Cea mai veche fabrică de bere din România?

14.04.2022
Cea mai veche fabrică de bere din România?

În sensul cel mai larg, „bere” este orice băutură alcoolică obținută prin fermentarea cerealelor, la fel cum vinul este orice băutură alcoolică obținută prin fermentarea fructelor. În marea majoritate a berilor din lume, baza de cereale este orzul.

Cum se fabrică berea?

Procesul de fabricare a berii începe în mod obișnuit cu malț de orz care a fost germinat apoi prăjit. Producătorul de bere măcină malțul, spargând boabele între role. Apoi, așa cum zațul de cafea este înmuiat în apă fierbinte pentru a-și extrage aromele, malțul este încălzit cu apă într-un cazan mare obținând un piure. Apoi, amidonurile din malț au fost descompuse în zaharuri simple, rezultând un lichid dulce cunoscut sub numele de „must”.

Producătorul de bere clătește malțul și îl strecoară pentru a aduce ultimele zaharuri în soluție. Malțul folosit este acum „bob uzat”, inutil pentru bere, dar totuși bun pentru coacere sau pentru hrana animalelor.

Mustul este introdus în următorul rezervor mare din fabrica de bere, fierbătorul de bere. Aici se adaugă hamei (flori verzi, asemănătoare conurilor) și se fierbe împreună cu lichidul, oferind aroma finală.

După fierbere, mustul este răcit rapid până ajunge la temperatura potrivită pentru a adăuga drojdia, organismele unicelulare care produc fermentația. Drojdia este turnată în mustul dulce, zahărul se topește, eliberând alcool și dioxid de carbon în acest proces.

Fabrica de bere Timișoreana, prima de la noi

În anul 1718, pe când Timișoara făcea parte din Imperiul Habsburgic, Prințul Eugen de Savoia a dat ordin ca orașul să fie aprovizionat cu cazane pentru a asigura apă potabilă locuitorilor. Tot atunci s-a înființat și fabrica de bere Țimișoreana care producea și țuică la vremea respectivă. Aceasta are o tradiție de peste 300 de ani și este prima fabrică de acest fel de pe teritoriul actual al României.

Odată cu ascensiunea Timișoarei la orașul liber regal în 1779, administrația fabricii de bere Timișoreana a trecut de la administrația imperială la administrația orașului. În 1890 a avut loc un incendiu și fabrica a fost reconstruită și reechipată. De asemenea, după cel de-al Doilea Război Mondial, aceasta a fost modernizată cu instalații noi, dar și-a extins spațiile de producție, scrie Discover Timiș.

Sub guvernul comunist, compania a fost naționalizată din 1948 până în 1995. Timișoreana este acum gestionată ca marcă de bere în cadrul grupului Ursus, care la rândul său face parte din cel de-al doilea grup de bere din lume SABMiller din 2002. Interesant este că din 1916 până în 1975 livrarea berii se făcea cu un tramvai de marfă.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot