Presa din Statele Unite notează că Donald Trump i-ar fi încurajat în privat pe ucraineni să intensifice atacurile în adâncimea teritoriului rus, întrebându-l pe Volodimir Zelenski dacă Ucraina ar putea lovi Moscova în cazul în care SUA ar furniza arme cu rază lungă de acțiune. Se pare că Trump s-a săturat să inițieze fără folos discuțiile de pace. Totuși, ce ar urma în cazul acestui scenariu?
Donald Trump se gândește să schimbe paradigma războiului. Trump și-ar fi exprimat sprijinul pentru idee, descriind strategia drept un mijloc de a „le face (rușilor) rău” și de a forța Kremlinul să accepte negocieri.
Populația Moscovei este de aproximativ 13.010.112 de locuitori conform recensământului din 2021, conform Wikipedia. Aceasta include doar populația din limitele orașului. Zona metropolitană, care include și orașele din jurul Moscovei, are o populație estimată la peste 21 de milioane de locuitori. Așadar, un atac al Ucrainei asupra Moscovei ar însemna haos, iar războiul ar lua o nouă întorsătură.
Politologul Sergiu Mișcoiu, profesor la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj și la Universitatea Paris-Est Créteil, nu crede că aceste amenințări vor fi duse la îndeplinire.
„SUA au încercat mai degrabă să înfrice Rusia prin întrebarea pe care i-a pus-o Trump lui Zelenski, iar președintele Ucrainei știe foarte bine că dacă va derula un asemenea atac împotriva Moscovei replica ar putea consta în folosirea armei nucleare tactice”, a explicat Sergiu Mișcoiu pentru adevarul.ro.
Acesta a adăugat: „Dacă vor exista de exemplu băi de sânge în Moscova, distrugeri materiale importante chiar la Kremlin, s-ar putea să asistăm la un răspuns care este din alt registru. Atunci, Zelenski știe că urmarea unui astfel de atac ar fi mult mai gravă pentru Ucraina decât pentru Rusia și de aceea nu cred că va derula asemenea atacuri. În schimb atacuri punctuale, de tipul celor pe care le-am văzut, poate mai bine țintite, poate mai eficiente asupra unor obiective cu caracter militar, inclusiv din Moscova și din Sankt Petersburg, s-ar putea să avem”.
Cifrele arată că, momentan, sunt în jur de 15.000 de arme nucleare pe Terra. Cele mai multe, în jur de 7.000, sunt deținute de Statele Unite ale Americii și Rusia.
Rusia a moștenit arsenalul nuclear al Uniunii Sovietice. În jur de 4.380 sunt stocate pentru utilizare pe lansatoare strategice cu rază lungă de acțiune și forțe nucleare tactice cu rază scurtă, conform FAS, Federației Oamenilor de Știință Americani citată de Reuters.
Din focoasele nucleare stocate, 1.710 sunt desfășurate strategic: aproximativ 870 pe rachete balistice terestre, aproximativ 640 pe rachete balistice lansate din submarine și posibil 200 la bazele de bombardiere grele. Rusia este printre puținele state care deține o triadă nucleară: arme lansate de pe uscat, de pe mare și din aer.
Pentru ca Rusia să folosească o armă nucleară, Vladimir Putin este cel care decide. Așa-numita geantă diplomat nucleară, sau „Cheget” (numită după Muntele Cheget din Munții Caucaz), este în permanență cu președintele. Practic, un buton roșu care poate produce prăpăd în orice moment.