Poate fi păcălit etilotestul dacă ai consumat oțet?

21.08.2023
Poate fi păcălit etilotestul dacă ai consumat oțet?

Foarte mulți conducători auto sunt prinși de oamenii legii, la volan, sub influența băuturilor alcoolice. Aceștia încearcă să scape de sancțiuni invocând tot felul de pretexte, cel mai comun fiind cel al consumului de oțet. Așadar, poate etilotestul să fie păcălit cu oțet sau este doar o scuză lamentabilă?

Ce spun specialiștii?

Din punct de vedere chimic, oțetul nu este alcool și un acid provenit din fermentația acestuia. Așadar, ideea că etilotestul poate da eroare, dacă cineva mănâncă o salată cu oțet este total eronată. Cu toate acestea, șoferii prinși băuți la volan de polițiști încearcă și această scuză.

În schimb, alții susțin că au consumat bomboane cu alcool, cu câteva minute mai devreme, vrând astfel să păcălească oamenii legii. Din nefericire pentru ei, dovezile sunt indubitabile și trebuie să accepte sancțiunile.

Acidul acetic nu este alcool

O bună parte dintre conducătorii auto prinși băuți, la volan, de oamenii legii susțin că au mâncat o salată cu oțet și de aceea etilotestul arată că au consumat alcool. Lucrurile însă sunt departe de a fi așa, fiindcă oțetul este un acid provenit din fermentația alcoolului și, ca atare, nu are cum să te îmbete.

Cu alte cuvinte, oțetul nu are alcool în conținutul său, acidul acetic nefiind altceva decât ingredientul pe care bacteriile îl produc prin fermentarea alcoolului. Potrivit specialiștilor în chimie, în urma acestui proces în oțet nu mai rămâne niciun pic de alcool.

Ce alimente te lasă fără permis de conducere?

Trebuie precizat că există câteva alimente care dacă sunt consumate înainte de a te urca la volan te pot lăsa fără permisul de conducere. Lucrurile însă se schimbă drastic dacă aștepți cinci minute. Potrivit testelor, un pahar de socată sau o înghețată cu whisky schimbă imediat valorile la alcooltest.

O să facem experimentul cu aparatul alcooltest să vedem dacă iese sau nu pozitiv dacă ai băut un pahar de socată. Socata are deja 3 zile de când am stors-o şi a mai stat vreo 3-4 zile la fermentat, a afirmat polițistul Tavi Perțea în videoclipul publicat pe YouTube.

Etilotestul a arătat imediat după ce s-a băut o socată o alcoolemie de 0,25 la mie în sânge, dar după cinci minute aparatul indica 0. Același lucru s-a întâmplat și după consumul înghețatei cu whisky, dispozitivul arătând o alcoolemie de 0 22 la mie, însă după cinci minute de așteptat se revenea la valoarea 0.

Iată, așadar, cum lucrurile se pot schimba de la un minut la altul. De aceea, este indicat să știți ce aveți voie să consumați și ce nu înainte de a vă urca la volan pentru a nu rămâne pieton.

Foto: observatorulph.ro

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Roxadustat: Medicamentul controversat interzis pentru sportivi
Roxadustat: Medicamentul controversat interzis pentru sportivi
În lumea sportului, medicamentele de performanță au fost întotdeauna o problemă controversată. Un astfel de medicament care a făcut recent titluri este roxadustat. În acest blog, vom analiza... citește tot
Ce vin îi plăcea, în mod deosebit, lui Ștefan cel Mare?
Ce vin îi plăcea, în mod deosebit, lui Ștefan cel Mare?
Ștefan cel Mare (1438/1439 – 1504) a fost una dintre personalitățile care a scris istorie pe aceste meleaguri. Domnitorul moldovean a avut cea mai lungă domnie din perioada medievală, nu mai... citește tot
Arheologii au descoperit locația unde Iisus Hristos a vindecat un orb
Arheologii au descoperit locația unde Iisus Hristos a vindecat un orb
Iisus Hristos este figura centrală a creștinismului. Fiul lui Dumnezeu a venit pe Pământ pentru a propovădui pacea și iubirea între oameni, însă a fost crucificat de către aceștia. În... citește tot