Cea mai veche fabrică de bere din România?

14.04.2022
Cea mai veche fabrică de bere din România?

În sensul cel mai larg, „bere” este orice băutură alcoolică obținută prin fermentarea cerealelor, la fel cum vinul este orice băutură alcoolică obținută prin fermentarea fructelor. În marea majoritate a berilor din lume, baza de cereale este orzul.

Cum se fabrică berea?

Procesul de fabricare a berii începe în mod obișnuit cu malț de orz care a fost germinat apoi prăjit. Producătorul de bere măcină malțul, spargând boabele între role. Apoi, așa cum zațul de cafea este înmuiat în apă fierbinte pentru a-și extrage aromele, malțul este încălzit cu apă într-un cazan mare obținând un piure. Apoi, amidonurile din malț au fost descompuse în zaharuri simple, rezultând un lichid dulce cunoscut sub numele de „must”.

Producătorul de bere clătește malțul și îl strecoară pentru a aduce ultimele zaharuri în soluție. Malțul folosit este acum „bob uzat”, inutil pentru bere, dar totuși bun pentru coacere sau pentru hrana animalelor.

Mustul este introdus în următorul rezervor mare din fabrica de bere, fierbătorul de bere. Aici se adaugă hamei (flori verzi, asemănătoare conurilor) și se fierbe împreună cu lichidul, oferind aroma finală.

După fierbere, mustul este răcit rapid până ajunge la temperatura potrivită pentru a adăuga drojdia, organismele unicelulare care produc fermentația. Drojdia este turnată în mustul dulce, zahărul se topește, eliberând alcool și dioxid de carbon în acest proces.

Fabrica de bere Timișoreana, prima de la noi

În anul 1718, pe când Timișoara făcea parte din Imperiul Habsburgic, Prințul Eugen de Savoia a dat ordin ca orașul să fie aprovizionat cu cazane pentru a asigura apă potabilă locuitorilor. Tot atunci s-a înființat și fabrica de bere Țimișoreana care producea și țuică la vremea respectivă. Aceasta are o tradiție de peste 300 de ani și este prima fabrică de acest fel de pe teritoriul actual al României.

Odată cu ascensiunea Timișoarei la orașul liber regal în 1779, administrația fabricii de bere Timișoreana a trecut de la administrația imperială la administrația orașului. În 1890 a avut loc un incendiu și fabrica a fost reconstruită și reechipată. De asemenea, după cel de-al Doilea Război Mondial, aceasta a fost modernizată cu instalații noi, dar și-a extins spațiile de producție, scrie Discover Timiș.

Sub guvernul comunist, compania a fost naționalizată din 1948 până în 1995. Timișoreana este acum gestionată ca marcă de bere în cadrul grupului Ursus, care la rândul său face parte din cel de-al doilea grup de bere din lume SABMiller din 2002. Interesant este că din 1916 până în 1975 livrarea berii se făcea cu un tramvai de marfă.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Swatch aduce atmosfera verii cu ceasuri pline de culori neon
Swatch aduce atmosfera verii cu ceasuri pline de culori neon
La vremuri noi, colecții noi. În prag de vară, brand-ul elvețian de ceasuri Swatch, fondat în anul 1983 readuce la viață spiritul anilor ’80 și ’90 prin noua colecție Swatch Neon, care... citește tot
Operațiunile de salarizare, optimizate cu o soluție digitală
Operațiunile de salarizare, optimizate cu o soluție digitală
Procesele de payroll trebuie realizate pe baza unui flux rapid în orice companie, pentru o gestionare cât mai eficientă a resursei umane și a timpului. Un program salarii, care este denumit și... citește tot
De unde vine expresia: „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”?
De unde vine expresia: „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”?
Puțini știu adevărata poveste din spatele expresiei „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”, folosită adesea cu dispreț. Dar dacă ne întoarcem în timp, în perioada sclaviei romilor,... citește tot