Cum se face socata? Rețetă de socată

25.05.2020
Cum se face socata? Rețetă de socată

Cum se face socata? Socul este o plantă foarte populară, în România, existând numeroase legende despre proprietățile sale curative venite din Orientul Mijlociu, nordul Europei și al Africii. Socul este un gen de plante din grupa arbuștilor, cu 20-30 de specii. Genul face parte din familia Adoxaceae. Cea mai cunoscută specie este socul negru (Sambucus nigra).

Florile acestei plante apar primăvara și au un miros plăcut, în timp ce frunzele au un miros neplăcut atunci când sunt frecate în mâini. Fructele se prezintă sub forma unor bobițe negru-violacee de 6–8 mm, dispuse în ciorchine.

Cercetările au evidențiat proprietățile benefice ale socului asupra organismului uman. În scopuri medicinale, se folosesc de la soc florile, fructele și scoarța, bogate în ulei volatil, tanin, mucilagii, flavonozide, amine, etilamină, vitamina C și vitaminele din complexul B, izobutilamină.

Socata, o băutură sănătoasă

Socata este o băutură dulce acrișoară, realizată din flori de soc, zahăr (miere) și lămâie. Socata era o băutură consumată la greu în anii 1970-1980, pe atunci nefiind pe piață atât de multe sucuri. Sunt fel de fel de rețete cu această băutură, însă cea tradițională este cea mai gustoasă. Vă prezentăm mai jos cea mai bună rețetă de socată.

Ingrediente:

Florile de soc se pun în borcan, peste care se adăugă apa şi lămâile tăiate felii și stoarse bine de suc în apă. Partea albă a cojii este cea care dă gustul amar. Borcanul se acoperă şi se lasă o zi. A doua zi se pune zahărul și boabele de orez sau drojdia. Se amestecă bine compoziția, se acoperă recipientul și se lăsă la fermentat încă 3-4 zile. Borcanul nu trebuie închis etanș pentru a lăsa socata să „respire”. Compoziția trebuie amestecată de cel puțin două ori pe zi. Când apa devine gălbuie și mirosul plăcut, sucul se strecoară printr-o sită de tifon. Socata este gata și se servește rece.

Foto: lauralaurentiu.ro

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cel mai rapid animal terestru de pe Planetă este, cu siguranță, ghepardul. Oamenii rapizi sunt o raritate. Totuși, cel mai rapid om din toate timpurile este jamaicanul Usain Bolt. Totuși, care... citește tot
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Există oameni care muncesc o viață pentru a ajunge la statutul de erou, dar și oameni care sunt la locul potrivit și printr-o decizie devin eroi. În cea de-a doua categorie intră și Stanislav... citește tot
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Regina Maria a României a fost una dintre cele mai influente femei din Europa, atât la începutul anilor 1900, cât și în perioada interbelică. Deși iubea România cu patos și transmitea... citește tot