Putin: „Armele există pentru a le folosi”. Câte arme nucleare are Rusia? Cine are puterea de decizie?

14.03.2024
Putin: „Armele există pentru a le folosi”. Câte arme nucleare are Rusia? Cine are puterea de decizie?

După invazia Ucrainei de către Rusia, perspectiva unui război nuclear sperie pe toată lumea. Iar pentru ca sperietura să fie completă, Vladimir Putin, omul negru al ultimilor doi ani, a declarat că Rusia rămâne într-o stare de pregătire de luptă şi este pe deplin pregătită pentru un război nuclear. Totuși, ce forță nucleară are Rusia?

Într-un interviu acordat presei de stat, Putin, a vorbit și despre un potențial război nuclear. „Din punct de vedere tehnico-militar, suntem, bineînţeles, pregătiţi”, a declarat liderul de la Kremlin. Totuși, Putin a ținut să specifice: „(În Statele Unite) există suficienţi specialişti în domeniul relaţiilor ruso-americane şi în domeniul reţinerii strategice”.

Liderul de la Kremlin, a încheiat: „Prin urmare, nu cred că aici totul se grăbeşte spre ea (confruntarea nucleară), dar suntem pregătiţi pentru acest lucru. (…) Armele există pentru a le folosi. Avem propriile noastre principii”.

Câte arme nucleare are Rusia?

Cifrele arată că, momentan, sunt în jur de 15.000 de arme nucleare pe Terra. Cele mai multe, în jur de 7.000, sunt deținute de Statele Unite ale Americii și Rusia.

Rusia a moștenit arsenalul nuclear al Uniunii Sovietice. În jur de 4.380 sunt stocate pentru utilizare pe lansatoare strategice cu rază lungă de acțiune și forțe nucleare tactice cu rază scurtă, conform FAS, Federației Oamenilor de Știință Americani citată de Reuters.

Din focoasele nucleare stocate, 1.710 sunt desfășurate strategic: aproximativ 870 pe rachete balistice terestre, aproximativ 640 pe rachete balistice lansate din submarine și posibil 200 la bazele de bombardiere grele. Rusia este printre puținele state care deține o triadă nucleară: arme lansate de pe uscat, de pe mare și din aer.

Cine ar da ordinul în Rusia?

Pentru ca Rusia să folosească o armă nucleară, Vladimir Putin este cel care decide. Așa-numita geantă diplomat nucleară, sau „Cheget” (numită după Muntele Cheget din Munții Caucaz), este în permanență cu președintele. Practic, un buton roșu care poate produce prăpăd în orice moment.

Ce state dețin arme nucleare?

În mod oficial numai nouă state dețin arme nucleare. Acestea sunt: Statele Unite ale Americii, Rusia, Marea Britanie, Franța, China, India, Coreea de Nord, Israel și Pakistan.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
„White Wolf”, indianul care a descoperit nemurirea. A trăit 137 de ani și l-a răpus o banală pneumonie. La 135 de ani l-a lovit trenul
„White Wolf”, indianul care a descoperit nemurirea. A trăit 137 de ani și l-a răpus o banală pneumonie. La 135 de ani l-a lovit ...
Se tot vorbește despre depășirea vârstei de 100 de ani ca fiind un adevărat record. Totuși, au existat și cazuri în care oamenii au trăit mai bine de 13 decenii. Acesta ar fi fost și cazul... citește tot
Cum se fereau oamenii de căldură când încă nu se inventase aerul condiționat? Metode vechi de răcorire
Cum se fereau oamenii de căldură când încă nu se inventase aerul condiționat? Metode vechi de răcorire
Aparatul de aer condiționat este, cu siguranță, una dintre cele mai necesare invenții, cu atât mai mult cu cât temperaturile par să crească de la un an la altul. Totuși, au fost vremuri în... citește tot
Cum procedează țările mai dezvoltate cu urșii? În Austria nimeni nu-i hrănește, în Italia au pubele speciale „antiurs”! Câți urși avem și câți ar trebui să avem?
Cum procedează țările mai dezvoltate cu urșii? În Austria nimeni nu-i hrănește, în Italia au pubele speciale „antiurs”! Câți ...
O turistă în vârstă de 19 ani a fost atacată și omorâtă de urs pe Jepii Mici din Bucegi. Ba mai mult, femeia ar fi fost târâtă de animalul sălbatic într-o prăpastie. Ulterior, animalul... citește tot