Care este cea mai mare țară din Africa?

27.10.2021
Care este cea mai mare țară din Africa?

Africa este al doilea cel mai mare continent de pe Pământ, după Asia. Suprafața acesteia măsoară 30.244.050 de kilometri pătrați. Pe continentul african se găsesc 54 de state suverane și numeroase teritorii dependente. Cea mai mare țară are o suprafață imensă și doar o populație dublă față de cea a României.

Algeria, cea mai mare țară din Africa

Algeria este cea mai mare țară din Africa suprafața teritoriului măsurând nu mai puțin de 2.381.741 de kilometri pătrați (de șapte ori cât România). La nivel global, aceasta se clasează pe locul 10 în lume ca suprafață. Cu toate că are un teritoriu imens, populația depășește cu puțin 40 de milioane de oameni, potrivit datelor oficiale din anul 2016.

Numele celei mai mari țări africane provine de la capitala statului, Alger, ce se traduce prin „insulele”. În felul acesta, denumirea face referire la cele patru insule de pe coasta mediteraneeană, din apropierea oraşului, care au devenit parte a continentului abia în anul 1525.

Algeria are ca vecini Marea Mediterană la nord, Tunisia la nord-est, Libia la est, Niger la sud-est, Mali și Mauritania la sud-vest și Maroc la vest precum și câțiva kilometri din teritorile anexate din Sahara Occidentală.

Din punct de vedere politic, țara este o republică semi-prezidențială ca și România. Șeful statului este ales pe un termen de 5 ani, prin vot universal, de către populație. Limba oficială în Algeria este franceză și este vorbită de 80% din populație, cealaltă parte de 20% vorbește limba berberă, limbă națională. Totodată, în școală se mai învață și limba arabă, însă este foarte rar folosită.

Alger, capitala Algeriei

Iată care sunt primele 10 țări de pe continentul african:

  1. Algeria – 2.381.740 kilometri pătraţi
  2. Republica Democrată Congo – 2.344.858 kilometri pătraţi
  3. Sudan – 1.861.484 kilometri pătraţi
  4. Libia – 1.759.540 kilometri pătraţi
  5. Ciad – 1.284.000 kilometri pătraţi
  6. Niger – 1.267.000 kilometri pătraţi
  7. Angola – 1.246.700 kilometri pătraţi
  8. Mali – 1.240.192 kilometri pătraţi
  9. Africa de Sud – 1.221.037 kilometri pătraţi
  10. Etiopia – 1.104.300 kilometri pătraţi.

La polul opus, cea mai mică țară din Africa sunt Insulele Seychelles cu o suprafață de doar 451  km2.

Africa, continentul unde a luat naștere civilizația umană

Așezarea africană acoperă o suprafață de aproximativ 30.370.000 km² și are o populație de aproximativ 1,216 miliarde (2016). Continentul este format din 54 de state suverane, trei dependențe și regiunea contestată din Sahara de Vest.

Africa este împărțită în cinci regiuni care sunt Africa de Nord, de Sud, de Est, de Vest și Centrală. Conform clasificării ONU a regiunilor din Africa, Africa de Est are cele mai multe țări de pe continent, urmată îndeaproape de Africa de Vest. Africa de Sud are cel mai mic număr de țări.

Africa este continentul unde au fost descoperite scheletele unor specii umanoide de acum 7 milioane de ani. Practic este primul teritoriu care a fost locuit de oameni, aici găsindu-se leagănul civilizației omenești.

Foto: Pexels.com și Wikipedia.org

Îți recomandăm:
Biserica Ortodoxă Română este cea mai înaltă instituție religioasă din țară. Statisticile arată că numărul total al credincioșilor depășește 87% din populația țării. Sfânta...
Ziua de 1 decembrie este cea de 335-a zi a calendarului gregorian și a 336-a zi în anii bisecți. Până la sfârșitul anului au mai rămas 30 de zile. Ziua Națională a României sau Ziua Marii...
Cele mai noi articole
Curiozități despre Isaac Newton, omul care a înțeles după ce legi funcționează Universul
Curiozități despre Isaac Newton, omul care a înțeles după ce legi funcționează Universul
Isaac Newton (25 decembrie 1642 / 4 ianuarie 1643 – 20 / 31 martie 1727) a fost persoana care a revoluționat din temelii fizica. Savantul a descoperit gravitația și a fost prima persoană din... citește tot
Care au fost cele mai ciudate procese din istorie?
Care au fost cele mai ciudate procese din istorie?
Majoritatea societăților, într-o formă sau alta, au avut sisteme concepute pentru a rezolva disputele și pentru a susține statul de drept. Tensiunile și dramele din sălile de judecată au... citește tot
Ce trebuie să faci dimineața pentru a avea o viață sănătoasă?
Ce trebuie să faci dimineața pentru a avea o viață sănătoasă?
Dimineața este acea parte a zilei în care organismul parcă se mișcă ceva mai încet decât în mod normal. Durează un pic de timp până când corpul își intră în ritmul său normal, iar... citește tot