Care este țara unde vârsta legală pentru a bea alcool este de 13 ani?

24.08.2021
Care este țara unde vârsta legală pentru a bea alcool este de 13 ani?

Consumul de alcool reprezintă un viciu. Tinerii încep să bea băuturi alcoolice de la vârste tot mai fragede, lucru care le afectează dezvoltarea ulterioară a organismului. Corpul unui copil este mai mic decât al unui adult și ca atare va tolera mai greu alcoolul. Cu toate acestea, sunt țări unde minorii au voie să bea alcool de la vârste fragede, legal.

Care este țara unde vârsta legală pentru a bea alcool este de 13 ani?

În lume sunt state unde vârsta legală pentru a bea alcool este foarte mică și ajunge chiar și la 13 ani. Această țară este Burkina Faso localizată în Africa de Vest, iar copiii pot cumpăra și consuma băuturi alcoolice de la vârsta de 13 ani. La polul opus se află Eritreea, un stat în partea de nord-est a Africii, unde vârsta legală pentru a consuma alcool este de 25 de ani.

Organizația Mondială a Sănătății a tras atenția, în anul 2016, asupra faptului că sunt încă multe țări unde nu există o limită a vârstei la care poate fi cumpărat alcoolul și consumat. Pe de altă parte, există numeroase state care au o interdicție totală asupra alcoolului, deci nu este legal să vândă nimănui.

De departe, majoritatea limitelor de vârstă pentru a consuma alcool sunt în jur de 18 și 20 de ani, dar există un număr considerabil de țări care au 21 de ani. Deci, există locuri unde este interzis total vânzarea de alcool și țări unde nimeni nu poate cumpăra sau vinde, până la o limită de vârstă cuprinsă între 13 și 25 de ani, iar apoi există unele state care nu au nicio limită de vârstă. Este legal să vinzi oricui, a declarat Dag Rekve, cercetător în cadrul Departamentului pentru sănătate mintală și abuz de substanțe de la OMS, pentru cnn.com.

Cu toate acestea, în ultimii ani, s-a acordat o atenție sporită cantității de alcool pe care o beau tinerii, ci nu neaparat vârstei la care încep să bea. Drept urmare, s-a observat că în statele cu economii puternice consumul de alcool este mai ridicat decât în cele cu economii mai sărace.

În ce țară tinerii beau cel mai mult alcool?

În anul 2016, țara cu cel mai mare procent de tineri între 15 și 19 ani care au consumat alcool regulat, în ultimele 30 de zile, a fost Luxemburgul, cu 54%, potrivit OMS. A urmat Guineea Ecuatorială cu 53,7% și apoi Lituania cu 53,2%. De cealaltă parte, țările în care niciun tânăr cu varsta cuprinsă între 15-19 ani nu a băut alcool regulat, în ultimele 30 de zile, au fost Mauritania, Afganistan, Kuweit, Libia, Pakistan, Somalia, Siria și Yemen.

Potrivit datelor UNICEF din anul 2013, în România, 42% dintre minorii cu vârste cuprinse între 10 și 12 ani au consumat alcool cel puțin o dată. Procentul este mai mare în rândul băieților – 57%. Vârsta medie la care românii încep să consume alcool este de 14 ani.

Cât de periculos este consumul de alcool la tineri?

Specialiștii în sănătate susțin că nici o cantitate de alcool nu este bună pentru corpul uman, iar consumul excesiv poate afecta organismul și creierul, în special la o persoană tânără. Cercetările au arătat că un consum de alcool regulat poate duce la o insuficiență a creierului și diferite deficite cognitive, inclusiv probleme de memorie.

În timpul adolescenței, neuronii din creier cresc și se consolidează, iar conexiunile se dezvoltă pentru a permite acestuia să transmită informații mai repede și să proceseze gânduri mai complexe. Cercetările sugerează că, în acest timp, dezvoltarea are loc în regiunile creierului asociate cu motivația, impulsivitatea și dependența.

Reprezentanții Organizației Mondiale a Sănătății recomandă ca acolo unde se consumă alcool, acesta să se facă în cantități moderate.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce bijuteriile handmade sunt de efect? Ce au în plus față de bijuteriile obișnuite?
De ce bijuteriile handmade sunt de efect? Ce au în plus față de bijuteriile obișnuite?
Contrar așteptărilor, în era actuală a tehnologiei avansate și a producției în masă, bijuteriile handmade câștigă tot mai mult teren în preferințele consumatorilor. Această revenire la... citește tot
Gestul care îți poate salva viața! De ce este bine să dormi cu ușa închisă la dormitor?
Gestul care îți poate salva viața! De ce este bine să dormi cu ușa închisă la dormitor?
E clar, oamenii se împart în două mari categorii: cei care dorm cu ușa închisă la dormitor și cei care aleg să o lase deschisă. Nu multă lume se gândește la faptul că acest gest aparent... citește tot
Biden este „copil” pe lângă cel mai bătrân președinte din istoria lumii. Avea 98 de ani când era la cârma țării sale!
Biden este „copil” pe lângă cel mai bătrân președinte din istoria lumii. Avea 98 de ani când era la cârma țării sale!
Pe data de 25 aprilie 2019, la vârsta de 77 de ani, Joe Biden și-a anunțat candidatura la alegerile prezidențiale din 2020. Acesta a devenit în 2021 al 46-lea președinte al Statelor Unite și... citește tot