Cum se face socata? Rețetă de socată

25.05.2020
Cum se face socata? Rețetă de socată

Cum se face socata? Socul este o plantă foarte populară, în România, existând numeroase legende despre proprietățile sale curative venite din Orientul Mijlociu, nordul Europei și al Africii. Socul este un gen de plante din grupa arbuștilor, cu 20-30 de specii. Genul face parte din familia Adoxaceae. Cea mai cunoscută specie este socul negru (Sambucus nigra).

Florile acestei plante apar primăvara și au un miros plăcut, în timp ce frunzele au un miros neplăcut atunci când sunt frecate în mâini. Fructele se prezintă sub forma unor bobițe negru-violacee de 6–8 mm, dispuse în ciorchine.

Cercetările au evidențiat proprietățile benefice ale socului asupra organismului uman. În scopuri medicinale, se folosesc de la soc florile, fructele și scoarța, bogate în ulei volatil, tanin, mucilagii, flavonozide, amine, etilamină, vitamina C și vitaminele din complexul B, izobutilamină.

Socata, o băutură sănătoasă

Socata este o băutură dulce acrișoară, realizată din flori de soc, zahăr (miere) și lămâie. Socata era o băutură consumată la greu în anii 1970-1980, pe atunci nefiind pe piață atât de multe sucuri. Sunt fel de fel de rețete cu această băutură, însă cea tradițională este cea mai gustoasă. Vă prezentăm mai jos cea mai bună rețetă de socată.

Ingrediente:

Florile de soc se pun în borcan, peste care se adăugă apa şi lămâile tăiate felii și stoarse bine de suc în apă. Partea albă a cojii este cea care dă gustul amar. Borcanul se acoperă şi se lasă o zi. A doua zi se pune zahărul și boabele de orez sau drojdia. Se amestecă bine compoziția, se acoperă recipientul și se lăsă la fermentat încă 3-4 zile. Borcanul nu trebuie închis etanș pentru a lăsa socata să „respire”. Compoziția trebuie amestecată de cel puțin două ori pe zi. Când apa devine gălbuie și mirosul plăcut, sucul se strecoară printr-o sită de tifon. Socata este gata și se servește rece.

Foto: lauralaurentiu.ro

Cele mai noi articole
Cum să prepar o limonadă? Cea mai bună rețetă de limonadă
Cum să prepar o limonadă? Cea mai bună rețetă de limonadă
Sezonul cald se apropie cu pași repezi, iar o limonadă îți poate răcori sufletul. Din fericire, această bautură delicioasă și sănătoasă poate fi savurată în orice perioadă a anului,... citește tot
Curiozități despre Pădurea Letea, locul unde caii sălbatici aleargă în liniște
Curiozități despre Pădurea Letea, locul unde caii sălbatici aleargă în liniște
Când te gândești la Delta Dunării, inevitabil gândul te duce la canale înguste, bărci cu pescari, pelicani, egrete şi pește. Există, însă, în deltă un loc pitoresc cu arbori seculari,... citește tot
Rețetă burger de post. Cum pregătești un burger delicios și sănătos?
Rețetă burger de post. Cum pregătești un burger delicios și sănătos?
Fasolea și leguminoasele sunt surse excelente de proteine ​​și vitamine, dar uneori tocănița veche nu satisface pofta unui adevărat produs de bază american ca un burger. Nu este nevoie să... citește tot