Cum se răcoreau americanii în marile orașe, pe timp de caniculă, în secolul trecut?

19.07.2023
Cum se răcoreau americanii în marile orașe, pe timp de caniculă, în secolul trecut?

Schimbările climatice au dus la apariția fenomenelor extreme, canicula fiind tot mai greu de suportat de la un an la altul. Temperaturile ridicate pe timp de vară, în toată lumea, ne evidențiază noua realitate, oamenii de știință atrăgând atenția în nenumărate rânduri că acest lucru urmează să se întâmple, mai devreme sau mai târziu, din cauza poluării excesive.

Trebuie precizat însă că fenomenul de caniculă nu este unul nou, el fiind prezent și în trecut, dar gradele din termometre parcă erau ceva mai scăzute. Medicii recomandă să se consume multă apă și să se evite alcoolul și alimentele grase în această perioadă. În trecut, oamenii nu aveau atât de multe informații, iar autoritățile încercau și ele cum puteau să răcorească populația.

Piscinele mobile din New York

New York este cea mai cunoscută metropolă din Statele Unite ale Americii. Orașul s-a dezvoltat impresionant în secolul trecut, devenind un punct de atracție pentru turiștii din întreaga lume. Pe timp de vară canicula era resimțită din plin, mai ales că zona era plină de clădiri înalte care degajă căldură.

Prin anii 1960 autoritățile din New York au căutat metode prin care oamenii să se poată răcori, astfel că au venit cu ideea de piscine mobile. Drept urmare, oamenii au putut să se bălăcească în mijlocul orașului, ”swimmobiles” devenind celebre pe întreg teritoriul Statelor Unite ale Americii.

Practic o piscină era atașată de un camion și era așezată pe marginea străzii. Oamenii se puteau astfel răcori pe gratis fără să fie nevoie să meargă în zone special amenajate. Ideea autorităților a prins repede la public, astfel că în New York au fost instalate mai multe astfel de piscine mobile pe timp de vară, fiindcă orașul este foarte mare.

Măsura a fost adoptată și de alte metropole din Statele Unite ale Americii, piscinele mobile devenind foarte populare în anii ’60.

Curiozități despre New York

Celebra Statuie a Libertății se află în portul „Liberty Island” din orașul New York și a fost un cadou din partea Franței pentru Statele Unite ale Americii, în 1886. Statuia reprezintă libertatea și este un simbol al democrației.

Orașul New York este alcătuit din cinci cartiere principale: Manhattan, Bronx, Queens, Brooklyn și Staten Island. Manhattan este renumit pentru zonele sale celebre, precum Times Square, Central Park și Wall Street.

Celebra Fifth Avenue din Manhattan este una dintre cele mai exclusiviste și scumpe străzi comerciale din lume. Aici se află magazine de lux, galerii de artă și clădiri emblematice. Totodată, Central Park din este unul dintre cele mai mari parcuri urbane din lume. Este o oază de verdeață și adăpostește lacuri, zone de agrement, piste de alergare și chiar un mică grădină zoologică.

Foto: Pexels.com și Facebook.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot