De ce beau rușii atât de mult alcool? Care este explicația?

29.07.2021
De ce beau rușii atât de mult alcool? Care este explicația?

Rușii sunt recunoscuți ca fiind cei mai mari consumatori de băuturi alcoolice din lume, în special de vodka. Deși consumul de alcool a scăzut în ultimii ani în Rusia, această țară continuă să se numere printre fruntașele lumii la acest capitol. De aceea, multă lume se întreabă și acum, pe bună dreptate, care este motivul pentru care rușii beau atât de mult alcool?

Pasiunea rușilor pentru alcool datează de peste 200 de ani

Cea mai mare plăcere a acestui popor este beția. Altfel spus, se cufundă în uitare. Bietul popor rus! Ei trebuie să viseze să fie fericiți, spunea în urmă cu 200 de ani Astolphe Louis Leonor, un aristocrat francez din secolul al XIX-lea, ale cărui observații legate de pasiunea rușilor pentru alcool sunt atât de actuale.

Se spune chiar că, din anumite considerente istorice, consumul de alcool este un fel de sport național în Rusia. Este, dacă vreți, o adevărată religie. Acolo, dacă ești capabil să bei cât mai mult alcool, ești considerat un om puternic.

Desigur, acest lucru nu este adevărat, iar alcoolul este cauza principală pentru care speranța de viață este scăzută. Nu la fel ca la începutul anilor ’90, dar oricum în niște limite incomparabile cu nici o altă națiune din lume.

Vodka, „arma” informatorilor KGB

În toată povestea asta există și un dram de adevăr, un motiv de mare mândrie pentru ruși. Ei sunt capabili să bea în medie cu 20-30% mai mult decât oricare alt popor, iar atunci când beau dau impresia că ar putea bea mult mai mult. De ce? Pentru că pur și simplu consideră că așa sunt mai „cool”.

Mai mult decât atât, rușii sunt în stare să-și dea și ultima rublă din buzunar pentru a-și cumpăra alcool, mai exact vodka. Fie că este vorba de „Stolichnaya”, „Smirnoff”,  „Absolut”, „Gorbaciov” sau „Putin”, celebra băutură este, inevitabil, asociată cu rușii.

Ar mai fi o explicație. Spre deosebire de alte nații, rușii sunt mult mai rezervați în ceea ce privește relațiile interumane. Ei nu vor vorbi cu tine la o petrecere, spre exemplu, decât dacă te cunosc sau dacă, ați ghicit, vei bea și te vei îmbăta cot la cot cu ei. În concepția lor, doar așa poți să te numești prietenul lor.

Sunt unii care spun că pasiunea pentru alcool este rezultatul guvernării comuniste din trecut. În fosta Uniune Sovietică, mulți cetățeni de rând erau racolați de KGB (n.n. – poliția secretă sovietică) pentru a deveni informatori.

De aceea, pentru că nu puteau ști peste cine dădeau, atunci când ieșeau în societate preferau să nu vorbească prea mult pentru că și-ar fi riscat pielea dacă ar fi spus ceva nepotrivit la adresa partidului comunist. Dar, la un pahar de vorbă, lucrurile se schimbau.

Dacă informatorii doreau să obțină mai multe informații de la o persoană pe care o filau, aveau incredibila abilitate de a-și convinge „victimele” să se așeze cu ei la un pahar de vorbă, pardon, de vodka și, astfel, obțineau toate informațiile de care aveau nevoie.

Pentru că vodka este de secole bune un mijloc de a păstra controlul oamenilor, unul pe cât de ieftin, pe atât de eficient.

Foto: Unsplash

 

 

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot