Care este cea mai mare țară din Africa?

27.10.2021
Care este cea mai mare țară din Africa?

Africa este al doilea cel mai mare continent de pe Pământ, după Asia. Suprafața acesteia măsoară 30.244.050 de kilometri pătrați. Pe continentul african se găsesc 54 de state suverane și numeroase teritorii dependente. Cea mai mare țară are o suprafață imensă și doar o populație dublă față de cea a României.

Algeria, cea mai mare țară din Africa

Algeria este cea mai mare țară din Africa suprafața teritoriului măsurând nu mai puțin de 2.381.741 de kilometri pătrați (de șapte ori cât România). La nivel global, aceasta se clasează pe locul 10 în lume ca suprafață. Cu toate că are un teritoriu imens, populația depășește cu puțin 40 de milioane de oameni, potrivit datelor oficiale din anul 2016.

Numele celei mai mari țări africane provine de la capitala statului, Alger, ce se traduce prin „insulele”. În felul acesta, denumirea face referire la cele patru insule de pe coasta mediteraneeană, din apropierea oraşului, care au devenit parte a continentului abia în anul 1525.

Algeria are ca vecini Marea Mediterană la nord, Tunisia la nord-est, Libia la est, Niger la sud-est, Mali și Mauritania la sud-vest și Maroc la vest precum și câțiva kilometri din teritorile anexate din Sahara Occidentală.

Din punct de vedere politic, țara este o republică semi-prezidențială ca și România. Șeful statului este ales pe un termen de 5 ani, prin vot universal, de către populație. Limba oficială în Algeria este franceză și este vorbită de 80% din populație, cealaltă parte de 20% vorbește limba berberă, limbă națională. Totodată, în școală se mai învață și limba arabă, însă este foarte rar folosită.

Alger, capitala Algeriei

Iată care sunt primele 10 țări de pe continentul african:

  1. Algeria – 2.381.740 kilometri pătraţi
  2. Republica Democrată Congo – 2.344.858 kilometri pătraţi
  3. Sudan – 1.861.484 kilometri pătraţi
  4. Libia – 1.759.540 kilometri pătraţi
  5. Ciad – 1.284.000 kilometri pătraţi
  6. Niger – 1.267.000 kilometri pătraţi
  7. Angola – 1.246.700 kilometri pătraţi
  8. Mali – 1.240.192 kilometri pătraţi
  9. Africa de Sud – 1.221.037 kilometri pătraţi
  10. Etiopia – 1.104.300 kilometri pătraţi.

La polul opus, cea mai mică țară din Africa sunt Insulele Seychelles cu o suprafață de doar 451  km2.

Africa, continentul unde a luat naștere civilizația umană

Așezarea africană acoperă o suprafață de aproximativ 30.370.000 km² și are o populație de aproximativ 1,216 miliarde (2016). Continentul este format din 54 de state suverane, trei dependențe și regiunea contestată din Sahara de Vest.

Africa este împărțită în cinci regiuni care sunt Africa de Nord, de Sud, de Est, de Vest și Centrală. Conform clasificării ONU a regiunilor din Africa, Africa de Est are cele mai multe țări de pe continent, urmată îndeaproape de Africa de Vest. Africa de Sud are cel mai mic număr de țări.

Africa este continentul unde au fost descoperite scheletele unor specii umanoide de acum 7 milioane de ani. Practic este primul teritoriu care a fost locuit de oameni, aici găsindu-se leagănul civilizației omenești.

Foto: Pexels.com și Wikipedia.org

AZI ÎN ISTORIE
Ziua de 15 august este cea de-a 227-a zi din calendarul gregorian și a 228-a zi în anii bisecți. În fiecare an pe 15 august creștin ortodocșii sărbătoresc Adormirea Maicii Domnului, unul...
Cele mai noi articole
Cea mai frumoasă prietenie din literatura română. A rămas repetent doar ca să fie colegi de clasă
Cea mai frumoasă prietenie din literatura română. A rămas repetent doar ca să fie colegi de clasă
De-a lungul timpului, cultura românească a fost promovată de diferite personalități. Mihai Eminescu, Ion Creangă, Ion Luca Caragiale, Tudor Arghezi și Gala Galaction sunt doar câțiva dintre... citește tot
Ce să faci să nu mai apară „idle” pe laptop? Trucul prin care „păcălești” modul de stand-by!
Ce să faci să nu mai apară „idle” pe laptop? Trucul prin care „păcălești” modul de stand-by!
În ultimii ani tehnologia a cunoscut o dezvoltare incredibilă, apărând tot felul de dispozitive mai mult sau mai puțin folositoare. Datorită noilor tehnologii și munca s-a schimbat, astfel că... citește tot
Cum a murit Carol al II-lea? Ultimele sale cuvinte au fost: „Vezi ce are duduia, s-a speriat rău”
Cum a murit Carol al II-lea? Ultimele sale cuvinte au fost: „Vezi ce are duduia, s-a speriat rău”
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia acestuia a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu... citește tot