Ce este berea Pilsner? Cum a apărut acest sortiment de bere?

06.12.2023
Ce este berea Pilsner? Cum a apărut acest sortiment de bere?

Berea Pilsner este un tip specific de bere de culoare deschisă și cu o aromă distinctă, care a luat naștere în orașul Pilsen (Plzeň) din Cehia, în anul 1842. Aceasta este considerată una dintre cele mai populare și influente stiluri de bere din lume, multe companii folosind această denumire pentru un anumit sortiment de bere.

Cum a apărut berea Pilsner?

În inima Boemiei (o regiune din Cehia), orașul Pilsen (Plzeň), cunoscut astăzi pentru peisajul său pitoresc, și-a câștigat locul în istoria berii încă din anul 1307. Totuși, până la mijlocul secolului al XIX-lea, majoritatea berilor produse în această regiune erau obținute prin fermentare la temperaturi înalte, ceea ce ducea la o varietate de gusturi și standarde de calitate.

În 1838, nemulțumirea consumatorilor locali a atins punctul culminant atunci când 36 de butoaie de bere au fost vărsate în fața Primăriei din Pilsen, semnalându-se astfel necesitatea unei schimbări radicale în producția de bere. Drept urmare, locuitorii orașului au fondat în 1839 Bürger-Brauerei Pilsen, o fabrică de bere destinată să redefinească standardul berii, cunoscută astăzi sub numele de Pilsner Urquell.

Cu o viziune inovatoare, berarii au început să adopte o tehnică nouă de fermentare la temperaturi scăzute, inspirată de practicile germane, depozitând berea în grote. Acest proces, denumit „lager”, a adus îmbunătățiri semnificative în claritatea și durabilitatea berii, revoluționând astfel industria.

Momentul crucial a venit odată cu angajarea berarului bavarez Josef Groll în fabrica de bere din Plzeň. În data de 5 octombrie 1842, folosind ingrediente locale și malțuri albicioase, Groll a creat primul lot de pale lager. Potrivit wikipedia.org, combinația dintre apa din Pilsen, hameiul nobil local Saaz din orașul apropiat Žatec, malțul pal de orz morav cu conținut scăzut de proteine, preparat prin încălzire indirectă în cuptor și tehnica de preparare a berii lager în stil bavarez a dus la apariția unei beri aurii, limpezi, cu o aromă fină, dulce-amăruie și extrem de răcoritoare.

Rețeta inovatoare a lui Groll a creat senzație și a traversat rapid granițele, transformând Pilsner Urquell într-un nume cunoscut în întreaga Europă. Această berărie a deschis calea pentru stilul Pilsner, devenind un punct de referință în lumea berii și influențând producătorii din toate colțurile globului. Astăzi, moștenirea Pilsner Urquell continuă să trăiască în fiecare pahar de bere Pilsner, reamintindu-ne de inovația și tradiția care au transformat gustul berii pentru totdeauna.

Principalele caracteristici ale berii Pilsner

Culoare deschisă: Berea Pilsner are o culoare auriu pal sau galben pai, ceea ce o diferențiază de alte stiluri de bere mai întunecate.

Aroma proaspătă: Aceasta are un profil aromatic distinct, cu un echilibru între malț și hamei. Acesta din urmă oferă arome florale, ierboase și ușor amărui.

Gust curat și răcoritor: Pilsnerul este cunoscut pentru gustul său proaspăt și răcoritor. Este adesea descris ca având un caracter ușor, cu o efervescență plăcută și o notă de amărui la final.

Ingrediente de calitate: Berea Pilsner este fabricată cu ingrediente de calitate, cum ar fi malțul de orz, apă purificată, drojdia specifică și, în mod special, hameiul Saaz, care este cunoscut pentru aportul său distinct de arome.

Proces de fermentare: Acest proces are loc la temperaturi mai scăzute și contribuie astfel la curățirea și claritatea berii Pilsner.

Trebuie precizat că că denumirea „Pilsner” nu este protejată în mod exclusiv, ceea ce înseamnă că berea cu această denumire poate fi produsă în diverse părți ale lumii. Totuși, băutura autentică, adesea menționată ca „Pilsner Urquell,” este fabricată în orașul Pilsen din Cehia și este adesea considerată standardul pentru acest stil de bere.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a dus Carol al II-lea România la primul Campionat Mondial? El a făcut lotul, mai ceva ca Gigi Becali! Doar patru echipe din Europa au fost prezente!
Cum a dus Carol al II-lea România la primul Campionat Mondial? El a făcut lotul, mai ceva ca Gigi Becali! Doar patru echipe din Europa au fost ...
În anul 1930, în Uruguay, avea loc primul Campionat Mondial de fotbal din istorie. Turneul final trebuia să aibă la start 16 națiuni, dar Japonia, Siam și Egipt s-au retras. Au rămas 13... citește tot
Fabuloasa istorie a autobuzului care făcea curse regulate din Marea Britanie în India. Cât dura un drum?
Fabuloasa istorie a autobuzului care făcea curse regulate din Marea Britanie în India. Cât dura un drum?
Într-o epocă domnitată de rapiditate și de curse aeriene regulate, pare greu de crezut că acum mai puțin de 100 de ani exista un autobuz care făcea curse regulate între Londra și Calcutta,... citește tot
Istoria DN1-Valea Prahovei, cel mai înjurat drum din România. Cum a ajuns de la… potecă plină de tâlhari la primul Drum Național?
Istoria DN1-Valea Prahovei, cel mai înjurat drum din România. Cum a ajuns de la… potecă plină de tâlhari la primul Drum Național?
Nu există șofer din România care să nu fi petrecut ore bune pe Valea Prahovei, dacă și-a dorit o escapadă la munte. Unul dintre cele mai tranzitate drumuri din România este o corvoadă... citește tot