Care este orașul care s-ar putea scufunda sub greutatea zgârie-norilor?

24.05.2023
Care este orașul care s-ar putea scufunda sub greutatea zgârie-norilor?

New York City este cel mai celebru oraș din Statele Unite ale Americii. Metropola atrage milioane de turiști din întreaga lume, în fiecare an, având un vibe specific care nu poate fi întâlnit nicăieri în altă parte. Din păcate, orașul se scufundă, puțin câte puțin, în fiecare zi, din cauza greutății clădirilor.

Oamenii de știință au calculat că masa celor 1.084.954 de clădiri, din cele cinci cartiere ale orașului New York City, are o greutate de peste 760 de miliarde de kilograme. Toată această situație duce la scufundarea metropolei.

New York-ul se scufundă încet și sigur

Greutatea clădirilor din New York City este unul dintre factorii care favorizează scufundarea metropolei, încet și sigur, însă oamenii de știință sunt de părere că sunt și alte motive care au dus la această situație, inclusiv modul în care Pământul a continuat să se miște după sfârșitul ultimei ere glaciare, acum mai bine de 10.000 de ani.

Schimbările climatice vor afecta foarte mult localitățile aflate lângă ape, iar New York City nu va face excepție. Nivelul apelor, de-a lungul coastei atlantice a Americii de Nord, este de așteptat să crească de trei până la patru ori mai repede decât media globală.

Creșterea nivelului mării va pune în cele din urmă provocări legate de inundații în New York, dar și la nivel global, a declarat autorul principal al studiului, Tom Parsons, geofizician la US Geological Survey, pentru livescience.com.

Datele GPS sugerează că Manhattan-ul se scufundă cu aproximativ 2,1 milimetri pe an. Cercetătorii au analizat evenimentul și au venit cu câteva date interesante. Se pare că în cele mai reci părți ale ultimei ere glaciare, învelișurile uriașe de gheață au acoperit o mare parte a planetei.

Acest lucru a făcut ca solul de sub calotele de gheață să se scufunde, ceea ce a făcut ca marginile maselor de pământ să se încline în sus. După ce aceste bucăți de gheață s-au topit, zonele care au fost împinse în sus se scufundă acum. Acest lucru va duce la o tasare a pământului între 48 și 150 de centimetri de-a lungul Coastei de Est a Statelor Unite ale Americii, până în 2100.

Pe lângă această cauză naturală a tasării pământului, Parsons și colegii săi au dorit să exploreze efectele cauzelor artificiale, cum ar fi clădirile.

Oamenii de știință au estimat că masa totală a clădirilor din New York City de aproximativ 762 miliarde de kilograme, distribuită pe o suprafață de 778 de kilometri pătrați are o importanță deosebită asupra faptului că orașul se scufundă.

Datele satelitare au arătat că New York City se duce în jos cu o rată medie de aproximativ 1 până la 2 milimetri, pe an. Cu toate acestea, a fost observat faptul că unele zone ale orașului se scufundă mai rapid, asta și din cauza clădirilor mai mari și mai grele din regiune.

Așadar, iată cum schimbările climatice dar și greutatea clădirilor fac orașul New York City să se scufunde.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot