De ce beau rușii atât de mult alcool? Care este explicația?

29.07.2021
De ce beau rușii atât de mult alcool? Care este explicația?

Rușii sunt recunoscuți ca fiind cei mai mari consumatori de băuturi alcoolice din lume, în special de vodka. Deși consumul de alcool a scăzut în ultimii ani în Rusia, această țară continuă să se numere printre fruntașele lumii la acest capitol. De aceea, multă lume se întreabă și acum, pe bună dreptate, care este motivul pentru care rușii beau atât de mult alcool?

Pasiunea rușilor pentru alcool datează de peste 200 de ani

Cea mai mare plăcere a acestui popor este beția. Altfel spus, se cufundă în uitare. Bietul popor rus! Ei trebuie să viseze să fie fericiți, spunea în urmă cu 200 de ani Astolphe Louis Leonor, un aristocrat francez din secolul al XIX-lea, ale cărui observații legate de pasiunea rușilor pentru alcool sunt atât de actuale.

Se spune chiar că, din anumite considerente istorice, consumul de alcool este un fel de sport național în Rusia. Este, dacă vreți, o adevărată religie. Acolo, dacă ești capabil să bei cât mai mult alcool, ești considerat un om puternic.

Desigur, acest lucru nu este adevărat, iar alcoolul este cauza principală pentru care speranța de viață este scăzută. Nu la fel ca la începutul anilor ’90, dar oricum în niște limite incomparabile cu nici o altă națiune din lume.

Vodka, „arma” informatorilor KGB

În toată povestea asta există și un dram de adevăr, un motiv de mare mândrie pentru ruși. Ei sunt capabili să bea în medie cu 20-30% mai mult decât oricare alt popor, iar atunci când beau dau impresia că ar putea bea mult mai mult. De ce? Pentru că pur și simplu consideră că așa sunt mai „cool”.

Mai mult decât atât, rușii sunt în stare să-și dea și ultima rublă din buzunar pentru a-și cumpăra alcool, mai exact vodka. Fie că este vorba de „Stolichnaya”, „Smirnoff”,  „Absolut”, „Gorbaciov” sau „Putin”, celebra băutură este, inevitabil, asociată cu rușii.

Ar mai fi o explicație. Spre deosebire de alte nații, rușii sunt mult mai rezervați în ceea ce privește relațiile interumane. Ei nu vor vorbi cu tine la o petrecere, spre exemplu, decât dacă te cunosc sau dacă, ați ghicit, vei bea și te vei îmbăta cot la cot cu ei. În concepția lor, doar așa poți să te numești prietenul lor.

Sunt unii care spun că pasiunea pentru alcool este rezultatul guvernării comuniste din trecut. În fosta Uniune Sovietică, mulți cetățeni de rând erau racolați de KGB (n.n. – poliția secretă sovietică) pentru a deveni informatori.

De aceea, pentru că nu puteau ști peste cine dădeau, atunci când ieșeau în societate preferau să nu vorbească prea mult pentru că și-ar fi riscat pielea dacă ar fi spus ceva nepotrivit la adresa partidului comunist. Dar, la un pahar de vorbă, lucrurile se schimbau.

Dacă informatorii doreau să obțină mai multe informații de la o persoană pe care o filau, aveau incredibila abilitate de a-și convinge „victimele” să se așeze cu ei la un pahar de vorbă, pardon, de vodka și, astfel, obțineau toate informațiile de care aveau nevoie.

Pentru că vodka este de secole bune un mijloc de a păstra controlul oamenilor, unul pe cât de ieftin, pe atât de eficient.

Foto: Unsplash

 

 

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
De ce nu toate rațele pot să zboare?
De ce nu toate rațele pot să zboare?
În curtea bunicilor de la țară întotdeauna au fost văzute rațe care măcăne sau nu, dar care nu pot zbura. Păsările curților sunt găinile, gâștele, curcile sau rațele. Toate acestea... citește tot
Pe ce țări se mai poate baza Vladimir Putin?
Pe ce țări se mai poate baza Vladimir Putin?
La un an de la declanșarea războiului din Ucraina, toată lumea se întreabă cât va mai dura. Imediat după ce Vladimir Putin a dat startul unui conflict nedorit de nimeni, în afară de el,... citește tot
Care este capitala europeană situată la cea mai mare altitudine? Nu are nici măcar aeroport!
Care este capitala europeană situată la cea mai mare altitudine? Nu are nici măcar aeroport!
În Europa capitalele sunt situate cât mai aproape de nivelul mării. Totuși, există un oraș care face excepție. Capitala europeană situată la cea mai mare altitudine este Andorra la Vella,... citește tot
adplus-dvertising