Există un buton roșu care poate declanșa un război nuclear?

22.03.2018
Există un buton roșu care poate declanșa un război nuclear?

Cine nu a auzit despre faimosul „buton roșu” la care au acces cei mai puternici oameni din lume și cu ajutorul căruia s-ar putea declanșa un război nuclear în doar câteva secunde? Oare există acest buton? Cum arată? L-a văzut cineva?

Ei bine, de-a lungul timpului povestea cu butonul roșu a dus la ample speculații. Are Donald Trump un astfel de buton pe birou? Se pare că da, însă cu alte funcții. Acel buton aflat pe Biroul Oval este pentru a chema o persoană ce se află în serviciul personal al Președintelui.

Buton rosu
Butonul cu care se cheamă valetul

Practic, președintele Statelor Unite ale Americii nu are un buton roșu nuclear pe birou întrucât acesta poate fi acționat accidental și astfel se poate declanșa o tragedie de proporții.

Se pare că deși nu are un buton propriu-zis, Donald Trump, actualul președinte al Statelor Unite ale Americii, este singurul care poate lansa un atac nuclear.

„Există un sistem codificat de cuvinte prin care președintele poate comunica cu persoana care execută comanda de lansare”, a explicat Garrett Graff, un cunoscut jurnalist american la Casa Albă. Acesta a adăugat: „Persoana care execută comanda de lansare se află fie la Pentagon, fie la buncărul Raven Rock, Pentagonul alternativ al SUA”. Conform specialiștilor, un președinte ar avea la dispoziție doar aproximativ 15 minute pentru a răspunde unui atac nuclear.

E adevărat că Regina Marii Britanii nu are nevoie de pașaport? Ce privilegii mai are Regina Elisabeta a II-a?

În concluzie, președintele Statelor Unite ale Americii nu are un buton nuclear mare, frumos, roșu, pe biroul său de formă ovală. Dar, având în vedere libertatea și puterea de decizie pe care o are, Trump ar putea avea oricând un astfel de buton.

Butonul e, de fapt, o manetă

Într-un articol publicat în The Times, jurnaliștii scriau că dispozitivul care poate porni un atac atomic în Marea Britanie nu seamana deloc cu clasicul buton roșu, ci este, de fapt, o manetă, ca un controler Scalextric de la jocurile cu masini.

În Marea Britanie nu există o singură persoană care să aibă controlul absolut asupra deciziei de a lansa o bombă nucleară, ci sunt mai mulți ofițeri care se consultă înainte de a lua o hotărâre atât de importantă.

Buton rosu

Care sunt țările cu arme nucleare?

Singurele țări cunoscute că au detonat asemenea dispozitive sunt Statele Unite ale Americii, Uniunea Sovietică, Marea Britanie, Franța, China, India, și Pakistan. Aceste țări sunt declarate puteri nucleare (împreună cu Rusia, moștenind armamentele Uniunii Sovietice). Totodată, alte state variate pot deține arme nucleare, dar nu au recunoscut acest lucru în public, sau altele recunosc posesia lor neverificată.

Au voie să reacționeze soldații din Garda Regală în timpul serviciului?

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Rolul ceasurilor inteligente în creșterea productivității
Rolul ceasurilor inteligente în creșterea productivității
Pentru că tehnologia a devenit aliatul indispensabil pentru îmbunătățirea eficienței productivității, este important să alegi acele produse ale acesteia care te pot ajuta cu adevărat în... citește tot
Cum își îngrijeau țăranii români copiii la 1850: „Îi îndopau cu mămăligă de la două-trei luni”
Cum își îngrijeau țăranii români copiii la 1850: „Îi îndopau cu mămăligă de la două-trei luni”
În lucrarea scrisă în anul 1895 și intitulată „Igiena țăranului român”, dr. Gheorghe Crăiniceanu dedica un capitol întreg creșterii copiilor în familiile de țărani. Autorul explică... citește tot
Mandate fără număr. La al câtelea mandat a ajuns Putin? Cum poate să conducă până la 84 de ani?
Mandate fără număr. La al câtelea mandat a ajuns Putin? Cum poate să conducă până la 84 de ani?
Vladimir Putin a câștigat din nou alegerile în Rusia. Acesta ocupă pentru a cincia oară funcția de președinte al Federației Ruse. Pentru a fi Președinte pentru a cincea oară, șeful de la... citește tot