De ce nu este bine să bei alcool înainte de culcare?

05.12.2023
De ce nu este bine să bei alcool înainte de culcare?

Experții în domeniul sănătății au dezvăluit cum consumul de alcool poate afecta negativ calitatea somnului, având consecințe asupra stării generale de bine și performanței cognitive. Dacă vă bucurați de o băutură alcoolică înainte de culcare, este posibil să vă treziți amețiți, deshidratați și să vă confruntați cu dureri de cap persistente.

Unul dintre efectele nocive ale alcoolului asupra somnului este întreruperea fazei de mișcare rapidă a ochilor (REM), cea mai profundă dintre cele patru faze ale somnului. Această fază este esențială pentru procesele cognitive precum memorie, învățare și creativitate. Medicii au subliniat importanța fazei, menționând că aceasta contribuie la odihnă și refacerea creierului.

Dimineața următoare apare oboseala

Dr. Melissa Oldham de la University College London (UCL) Tobacco and Alcohol Research Group a explicat faptul că organismul metabolizează alcoolul mai târziu în timpul nopții, ceea ce poate duce la treziri frecvente și senzația de oboseală dimineața. Alcoolul, cu toate că induce somnul rapid, își exercită efectul sedativ doar inițial, devenind apoi un factor perturbator al somnului pe parcursul nopții.

Acest lucru poate duce la faptul că oamenii se trezesc mai des și se simt mai obosiți în dimineața următoare, a spus Melissa Oldham potrivit dailymail.co.uk.

Mai mulți cercetători din domeniul sănătății au atras atenția asupra faptului că alcoolul poate determina transpirația excesivă în timpul nopții, agravând deshidratarea, oboseala și durerile de cap. Studiile au evidențiat că alcoolul este un diuretic, ceea ce poate determina nevoia de a te trezi noaptea pentru a merge la toaletă și, în unele cazuri, poate provoca sforăitul.

Specialiștii recomandă evitarea consumului de alcool în apropierea orei de culcare și acordarea organismului unui timp suficient pentru a metaboliza alcoolul. Consumul regulat de alcool poate duce la tulburări de somn și senzația de letargie în timpul zilei. Renunțarea la alcool poate aduce beneficii semnificative pentru calitatea somnului.

În cât timp este procesată alcoolul?

Durata necesară pentru ca organismul să proceseze alcoolul variază în funcție de cantitatea consumată și de caracteristicile individuale. Factori precum alimentația, vârsta, sexul și constituția fizică pot influența timpul necesar pentru a adormi sau a vă trezi după consumul de alcool.

În concluzie, conștientizarea impactului negativ al alcoolului asupra somnului și adoptarea unui stil de viață sănătos, care include evitarea consumului excesiv de alcool înainte de culcare, poate contribui la îmbunătățirea calității somnului și a stării generale de sănătate.

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
De ce obliga Caligula femeile căsătorite să se culce cu el?
De ce obliga Caligula femeile căsătorite să se culce cu el?
Când vine vorba despre conducători nebuni, cu siguranță împăratul Caligula ar putea să intre în Top 3. Caligula (nr. „Cizmă”) a condus Imperiul Roman între anii 37-41. În doar patru... citește tot
Care este cel mai mic munte din lume?
Care este cel mai mic munte din lume?
De obicei, denumirea de munte ne duce cu gândul la înălțime. De exemplu, Vârful Everest din munții Himalaya are o înălțime maximă de 8.848,86 m, fiind cel mai înalt punct din lume. În... citește tot
Cum arată casa în care a copilărit Iohannis?
Cum arată casa în care a copilărit Iohannis?
Subiectul caselor lui Iohannis este iarăși în prim-plan, după ce publicația Recorder a publicat un reportaj prin care se sugerează că actualul președinte al României își pregătește... citește tot