Câte țări sunt în Africa?

16.10.2023
Câte țări sunt în Africa?

Africa este un continent vast și divers, iar numărul exact al țărilor din Africa poate varia în funcție de recunoașterea internațională și de evoluțiile politice. Potrivit datelor oficiale, pe continentul african există 54 de țări recunoscute de către majoritatea comunității internaționale.

Aceste 54 de țări sunt:

 1. Algeria
 2. Angola
 3. Benin
 4. Botswana
 5. Burkina Faso
 6. Burundi
 7. Cabo Verde
 8. Camerun
 9. Ciad
 10. Comore
 11. Congo (Republica Congo)
 12. Congo (Republica Democrată Congo)
 13. Costa de Fildeș
 14. Egipt
 15. Eswatini
 16. Etiopia
 17. Gabon
 18. Gambia
 19. Ghana
 20. Guinea
 21. Guinea-Bissau
 22. Guineea Ecuatorială
 23. Kenya
 24. Lesotho
 25. Liberia
 26. Libia
 27. Madagascar
 28. Malawi
 29. Mali
 30. Maroc
 31. Mauritania
 32. Mauritius
 33. Mozambic
 34. Namibia
 35. Niger
 36. Nigeria
 37. Rwanda
 38. Sahara de Vest (teritoriu disputat)
 39. Sao Tome și Principe
 40. Senegal
 41. Seychelles
 42. Sierra Leone
 43. Somalia
 44. Sudan
 45. Sudanul de Sud
 46. Tanzania
 47. Togo
 48. Tunisia
 49. Uganda
 50. Zambia
 51. Zimbabwe
 52. Djibouti
 53. Swaziland (astăzi Eswatini, dar numele vechi mai este folosit în unele contexte)
 54. Africa de Sud.

Este important să menționăm că există unele teritorii contestate și regiuni autonome sau semi-autonome în Africa, precum Sahrawi Arab Democratic Republic în Sahara de Vest și Somaliland în Somalia, care nu sunt recunoscute de toate statele și organizațiile internaționale ca state suverane independente.

Ce populație are Africa?

Populația totală a Africii este estimată la aproximativ 1,3 miliarde de oameni. Africa este al doilea cel mai populat continent din lume, după Asia, și are o populație extrem de diversificată, cu peste 2.000 de grupuri etnice și mai mult de 2.000 de limbi vorbite. Este important de menționat că populația Africii este în creștere rapidă, iar estimările sugerează că va continua să crească în următoarele decenii. Această creștere demografică poate aduce cu sine provocări legate de dezvoltare, acces la resurse, infrastructură și altele.

Trebuie precizat că există mai mulți factori complexi și interconectați care contribuie la sărăcia din Africa. Este important să înțelegem că Africa nu este o entitate omogenă și că situația economică și socială poate varia semnificativ de la o țară la alta și de la o regiune la alta. Cu toate acestea, există câțiva factori generali care au contribuit la sărăcia persistentă în multe părți ale Africii:

Istorie colonială: Multe țări africane au fost colonizate de puteri europene timp de secole. Procesul de colonizare a avut adesea consecințe negative asupra populațiilor indigene și asupra dezvoltării economice. Resursele au fost exploatate în interesul colonizatorilor, iar infrastructura și instituțiile au fost adesea dezvoltate pentru beneficiul colonial. După obținerea independenței, multe țări africane s-au confruntat cu dificultăți în reconstrucția și dezvoltarea lor.

Guvernare ineficientă și corupție: Multe țări africane au suferit de guvernare ineficientă, corupție și conflicte politice. Aceste probleme au redus capacitatea statelor de a oferi servicii publice adecvate, de a promova dezvoltarea economică și de a proteja drepturile omului. Corupția poate împiedica și investițiile străine și dezvoltarea economică durabilă.

Instabilitate politică și conflicte: Multe părți ale Africii au fost afectate de instabilitate politică și conflicte armate. Aceste conflicte pot duce la distrugere economică, migrație forțată și dezorganizare socială, contribuind astfel la sărăcia persistentă.

Dezvoltarea infrastructurii: Lipsa infrastructurii dezvoltate, cum ar fi drumuri, căi ferate, porturi și energie electrică, poate împiedica creșterea economică și accesul la servicii de bază. Dezvoltarea infrastructurii necesită investiții semnificative și resurse.

Dezvoltarea educației și a sănătății: Accesul limitat la educație de calitate și la servicii de sănătate adecvate poate perpetua sărăcia. Un nivel scăzut de educație și sănătate poate afecta capacitatea indivizilor de a găsi locuri de muncă bine plătite și de a-și ridica standardele de viață.

