Ce se întâmplă în organism atunci când renunți la alcool?

21.02.2020
Ce se întâmplă în organism atunci când renunți la alcool?

Alcoolul este unul dintre viciile omului. Consumul acestuia în cantități moderate poate fi benefic pentru organism, însă băutul peste măsură poate avea efecte devastatoare pentru corpul uman.

Trebuie specificat că un pahar de vin pe zi este considerat aliment, conform doctorilor. Dacă bei cantități mari de alcool, la un moment dat organele tale interne vor avea de suferit, în special ficatul.

Cu toate acestea, organismul are modalități incredibile de regenerare, iar dacă te lași de acest viciu corpul tău va suferi unele modificări interne.

Atunci când renunți la alcool, primele 48 de ore sunt cele mai grele. Gradul de dificultate crește concomitent cu cantitatea de alcool băută, putând avea o simplă mahmureală sau, în cel mai rău caz, chiar sevraj. În acest ultim caz vor apărea simptome precum: transpirații, creșterea tensiunii, tremur sau friguri, insomnii, dureri de cap și grețuri.

De unde vine dorința de a bea alcool

Atunci când consumi alcool regulat organismul tău știe când acesta se reduce și va creea o poftă de a bea, din nou. Te vei simții exact ca atunci când îți este sete. Echilibrul organismului tău va fi dat peste cap atunci când consumi alcool în mod regulat. Atunci când te vei opri din băut vei simți o dorință de a relua obiceiul, încă din prima zi. Unele persoane pot manifesta această poftă de a bea, din nou, luni sau ani de zile după ce au renunțat la acest viciu.

Cere ajutorul medicului

Dacă ești un băutor înrăit, simptomele enumerate mai sus nu vor trece după primele 48 sau 72 de ore. Starea în care intră organismul unei asemenea persoane se numește „delirium tremens”. În termeni populari se numește sevraj și poate duce inclusiv la convulsii. De aceea este bine ca detoxifierea organismului de alcool să fie făcută sub supravegherea medicului, fiindcă poate duce chiar la moarte.

Întotdeauna, când o persoană se lasă de alcool se va simții mai greu la început, însă mai bine după aceea. Efectele dăunătoare ale alcoolului vor scădea în intensitate pe zi ce trece. Persoanele care au renunțat la alcool pot deveni mai nervoase și mai agresive. Acestea pot avea stări de anxietate sau de depresie și chiar un libido crescut. Totul se întâmplă așa, deoarece consumul de alcool afectează neurotransmițătorii cei care sunt responsabili cu buna dispoziție, cum ar fi serotonina.

Efecte benefice după renunțarea la alcool

După ce o persoană renunță la alcool, calitatea somnului este îmbunătățită. De asemenea, lipsa alcoolului va duce la scăderea în greutate. Alcoolul pe lângă faptul că, creează pofta de mâncare are și multe calorii. Pe termen lung vei vedea cum organismul tău va deveni mai suplu.

Alcoolul este un diuretic, adică provoacă eliminarea apei din organism. Din cauza acestui lucru, persoanele care consumă alcool vor avea tenul uscat, obraji roșii, eczeme și mătreață. Odată cu renunțarea la alcool, pielea va reveni la normal. De asemenea, renunțarea la băutură va regla nivelul de zahăr din sânge. Institutul National de Cancer din UK a anunțat că renunțarea la alcool scade riscul de a face cancer la ficat, zona orală, sân sau colon.

Persoanele care nu beau au șanse mai mari să facă copii, fiindcă alcoolul reduce fertilitatea. Conform unui studiu, femeile care beau 10 pahare de băutură pe săptămână și-au scăzut șansele de a rămâne însărcinate cu 34%.

Renunțarea la alcool este grea. Cu cât ești un băutor mai înrăit cu atât este mai greu. Însă, în ziua de azi există o serie de modalități prin care să renunți la acest viciu.

Curiozități despre alcool

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cel mai rapid animal terestru de pe Planetă este, cu siguranță, ghepardul. Oamenii rapizi sunt o raritate. Totuși, cel mai rapid om din toate timpurile este jamaicanul Usain Bolt. Totuși, care... citește tot
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Există oameni care muncesc o viață pentru a ajunge la statutul de erou, dar și oameni care sunt la locul potrivit și printr-o decizie devin eroi. În cea de-a doua categorie intră și Stanislav... citește tot
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Regina Maria a României a fost una dintre cele mai influente femei din Europa, atât la începutul anilor 1900, cât și în perioada interbelică. Deși iubea România cu patos și transmitea... citește tot