Care este orașul care s-ar putea scufunda sub greutatea zgârie-norilor?

24.05.2023
Care este orașul care s-ar putea scufunda sub greutatea zgârie-norilor?

New York City este cel mai celebru oraș din Statele Unite ale Americii. Metropola atrage milioane de turiști din întreaga lume, în fiecare an, având un vibe specific care nu poate fi întâlnit nicăieri în altă parte. Din păcate, orașul se scufundă, puțin câte puțin, în fiecare zi, din cauza greutății clădirilor.

Oamenii de știință au calculat că masa celor 1.084.954 de clădiri, din cele cinci cartiere ale orașului New York City, are o greutate de peste 760 de miliarde de kilograme. Toată această situație duce la scufundarea metropolei.

New York-ul se scufundă încet și sigur

Greutatea clădirilor din New York City este unul dintre factorii care favorizează scufundarea metropolei, încet și sigur, însă oamenii de știință sunt de părere că sunt și alte motive care au dus la această situație, inclusiv modul în care Pământul a continuat să se miște după sfârșitul ultimei ere glaciare, acum mai bine de 10.000 de ani.

Schimbările climatice vor afecta foarte mult localitățile aflate lângă ape, iar New York City nu va face excepție. Nivelul apelor, de-a lungul coastei atlantice a Americii de Nord, este de așteptat să crească de trei până la patru ori mai repede decât media globală.

Creșterea nivelului mării va pune în cele din urmă provocări legate de inundații în New York, dar și la nivel global, a declarat autorul principal al studiului, Tom Parsons, geofizician la US Geological Survey, pentru livescience.com.

Datele GPS sugerează că Manhattan-ul se scufundă cu aproximativ 2,1 milimetri pe an. Cercetătorii au analizat evenimentul și au venit cu câteva date interesante. Se pare că în cele mai reci părți ale ultimei ere glaciare, învelișurile uriașe de gheață au acoperit o mare parte a planetei.

Acest lucru a făcut ca solul de sub calotele de gheață să se scufunde, ceea ce a făcut ca marginile maselor de pământ să se încline în sus. După ce aceste bucăți de gheață s-au topit, zonele care au fost împinse în sus se scufundă acum. Acest lucru va duce la o tasare a pământului între 48 și 150 de centimetri de-a lungul Coastei de Est a Statelor Unite ale Americii, până în 2100.

Pe lângă această cauză naturală a tasării pământului, Parsons și colegii săi au dorit să exploreze efectele cauzelor artificiale, cum ar fi clădirile.

Oamenii de știință au estimat că masa totală a clădirilor din New York City de aproximativ 762 miliarde de kilograme, distribuită pe o suprafață de 778 de kilometri pătrați are o importanță deosebită asupra faptului că orașul se scufundă.

Datele satelitare au arătat că New York City se duce în jos cu o rată medie de aproximativ 1 până la 2 milimetri, pe an. Cu toate acestea, a fost observat faptul că unele zone ale orașului se scufundă mai rapid, asta și din cauza clădirilor mai mari și mai grele din regiune.

Așadar, iată cum schimbările climatice dar și greutatea clădirilor fac orașul New York City să se scufunde.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce bijuteriile handmade sunt de efect? Ce au în plus față de bijuteriile obișnuite?
De ce bijuteriile handmade sunt de efect? Ce au în plus față de bijuteriile obișnuite?
Contrar așteptărilor, în era actuală a tehnologiei avansate și a producției în masă, bijuteriile handmade câștigă tot mai mult teren în preferințele consumatorilor. Această revenire la... citește tot
Gestul care îți poate salva viața! De ce este bine să dormi cu ușa închisă la dormitor?
Gestul care îți poate salva viața! De ce este bine să dormi cu ușa închisă la dormitor?
E clar, oamenii se împart în două mari categorii: cei care dorm cu ușa închisă la dormitor și cei care aleg să o lase deschisă. Nu multă lume se gândește la faptul că acest gest aparent... citește tot
Biden este „copil” pe lângă cel mai bătrân președinte din istoria lumii. Avea 98 de ani când era la cârma țării sale!
Biden este „copil” pe lângă cel mai bătrân președinte din istoria lumii. Avea 98 de ani când era la cârma țării sale!
Pe data de 25 aprilie 2019, la vârsta de 77 de ani, Joe Biden și-a anunțat candidatura la alegerile prezidențiale din 2020. Acesta a devenit în 2021 al 46-lea președinte al Statelor Unite și... citește tot