Care este cel mai deștept animal?

02.06.2022
Care este cel mai deștept animal?

Punctual vorbind, omul este cel mai inteligent animal de pe Pământ, cel puțin conform standardelor umane. Practic noi ne credem pe noi cei mai deștepți. Suntem adepți în toate sarcinile pe care le-am stabilit ca indicatori de inteligență și ne-am folosit inteligența pentru a face totul, de la îmbunătățirea calității vieții noastre ca specie și construirea unor societăți grozave până la obținerea de progrese științifice, cum ar fi trimiterea de oameni pe Lună.

Măsurarea inteligenței animalelor poate fi dificilă, deoarece există atât de mulți indicatori, inclusiv capacitatea de a învăța lucruri noi, capacitatea de a rezolva puzzle-uri, utilizarea instrumentelor și conștientizarea de sine. Determinarea celor mai inteligente animale poate duce la dezbateri și, evident, la unele surprize.

Dimensiunea creierului, vocabularul, utilizarea instrumentelor și învățarea socială sunt valori comune ale inteligenței animalelor, deși este dificil de comparat între specii, deoarece majoritatea testelor sau sarcinilor de inteligență sunt concepute pentru un anumit animal.

Care animal este cel mai inteligent?

Potrivit Business Insider, cea mai apropiată rudă vie a noastră nu este, deloc surprinzător, o proastă. Primatologul Fras de Waal, de la Universitatea Emory, l-a încoronat pe un tânăr cimpanzeu, pe nume Ayumu, drept numărul unu pe lista sa de „ 10 Premii Animal Noble pentru Inteligența Generală” pentru că a depășit oamenii la o sarcină de memorie. Ayumu și-a amintit ordinea corectă a unei serii de numere când au apărut la întâmplare timp de doar 210 de milisecunde (mai repede decât poți să clipești!) pe un monitor cu ecran tactil, depășind copiii umani în aceeași sarcină.

Cimpanzeii sunt, de asemenea, cunoscuți pentru abilitățile lor de a face unelte (De Waal observă că cimpanzeii au fost văzuți modelând sulițe din bețe ) și pentru că învață cum să comunice folosind limbajul semnelor.

Alte animale deștepte

Caprele i-au uimit pe oamenii de știință  rezolvând rapid un „puzzle mecanic”  care a făcut ca o cutie să se deschidă, livrând o bucată de fruct.

Caprele și-au amintit, de asemenea, sarcina după o perioadă de timp, sugerând că au „o memorie pe termen lung excelentă”, a declarat  co-autorul Dr. Elodie Briefer, de la  ETH Zurich,  într-un comunicat .

Elefanții sunt animale mari cu creier mare. Sunt considerați inteligenți din mai multe motive: rup bețele cu trunchiul lor, au memorie incredibilă și par a fi  capabili de empatie.

Știm cu toții că papagalii pot reproduce sunete. Dar unii chiar înțeleg sensul acestor cuvinte. Cel mai impresionant exemplu al acestei abilități este Alex, un papagal cenușiu african, care cunoștea culorile și formele și a învățat mai mult de 100 de cuvinte în engleză. A fost instruit de Irene Pepperberg, psiholog comparativ la Universitatea Brandeis și Harvard.

Foto: Depositphotos.com

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Roxadustat: Medicamentul controversat interzis pentru sportivi
Roxadustat: Medicamentul controversat interzis pentru sportivi
În lumea sportului, medicamentele de performanță au fost întotdeauna o problemă controversată. Un astfel de medicament care a făcut recent titluri este roxadustat. În acest blog, vom analiza... citește tot
Ce vin îi plăcea, în mod deosebit, lui Ștefan cel Mare?
Ce vin îi plăcea, în mod deosebit, lui Ștefan cel Mare?
Ștefan cel Mare (1438/1439 – 1504) a fost una dintre personalitățile care a scris istorie pe aceste meleaguri. Domnitorul moldovean a avut cea mai lungă domnie din perioada medievală, nu mai... citește tot
Arheologii au descoperit locația unde Iisus Hristos a vindecat un orb
Arheologii au descoperit locația unde Iisus Hristos a vindecat un orb
Iisus Hristos este figura centrală a creștinismului. Fiul lui Dumnezeu a venit pe Pământ pentru a propovădui pacea și iubirea între oameni, însă a fost crucificat de către aceștia. În... citește tot