Rusia, umilită de Ucraina. Cum va reacționa Putin?

02.06.2025
Rusia, umilită de Ucraina. Cum va reacționa Putin?

Ucraina a lansat una dintre cele mai îndrăznețe și devastatoare lovituri împotriva forțelor aeriene ale Rusiei de la începutul războiului. Oamenii lui Zelensky susțin că au distrus 40 de bombardiere nucleare ale Rusiei cu drone amplasate în Rusia și lansate în patru baze militare (Belaya, Olenya, Dyagilevo, Ivanovo)

Atacul, cunoscut sub numele de Operațiunea „SpiderWeb”, a fost coordonat pe teritoriul Rusiei și a vizat direct coloana vertebrală a forței nucleare aeriene a Moscovei. Atacul vine la câteva zile după ce Uniunea Europeană i-a permis Ucrainei să atace teritoriul Rusiei cu arme occidentale, fără restricții referitoare la raza de acțiune. Cum va răspunde Putin acestei umilințe?

Ce va face Putin?

Atacul îndrăzneț cu drone ucrainene împotriva mai multor baze aeriene din Rusia este o încălcare umilitoare a securității pentru Vladimir Putin, care va declanșa, fără îndoială, un răspuns furios.

Bloggerii pro-Kremlin au descris atacul cu drone – despre care, potrivit unor surse de securitate ucrainene, a lovit peste 40 de avioane de război rusești – drept „Pearl Harbor-ul Rusiei”, referindu-se la atacul japonez împotriva SUA din 1941, care a determinat Washingtonul să intre în cel de-al Doilea Război Mondial. Originalul Pearl Harbor a fost răzbunat după ce două bombe atomice au distrus două orașe din Japonia, Nagasaki și Hiroshima.

„Sperăm că răspunsul va fi același cu răspunsul SUA la atacul asupra Pearl Harbor sau chiar mai dur”, a scris bloggerul militar Roman Alekhin pe canalul său de Telegram, citat de news.sky.com.

Va folosi Rusia arme nuclare?

În luna martie a anului 2024, Putin declara într-un interviu acordat presei de stat, Putin, a vorbit și despre un potențial război nuclear. „Din punct de vedere tehnico-militar, suntem, bineînţeles, pregătiţi”. După atacul cu drone, părerile experților în politică internațională sunt împărțite, în timp ce unii sunt convinși că Putin nu va risca să folosească arme nuclare, există și voci care susțin că la liderul de la Kremlin totul este posibil.

„Un lucru este clar: acest atac cu drone este o rușine imensă pentru Putin și armata sa. Acum trebuie să le explice poporului său cum a putut avea loc un astfel de atac în al patrulea an al unui război de amploare”, a declarat colonelul austriac Markus Reisner.

Mai mult, presa din Rusia face presiuni ca Putin să ordone un atac nuclear împotriva Ucrainei după Operațiunea „Pânza de păianjen”. Unele ziare de la Moscova argumentează că doctrina nucleară a Rusiei permite un astfel de răspuns, deoarece a fost un atac asupra bombardierelor nucleare ale țării.

Ce a fost la Pearl Harbor?

Atacul de la Pearl Harbor (sau Operațiunea Hawaii, cum a fost numită de către Statul Major Imperial japonez) a fost un atac militar, dat prin surprindere, din partea Marinei Imperiale Japoneze împotriva bazei navale de la Pearl Harbor, Hawaii, în dimineața zilei de duminică, 7 decembrie 1941. Ca rezultat, Statele Unite ale Americii au intrat în al Doilea Război Mondial. Operațiunea a constat din două valuri de atac aerian, la care au participat 353 de avioane, lansate de pe 6 nave portavion.

Care au fost pierderile Statelor Unite?

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce se întâmplă dacă Iran închide strâmtoarea Hormuz în urma atacurilor SUA?
Ce se întâmplă dacă Iran închide strâmtoarea Hormuz în urma atacurilor SUA?
Într-un scenariu geopolitic tensionat, în care Iranul decide să închidă strâmtoarea Hormuz ca reacție la atacuri militare din partea Statelor Unite, consecințele ar fi rapide, ample și cu... citește tot
Ai auzit de firma ASICS? Habar nu ai de la ce vin acronimele din numele companiei!
Ai auzit de firma ASICS? Habar nu ai de la ce vin acronimele din numele companiei!
Povestea companiei ASICS, unul dintre cei mai respectați producători de echipamente sportive din lume, cu accent pe alergare, performanță și inovație. Originea și semnificația numelui... citește tot
Cât de mare este, de fapt, Iranul? Ar ocupa jumătate din Europa centrală și de vest!
Cât de mare este, de fapt, Iranul? Ar ocupa jumătate din Europa centrală și de vest!
Când ne gândim la Iran, ne vin adesea în minte aspecte legate de istorie, cultură, religie sau politică externă. Însă puțini realizează dimensiunile reale ale acestei țări din Orientul... citește tot