Istoria berii. Când a fost inventată berea?

18.07.2022
Istoria berii. Când a fost inventată berea?

Berea este băutura alcoolică cea mai cunoscută și consumată din întreaga lume. Oriunde vei călători, vei găsi diferite tipuri de bere: Blondă, Brună, Filtrată, Nefiltrată, Artizanală, făcută în casă, cu sau fără alcool. Anual, în spațiul european, sunt consumați în medie 80 litri de bere per cap de locuitor

Cel mai ridicat nivel de consum al berii din UE este Republica Cehă, unde în medie sunt consumați peste 140 litri pe an. La polul opus regăsim Danemarca, cantitatea medie de bere consumată anual este de cel puțin 60 de litri. În România sunt consumați anual, în medie 85 litri de bere per locuitor.

Unde și când a fost inventată berea?

Când a fost inventată Berea?

Conform specialiștilor, prima bere își are originea în China antică, în jurul perioadei de 7000 î.Hr, și era denumită „kui”. Se crede că inițial berea a apărut în mod accidental, prin fermentarea pâinilor din orz lăsate în apa de ploaie. Băuturii respective i s-au adăugat diferite ingrediente, precum curmale sau miere.

În Asia, procesul realizării berii însă se crede că a apărut în jurul perioadei 3500 – 3100 î.Hr, în zona Iranului de astăzi, o regiune numită Godin Tepe. Deși aceasta este perioada oficială de când cele mai concrete dovezi au fost verificate, au existat interpretări care duc perioada și mai înainte, până în anul 10.000 î.Hr. Cu timpul, berea a devenit un lucru „sacru”, în zona Egiptului Antic, având chiar și o zeitate dedicată acestei băuturi, pe numele său „Tenenit”. Denumirea sa provine din cuvântul de bază „tenemu” care înseamnă „bere” în egipteană. Atât de iubită a fost berea în Egipt, încât au fost găsite dovezi ale berii chiar și în mormintele faraonilor.

Cum a ajuns în Europa?

Istoria berii în Europa

În timp ce în zona Egiptului sau a Iranului era consumată berea pe scara largă, în zona Europei, vinul era băutura preferată. Vinul era considerat „cadou de la zei”. Berea a ajuns pentru prima dată în Grecia, însă nu a avut un impact foarte mare, fiind considerată „băutură pentru barbari”.

Cu toate acestea, cele mai multe informații despre fabricarea berii au ajuns în zonele germanice prin cucerirea acestora de către Romani.
În Evul Mediu, berea era produsă cel mai mult în cadrul mănăstirilor, reușind să-și asigure veniturile din vândutul berii. Deși berea a fost inventată într-o parte diferită a lumii, Arta Berii a fost dezvoltată în zona Germaniei. În anul 1516 a apărut documentul numit „Reinheitsgebot”, regulament care stabilea ingredientele din care berea trebuie făcută. Acestea erau: apă, orz și hamei.

În luna octombrie a anului 1810 a avut loc nunta Regelui Ludwig I cu Prințesa Tereza de Saxonia-Hildburghausen. Pentru a celebra acest eveniment, întreg orașul a fost invitat, iar berea a fost cea mai consumată băutură. Sute de ani mai târziu, acesta s-a transformat în ceea ce noi cunoaștem cu denumirea de „Oktoberfest”. Cu timpul, a fost adăugat și al 4-lea ingredient, drojdia. Drojdia este ingredientul care asigură gustul particular de bere pe care noi îl cunoaștem astăzi.

Berea în România

Prima bere în spațiul românesc datează din secolul al XIV-lea. La fel ca în restul țărilor din Europa, mânăstirile reprezentau locul în care berea era cel mai mult produsă. Prima fabrică de bere se deschide în 1718 în Timișoara, iar de atunci și până acum este unul dintre cele mai consumate beri din România.

Fabrica de bere Timișoreana, prima de la noi

În anul 1718, pe când Timișoara făcea parte din Imperiul Habsburgic, Prințul Eugen de Savoia a dat ordin ca orașul să fie aprovizionat cu cazane pentru a asigura apă potabilă locuitorilor. Tot atunci s-a înființat și fabrica de bere Țimișoreana care producea și țuică la vremea respectivă. Aceasta are o tradiție de peste 300 de ani și este prima fabrică de acest fel de pe teritoriul actual al României.

Odată cu ascensiunea Timișoarei la orașul liber regal în anul 1779, administrația fabricii de bere Timișoreana a trecut de la administrația imperială la administrația orașului. În 1890 a avut loc un incendiu și fabrica a fost reconstruită și reechipată. De asemenea, după cel de-al Doilea Război Mondial, aceasta a fost modernizată cu instalații noi, dar și-a extins spațiile de producție, scrie Discover Timiș.

Sub guvernul comunist, compania a fost naționalizată din 1948 până în anul 1995, la 6 ani după Revoluția din 1989. Timișoreana este acum gestionată ca marcă de bere în cadrul grupului Ursus, care la rândul său face parte din cel de-al doilea grup de bere din lume SABMiller din 2002. Interesant este că din anul 1916 până în 1975 livrarea berii s-a făcut cu un tramvai de marfă.

Foto: Depositphotos.com

Tags:
Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Ce tactică a folosit Regina Maria să-l înșele pe Regele Ferdinand în văzul tuturor?
Ce tactică a folosit Regina Maria să-l înșele pe Regele Ferdinand în văzul tuturor?
Despre iubirile adultere ale Reginei Maria a României s-au scris sute de mii de rânduri. Numărul de amanți a fost calculat periodic de presa mondenă a vremii, dar și de presa zilelor noastre.... citește tot
Comportamentul uman este predeterminat de biologie sau nu? Ce spun specialiștii?
Comportamentul uman este predeterminat de biologie sau nu? Ce spun specialiștii?
Cercetările genetice au ajutat la înțelegerea multor boli, precum maladiile rare, Alzheimerul și multe altele. Ultimele studii au evidențiat faptul că alegerile în viață sunt influențate... citește tot
De ce câinele ascunde lucrurile primite de la stăpân?
De ce câinele ascunde lucrurile primite de la stăpân?
Câinele este considerat cel mai bun prieten al omului. Devotamentul și atașamentul față de stăpânul său sunt incredibile, dovedind astfel că iubirea acestui patruped este nemărginită. Se... citește tot
adplus-dvertising