2023
Curiozități despre Sudan. Câte limbi se vorbesc în Sudan și cum se traduce numele capitalei Khartoum?

Sudan este a 16-a țară din lume ca întindere, cu o suprafață de 1.886.068 de kilometri pătrați. Statul african a fost mult mai mare, însă în anul 2011, în urma unui referendum s-a scindat în Sudan și Sudanul de Sud. Cu toate acestea, Sudan rămâne una dintre cele mai mari țări din Africa.

Lucruri mai puțin știute despre Sudan

Capitala țării este Khartoum, care în limba română înseamnă Trompa Elefantului. Potrivit recensământului din anul 2008, populația țării depășește puțin 30 de milioane de locuitori. Khartoum este cel mai mare oraș al statului african, fiind totodată centrul economic și politic al țării.

În Sudan se vorbesc două limbi oficiale: arabă și engleză. Țara are o populație diversă, care cuprinde mai mult de 500 de grupuri etnice, vorbitoare a peste 100 de limbi.

Sudan este cunoscut în lumea întreagă pentru piramidele sale antice, cum ar fi cele de la Meroe, care datează din perioada 780 înainte de Hristos până în 350 după Hristos. Trebuie precizat că în această zonă și-au dus viața civilizațiile Kerma și Kush, lăsând în urmă multe artefacte care au îmbogățit cultura mondială.

Sudanul are o faună bogată și diversă, aici putând fi văzuți în habitatul lor natural lei, leoparzi, elefanți, rinoceri și bufali africani.

Economia țării este una bazată pe agricultură, cu culturi de bumbac, arahide, susan și sorg (plantă furajeră). Râul Nil, care traversează țara, este vital pentru agricultura locală și economie, fiindcă există puține precipitații în timpul anului iar temperaturile sunt foarte ridicate.

Sudanul se învecinează la nord cu Egipt, la est cu Eritreea, la sud-est cu Etiopia, la sud cu Sudanul de Sud, la sud-vest cu Republica Centrafricană, la vest cu Ciad și la nord-vest cu Libia.

În antichitate, Sudanul era cunoscut sub numele de Țara Kuș sau Nubia.

Sudan

Din păcate, această țară este frământată de un război civil, care parcă nu se termină. Nordul țării este ocupat de fundamentaliștii islamici, iar sudul aparține creștinilor și altor culte religioase. Ca atare, conflictele sunt la ordinea zilei, chiar și în prezent.

Cel mai înalt punct al țării este reprezentat de muntele Deriba Caldera, care are o înălțime de 3.042 de metri. Cel mai jos punct este Marea Roșie.

Foto: Wikipedia.org

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Ce tactică a folosit Regina Maria să-l înșele pe Regele Ferdinand în văzul tuturor?
Ce tactică a folosit Regina Maria să-l înșele pe Regele Ferdinand în văzul tuturor?
Despre iubirile adultere ale Reginei Maria a României s-au scris sute de mii de rânduri. Numărul de amanți a fost calculat periodic de presa mondenă a vremii, dar și de presa zilelor noastre.... citește tot
Comportamentul uman este predeterminat de biologie sau nu? Ce spun specialiștii?
Comportamentul uman este predeterminat de biologie sau nu? Ce spun specialiștii?
Cercetările genetice au ajutat la înțelegerea multor boli, precum maladiile rare, Alzheimerul și multe altele. Ultimele studii au evidențiat faptul că alegerile în viață sunt influențate... citește tot
De ce câinele ascunde lucrurile primite de la stăpân?
De ce câinele ascunde lucrurile primite de la stăpân?
Câinele este considerat cel mai bun prieten al omului. Devotamentul și atașamentul față de stăpânul său sunt incredibile, dovedind astfel că iubirea acestui patruped este nemărginită. Se... citește tot
adplus-dvertising