Cea mai veche fabrică de bere din România?

14.04.2022
Cea mai veche fabrică de bere din România?

În sensul cel mai larg, „bere” este orice băutură alcoolică obținută prin fermentarea cerealelor, la fel cum vinul este orice băutură alcoolică obținută prin fermentarea fructelor. În marea majoritate a berilor din lume, baza de cereale este orzul.

Cum se fabrică berea?

Procesul de fabricare a berii începe în mod obișnuit cu malț de orz care a fost germinat apoi prăjit. Producătorul de bere măcină malțul, spargând boabele între role. Apoi, așa cum zațul de cafea este înmuiat în apă fierbinte pentru a-și extrage aromele, malțul este încălzit cu apă într-un cazan mare obținând un piure. Apoi, amidonurile din malț au fost descompuse în zaharuri simple, rezultând un lichid dulce cunoscut sub numele de „must”.

Producătorul de bere clătește malțul și îl strecoară pentru a aduce ultimele zaharuri în soluție. Malțul folosit este acum „bob uzat”, inutil pentru bere, dar totuși bun pentru coacere sau pentru hrana animalelor.

Mustul este introdus în următorul rezervor mare din fabrica de bere, fierbătorul de bere. Aici se adaugă hamei (flori verzi, asemănătoare conurilor) și se fierbe împreună cu lichidul, oferind aroma finală.

După fierbere, mustul este răcit rapid până ajunge la temperatura potrivită pentru a adăuga drojdia, organismele unicelulare care produc fermentația. Drojdia este turnată în mustul dulce, zahărul se topește, eliberând alcool și dioxid de carbon în acest proces.

Fabrica de bere Timișoreana, prima de la noi

În anul 1718, pe când Timișoara făcea parte din Imperiul Habsburgic, Prințul Eugen de Savoia a dat ordin ca orașul să fie aprovizionat cu cazane pentru a asigura apă potabilă locuitorilor. Tot atunci s-a înființat și fabrica de bere Țimișoreana care producea și țuică la vremea respectivă. Aceasta are o tradiție de peste 300 de ani și este prima fabrică de acest fel de pe teritoriul actual al României.

Odată cu ascensiunea Timișoarei la orașul liber regal în 1779, administrația fabricii de bere Timișoreana a trecut de la administrația imperială la administrația orașului. În 1890 a avut loc un incendiu și fabrica a fost reconstruită și reechipată. De asemenea, după cel de-al Doilea Război Mondial, aceasta a fost modernizată cu instalații noi, dar și-a extins spațiile de producție, scrie Discover Timiș.

Sub guvernul comunist, compania a fost naționalizată din 1948 până în 1995. Timișoreana este acum gestionată ca marcă de bere în cadrul grupului Ursus, care la rândul său face parte din cel de-al doilea grup de bere din lume SABMiller din 2002. Interesant este că din 1916 până în 1975 livrarea berii se făcea cu un tramvai de marfă.

Foto: Depositphotos.com

AZI ÎN ISTORIE
Astăzi, 10 august, de-a lungul timpului, pe întreg Globul au avut loc mai multe evenimente importante care au schimbat cursul istoriei. Multe dintre ele au fost uitate odată cu trecerea anilor,...
Cele mai noi articole
Scandalagiul Slavici! De ce spărgea scriitorul ferestrele vecinilor?
Scandalagiul Slavici! De ce spărgea scriitorul ferestrele vecinilor?
Ioan Slavici a fost un om „liniștit” și „așezat” în viața sa, conform descrierii lui Mihai Eminescu. În copilărie însă, tânărul Slavici era departe de a fi cuminte și... citește tot
Învârte sau învârtește? Cum este corect?
Învârte sau învârtește? Cum este corect?
Gramatica limbii române este una complexă și poate da bătăi de cap și celor mai experimentate persoane în lingvistică. Cu toate acestea, conjugarea greșită a verbelor nu este o scuză... citește tot
Nichita Stănescu și patima alcoolului! Cum a fost confundat poetul cu un cerșetor la Săpânța?
Nichita Stănescu și patima alcoolului! Cum a fost confundat poetul cu un cerșetor la Săpânța?
Nichita Stănescu a fost unul dintre cei mai mari poeți și scriitori români din istorie. Pentru realizările sale acesta a fost ales post-mortem membru al Academiei Române. Din păcate, el a avut... citește tot