Punte peste timp. Ce ar șoca pe cineva care a adormit în anul 1989 și s-a trezit în anul 2023?

16.08.2023
Punte peste timp. Ce ar șoca pe cineva care a adormit în anul 1989 și s-a trezit în anul 2023?

34 de ani. Atât au trecut din 1989, momentul atât de important pentru istoria României, și până astăzi. Astăzi, realizatorii emisiunii matinale de la Radio ZU și-au întrebat ascultatorii „Ce ar șoca pe cineva care a adormit în anul 1989 și s-a trezit în anul 2023?”. Răspunsurile ascultătorilor au fost variate, unele mai amuzante (că Ion Iliescu încă trăiește), altele mai serioase (că încă sunt copii care se spală la lighean). Redacția shtiu.ro a încercat să răspundă punctual la această întrebare:

Dacă cineva ar fi adormit în 1989 și s-ar trezi în 2023, ar fi șocat de o multitudine de schimbări tehnologice, sociale, politice și culturale. Iată o listă cu unele dintre cele mai notabile schimbări:

Tehnologia și internetul: Internetul, în forma sa modernă, a devenit omniprezent. Acesta a transformat aproape toate aspectele vieții, de la comunicare și muncă, până la divertisment și cumpărături.

Telefoanele mobile și smartphone-urile: În locul telefoanelor fixe și al telefoanelor mobile mari și grele din anii ’80, majoritatea oamenilor folosesc acum smartphone-uri cu ecrane tactile, care sunt adevărate minicomputere.

Rețelele sociale: Platforme precum Facebook, Twitter, Instagram și TikTok au revoluționat modul în care oamenii comunică și împărtășesc informații. În plus, astăzi oamenii se pot vedea la distanță în timp real prin videoconferințe.

Bancomatele: Apariția unei cutii din care poți să scoți bani ar fi cu adevărat o noutate pentru un om care s-a trezit după 34 de ani. Bani care ies din pereți? Wow!

Lucratul remote: După binecunoscuta pandemie de Covid-19, tot mai mulți oameni au început să lucreze de acasă. Puțini se gândeau în anul 1989 că și-ar putea câștiga existența fără să părăsească domiciliul.

Politica globală: Căderea Zidului Berlinului, dezintegrarea Uniunii Sovietice, extinderea Uniunii Europene, atentatele teroriste de la 11 septembrie 2001 și multe alte evenimente majore au schimbat peisajul geopolitic. Inclusiv războiul de la granițele României, dintre Rusia și Ucraina.

Schimbările climatice: Îngrijorările legate de schimbările climatice au crescut semnificativ, cu multe discuții despre încălzirea globală și nevoia de a reduce emisiile de carbon.

Digitalizarea: Muzica, filmele, cărțile și alte forme de media sunt acum adesea accesate și cumpărate în format digital.

Vehiculele electrice: Autovehiculele electrice, precum cele produse de Tesla, au devenit din ce în ce mai populare. Iar Dacii 1300 și 1310 aproape că nu mai există pe străzile din România.

Integrarea LGBT: Drepturile și acceptarea persoanelor LGBT au progresat semnificativ în multe părți ale lumii, cu legalizarea căsătoriei între persoane de același sex în multe țări.

Realitatea virtuală și augmentată: Tehnologiile VR și AR au devenit din ce în ce mai avansate și sunt utilizate în gaming, instruire, medicină și multe alte domenii.

Comerțul electronic: Cumpărăturile online, în special prin giganti precum Amazon (la nivel mondial) sau Emag (la nivel local), au devenit o obișnuință.

Medicina: Avansurile în medicină, inclusiv secvențierea genomului uman și tehnicile CRISPR de editare genetică, au avut un impact uriaș asupra diagnosticării și tratării bolilor.

Pandemia de COVID-19: Acest eveniment global a afectat aproape toate aspectele vieții de zi cu zi și a dus la schimbări semnificative în modul în care oamenii trăiesc și lucrează.

Autostrada în România: Că în timp ce alte state dezvoltate se laudă cu mii de km de autostradă, România abia a ajuns în anul 2023 la 1.000 de km.

Aceasta este doar o mică selecție a schimbărilor majore. Practic, peisajul întregii lumi s-a schimbat în multe moduri în acești ani, iar aceste transformări ar fi cu siguranță șocante pentru cineva care „a ratat” ultimele decenii.

 

Foto: vice.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Poți să ajungi din Norvegia în Coreea de Nord traversând o singură țară. Care este aceasta?
Poți să ajungi din Norvegia în Coreea de Nord traversând o singură țară. Care este aceasta?
Între Norvegia și Coreea de Nord sunt peste 7.000 de km. Deși sunt state situate în două părți total opuse ale Globului, pentru a ajunge din Norvegia (Europa) în Coreea de Nord (Asia) trebuie... citește tot
Care este țara cu cea mai mică densitate din lume? Poți să mergi zile în șir fără să dai de un om!
Care este țara cu cea mai mică densitate din lume? Poți să mergi zile în șir fără să dai de un om!
Populația unui stat nu este direct proporțională cu mărimea acestuia. Ba dimpotrivă. Statele care au suprafața mai mică au o densitate a populației mai mare. Totuși, nu cel mai mare stat... citește tot
Cine a fost românca pe care Michael Jackson a ținut să o viziteze la azil când a venit la București?
Cine a fost românca pe care Michael Jackson a ținut să o viziteze la azil când a venit la București?
În anul 1992, Michael Jackson punea România pe harta lumii după ce alegea țara care doar ieșise din comunism destinația pentru unul dintre concertele sale din turneul „Dangerous World... citește tot