Putin: „Armele există pentru a le folosi”. Câte arme nucleare are Rusia? Cine are puterea de decizie?

14.03.2024
Putin: „Armele există pentru a le folosi”. Câte arme nucleare are Rusia? Cine are puterea de decizie?

După invazia Ucrainei de către Rusia, perspectiva unui război nuclear sperie pe toată lumea. Iar pentru ca sperietura să fie completă, Vladimir Putin, omul negru al ultimilor doi ani, a declarat că Rusia rămâne într-o stare de pregătire de luptă şi este pe deplin pregătită pentru un război nuclear. Totuși, ce forță nucleară are Rusia?

Într-un interviu acordat presei de stat, Putin, a vorbit și despre un potențial război nuclear. „Din punct de vedere tehnico-militar, suntem, bineînţeles, pregătiţi”, a declrat liderul de la Kremlin. Totuși, Putin a ținut să specifice: „(În Statele Unite) există suficienţi specialişti în domeniul relaţiilor ruso-americane şi în domeniul reţinerii strategice”.

Liderul de la Kremlin, a încheiat: „Prin urmare, nu cred că aici totul se grăbeşte spre ea (confruntarea nucleară), dar suntem pregătiţi pentru acest lucru. (…) Armele există pentru a le folosi. Avem propriile noastre principii”.

Câte arme nucleare are Rusia?

Cifrele arată că, momentan, sunt în jur de 15.000 de arme nucleare pe Terra. Cele mai multe, în jur de 7.000, sunt deținute de Statele Unite ale Americii și Rusia.

Rusia a moștenit arsenalul nuclear al Uniunii Sovietice. În jur de 4.380 sunt stocate pentru utilizare pe lansatoare strategice cu rază lungă de acțiune și forțe nucleare tactice cu rază scurtă, conform FAS, Federației Oamenilor de Știință Americani citată de Reuters.

Din focoasele nucleare stocate, 1.710 sunt desfășurate strategic: aproximativ 870 pe rachete balistice terestre, aproximativ 640 pe rachete balistice lansate din submarine și posibil 200 la bazele de bombardiere grele. Rusia este printre puținele state care deține o triadă nucleară: arme lansate de pe uscat, de pe mare și din aer.

Cine ar da ordinul în Rusia?

Pentru ca Rusia să folosească o armă nucleară, Vladimir Putin este cel care decide. Așa-numita geantă diplomat nucleară, sau „Cheget” (numită după Muntele Cheget din Munții Caucaz), este în permanență cu președintele. Practic, un buton roșu care poate produce prăpăd în orice moment.

Ce state dețin arme nucleare?

În mod oficial numai nouă state dețin arme nucleare. Acestea sunt: Statele Unite ale Americii, Rusia, Marea Britanie, Franța, China, India, Coreea de Nord, Israel și Pakistan.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot