Care este cel mai deștept animal?

02.06.2022
Care este cel mai deștept animal?

Punctual vorbind, omul este cel mai inteligent animal de pe Pământ, cel puțin conform standardelor umane. Practic noi ne credem pe noi cei mai deștepți. Suntem adepți în toate sarcinile pe care le-am stabilit ca indicatori de inteligență și ne-am folosit inteligența pentru a face totul, de la îmbunătățirea calității vieții noastre ca specie și construirea unor societăți grozave până la obținerea de progrese științifice, cum ar fi trimiterea de oameni pe Lună.

Măsurarea inteligenței animalelor poate fi dificilă, deoarece există atât de mulți indicatori, inclusiv capacitatea de a învăța lucruri noi, capacitatea de a rezolva puzzle-uri, utilizarea instrumentelor și conștientizarea de sine. Determinarea celor mai inteligente animale poate duce la dezbateri și, evident, la unele surprize.

Dimensiunea creierului, vocabularul, utilizarea instrumentelor și învățarea socială sunt valori comune ale inteligenței animalelor, deși este dificil de comparat între specii, deoarece majoritatea testelor sau sarcinilor de inteligență sunt concepute pentru un anumit animal.

Care animal este cel mai inteligent?

Potrivit Business Insider, cea mai apropiată rudă vie a noastră nu este, deloc surprinzător, o proastă. Primatologul Fras de Waal, de la Universitatea Emory, l-a încoronat pe un tânăr cimpanzeu, pe nume Ayumu, drept numărul unu pe lista sa de „ 10 Premii Animal Noble pentru Inteligența Generală” pentru că a depășit oamenii la o sarcină de memorie. Ayumu și-a amintit ordinea corectă a unei serii de numere când au apărut la întâmplare timp de doar 210 de milisecunde (mai repede decât poți să clipești!) pe un monitor cu ecran tactil, depășind copiii umani în aceeași sarcină.

Cimpanzeii sunt, de asemenea, cunoscuți pentru abilitățile lor de a face unelte (De Waal observă că cimpanzeii au fost văzuți modelând sulițe din bețe ) și pentru că învață cum să comunice folosind limbajul semnelor.

Alte animale deștepte

Caprele i-au uimit pe oamenii de știință  rezolvând rapid un „puzzle mecanic”  care a făcut ca o cutie să se deschidă, livrând o bucată de fruct.

Caprele și-au amintit, de asemenea, sarcina după o perioadă de timp, sugerând că au „o memorie pe termen lung excelentă”, a declarat  co-autorul Dr. Elodie Briefer, de la  ETH Zurich,  într-un comunicat .

Elefanții sunt animale mari cu creier mare. Sunt considerați inteligenți din mai multe motive: rup bețele cu trunchiul lor, au memorie incredibilă și par a fi  capabili de empatie.

Știm cu toții că papagalii pot reproduce sunete. Dar unii chiar înțeleg sensul acestor cuvinte. Cel mai impresionant exemplu al acestei abilități este Alex, un papagal cenușiu african, care cunoștea culorile și formele și a învățat mai mult de 100 de cuvinte în engleză. A fost instruit de Irene Pepperberg, psiholog comparativ la Universitatea Brandeis și Harvard.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
O țară transcontinentală este acea țară care face parte dintr-un anumit continent, însă o parte din teritoriile acesteia sunt împărțite geografic între două sau mai multe continente. Mai... citește tot
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Găinile sunt printre cele mai comune animale domestice pe întreg Globul pământesc. Fie că sunt crescute pentru carne, pentru ouă sau pur și simplu ca animale de companie, aceste păsări le... citește tot
De ce nu s-a construit un pod între Africa și Europa în strâmtoarea Gibraltar? Sunt doar 14 km!
De ce nu s-a construit un pod între Africa și Europa în strâmtoarea Gibraltar? Sunt doar 14 km!
Strâmtoarea Gibraltar este un punct foarte important pe harta Terrei. Această strâmtoare face legătura dintre Africa și Europa are o lungime de aproximativ 60 de kilometri și o lățime... citește tot