Datorie externă: Multe țări africane se confruntă cu povara datoriei externe, ceea ce limitează resursele disponibile pentru investiții în dezvoltare. Serviciul datoriei poate consuma o parte semnificativă a bugetelor guvernamentale.

Schimbările climatice: Africa se confruntă cu schimbări climatice care pot afecta producția agricolă și pot duce la fenomene meteorologice extreme, cum ar fi secetele și inundațiile. Aceste evenimente pot afecta negativ securitatea alimentară și economia.

Acces la piețe internaționale: Accesul limitat la piețele internaționale și practicile comerciale injuste pot limita oportunitățile de export și dezvoltare economică.

Este important de menționat că Africa are, de asemenea, potențialul pentru dezvoltare și resurse naturale semnificative. În ultimii ani, au existat eforturi semnificative pentru a aborda aceste probleme și pentru a promova dezvoltarea economică durabilă în Africa. Organizații internaționale, guverne africane și parteneri străini lucrează împreună pentru a aborda aceste provocări și pentru a sprijini creșterea economică și reducerea sărăciei în regiune.

Somalia, cea mai săracă țară din Africa și din lume

Potrivit indicelui VNB, cea mai săracă țară din lume este în acest moment Somalia, care este și cea mai coruptă țară de pe mapamond. Situată în „Cornul Africii”, Somalia (15 milioane de locuitori) are un venit național brut de aproximativ 130 de dolari pe cap de locuitor.

Iată câteva informații importante despre Somalia:

Capitala: Mogadishu este capitala și cel mai mare oraș al Somaliei.

Limba: Limba oficială a Somaliei este somaleza. Araba și engleza sunt, de asemenea, vorbite în diverse contexte.

Geografie: Somalia are o coastă lungă la Marea Indiană și este cunoscută pentru peisajele sale variate, care includ deșerturi, câmpii, munți și plaje.

Istorie: Somalia are o istorie veche și bogată, cu legături cu civilizațiile antice precum Egiptul și Imperiul Aksum. Țara a fost, de asemenea, un important centru comercial în Evul Mediu.

Independența: Somalia și-a obținut independența în 1960, când s-au unit două teritorii separate, Somalilandul britanic și Fosta Somalie Italiană.

Conflict și instabilitate: Din anii 1990, Somalia a fost afectată de conflicte armate, instabilitate politică și fragmentare în multiple entități controlate de clanuri sau grupuri militante. Acest lucru a dus la probleme umanitare grave.

Somaliland: O regiune numită Somaliland s-a separat de Somalia în 1991 și și-a proclamat independența. Cu toate acestea, Somalilandul nu este recunoscut oficial ca stat independent de majoritatea țărilor sau organizațiilor internaționale.

Economie: Economia Somaliei este în mare parte pastorală, bazată pe creșterea animalelor și comerțul cu animale. De asemenea, țara are potențial pentru exploatarea resurselor naturale, cum ar fi petrolul și gazele naturale.

Diaspora: Comunitatea somaleză din diasporă este semnificativă și include somalezi care trăiesc în țări precum Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, Canada și Australia.

Eforturi pentru stabilizare: În ciuda instabilității persistente, au existat eforturi semnificative pentru stabilizarea Somaliei și pentru promovarea dezvoltării economice și sociale în țară, inclusiv intervenții ale comunității internaționale și ale organizațiilor umanitare.

Situația din Somalia rămâne complexă și în continuă evoluție, iar țara se confruntă cu numeroase provocări, cum ar fi conflictele armate, instabilitatea politică, problemele umanitare și dezvoltarea economică.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Care este singurul cuvânt din limba română care conține toate cele 8 vocale: A, E, I, O, U, Ă, Â și Î?
Care este singurul cuvânt din limba română care conține toate cele 8 vocale: A, E, I, O, U, Ă, Â și Î?
Spre deosebire de alte limbi, limba română conține șapte vocale astfel: a, e, i, o, u, ă, î (â). Sau opt, dacă luăm separat „î” și „â”. Conform definiției, vocala este un sunet... citește tot
De ce se urează „Casă de piatră” la nuntă? Din ce obicei ciudat provin aceste cuvinte?
De ce se urează „Casă de piatră” la nuntă? Din ce obicei ciudat provin aceste cuvinte?
În multe culturi, căsătoria este văzută ca un moment sacru și semnificativ în viața unei persoane. Nunta este considerată unul dintre cele mai importante eveniment din viața românilor. Fie... citește tot
Ziua în care la vot s-au prezentat în România 86% dintre cei cu drept de vot!
Ziua în care la vot s-au prezentat în România 86% dintre cei cu drept de vot!
Cea mai numeroasă prezență la vot din istoria României s-a înregistrat în anul 1990, la câteva luni după ce România scăpa de decenii de dictatură. Regimul ceaușist era îngenunchiat, iar... citește tot