Ce este berea radler?

30.08.2023
Ce este berea radler?

Berea este una dintre cele mai populare băuturi consumate la nivel mondial. Gustul puternic și amărui atrage fanii acesteia să o consume regulat, de cele mai multe ori la întâlnirile cu prietenii. Pe lângă berea clasică și artizanală a apărut un tip nou, fructat, care prinde din ce în ce mai mulți fani. Ce este berea radler?

Care este diferența dintre berea radler și cea clasică?

radler

Berea este o băutură comună, cu un nivel relativ scăzut de alcool, consumată la nivel mondial. Conform studiilor, aceasta a apărut cu mai bine de 6.000 de ani în urmă. Prima formă a acesteia a apărut ca urmare a procesului de udare a unei bucăți de pâine, declanșând un proces de fermentare.

Evoluția lumii se află în strânsă legătură cu berea, cei mai mari lideri ai lumii antice fiind fani ai acestui tip de băutură. Faraonii egipteni, liderii romani, dar și regii din Sumer obișnuiau să consume în mod regulat bere. De altfel, faimoasa „lună de miere” își are rădăcinile într-un obicei vechi al sumerienilor de a oferi proaspăt căsătoriților bere îndulcită cu miere pentru a le ajunge o lună.

Cu timpul, dezvoltarea tehnologiei a dus la crearea de fabrici unde era capabilă realizarea unei cantități superioare. Germania, Cehia, România sau Ungaria sunt jucători importanți în Europa la consum, dar și în fabricarea berii. Pe lângă berea clasică sau cea artizanală cu care ne-am obișnuit, a apărut un nou tip, denumit „radler”.

În anul 1922, într-un han pe nume Kugleralm, aflat lângă orașul Munchen, proprietarul Franz Kugler s-a trezit cu peste 13.000 de cicliști în fața porților. Fiind un număr foarte mare, proprietarul urma să rămână în scurt timp fără bere, germanii fiind consumatori înrăiți. Pentru a folosi din cantitatea de limonadă rămasă, acesta a amestecat în proporție de 50/50 cele două băuturi. În timp ce Franz Kugler oferea noua băutură, acesta afirma că a fost creată special pentru bicicliști. Lichidul avea aromă de lămâie și un conținut scăzut de alcool, pentru ca cicliștii să nu se îmbete, mai ales că trebuiau să plece pe două roți spre case.

Așa a apărut sintagma „Radlermass”. Băutura a avut un succes atât de mare, încât mai multe hanuri din oraș au adoptat această băutură. În prezent, berea radler se găsește în toată lumea, inclusiv în România, însă nu toată lumea este fan. Motivul stă în spatele concepției că berea trebuie să fie puternică, amară și cu suficient alcool.

Câte tipuri de bere se pot consuma la Oktoberfest în Germania?

Oktoberfest este cel mai mare și important festival de bere din Germania. Totodată, este un laitmotiv pentru băuturii de bere din întreaga lume. În fiecare an, sosesc în orașul Munchen consumatori din toate țările lumii pentru a se delecta cu berea amăruie.

Aici se pot consuma toate tipurile de bere din regiune, printre cele mai importante fiind Augustiner, Paulaner sau Spaten. La fiecare ediție, se consumă peste 5 milioane de litri de bere, fiind o mândrie națională.

Foto: Depositphotos.com

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Roxadustat: Medicamentul controversat interzis pentru sportivi
Roxadustat: Medicamentul controversat interzis pentru sportivi
În lumea sportului, medicamentele de performanță au fost întotdeauna o problemă controversată. Un astfel de medicament care a făcut recent titluri este roxadustat. În acest blog, vom analiza... citește tot
Ce vin îi plăcea, în mod deosebit, lui Ștefan cel Mare?
Ce vin îi plăcea, în mod deosebit, lui Ștefan cel Mare?
Ștefan cel Mare (1438/1439 – 1504) a fost una dintre personalitățile care a scris istorie pe aceste meleaguri. Domnitorul moldovean a avut cea mai lungă domnie din perioada medievală, nu mai... citește tot
Arheologii au descoperit locația unde Iisus Hristos a vindecat un orb
Arheologii au descoperit locația unde Iisus Hristos a vindecat un orb
Iisus Hristos este figura centrală a creștinismului. Fiul lui Dumnezeu a venit pe Pământ pentru a propovădui pacea și iubirea între oameni, însă a fost crucificat de către aceștia. În... citește tot