Care este orașul care s-ar putea scufunda sub greutatea zgârie-norilor?

24.05.2023
Care este orașul care s-ar putea scufunda sub greutatea zgârie-norilor?

New York City este cel mai celebru oraș din Statele Unite ale Americii. Metropola atrage milioane de turiști din întreaga lume, în fiecare an, având un vibe specific care nu poate fi întâlnit nicăieri în altă parte. Din păcate, orașul se scufundă, puțin câte puțin, în fiecare zi, din cauza greutății clădirilor.

Oamenii de știință au calculat că masa celor 1.084.954 de clădiri, din cele cinci cartiere ale orașului New York City, are o greutate de peste 760 de miliarde de kilograme. Toată această situație duce la scufundarea metropolei.

New York-ul se scufundă încet și sigur

Greutatea clădirilor din New York City este unul dintre factorii care favorizează scufundarea metropolei, încet și sigur, însă oamenii de știință sunt de părere că sunt și alte motive care au dus la această situație, inclusiv modul în care Pământul a continuat să se miște după sfârșitul ultimei ere glaciare, acum mai bine de 10.000 de ani.

Schimbările climatice vor afecta foarte mult localitățile aflate lângă ape, iar New York City nu va face excepție. Nivelul apelor, de-a lungul coastei atlantice a Americii de Nord, este de așteptat să crească de trei până la patru ori mai repede decât media globală.

Creșterea nivelului mării va pune în cele din urmă provocări legate de inundații în New York, dar și la nivel global, a declarat autorul principal al studiului, Tom Parsons, geofizician la US Geological Survey, pentru livescience.com.

Datele GPS sugerează că Manhattan-ul se scufundă cu aproximativ 2,1 milimetri pe an. Cercetătorii au analizat evenimentul și au venit cu câteva date interesante. Se pare că în cele mai reci părți ale ultimei ere glaciare, învelișurile uriașe de gheață au acoperit o mare parte a planetei.

Acest lucru a făcut ca solul de sub calotele de gheață să se scufunde, ceea ce a făcut ca marginile maselor de pământ să se încline în sus. După ce aceste bucăți de gheață s-au topit, zonele care au fost împinse în sus se scufundă acum. Acest lucru va duce la o tasare a pământului între 48 și 150 de centimetri de-a lungul Coastei de Est a Statelor Unite ale Americii, până în 2100.

Pe lângă această cauză naturală a tasării pământului, Parsons și colegii săi au dorit să exploreze efectele cauzelor artificiale, cum ar fi clădirile.

Oamenii de știință au estimat că masa totală a clădirilor din New York City de aproximativ 762 miliarde de kilograme, distribuită pe o suprafață de 778 de kilometri pătrați are o importanță deosebită asupra faptului că orașul se scufundă.

Datele satelitare au arătat că New York City se duce în jos cu o rată medie de aproximativ 1 până la 2 milimetri, pe an. Cu toate acestea, a fost observat faptul că unele zone ale orașului se scufundă mai rapid, asta și din cauza clădirilor mai mari și mai grele din regiune.

Așadar, iată cum schimbările climatice dar și greutatea clădirilor fac orașul New York City să se scufunde.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Rușii au mobilizat trupe la 250 de km de Helsinki, capitala Finlandei! Putin vrea coridorul Suwałki, cea mai vulnerabilă zonă NATO!
Rușii au mobilizat trupe la 250 de km de Helsinki, capitala Finlandei! Putin vrea coridorul Suwałki, cea mai vulnerabilă zonă NATO!
Rusia pare să intensifice pregătirile pentru o mobilizare militară în apropierea frontierelor statelor baltice și ale Finlandei. Conform imaginilor satelitare publicate de portalul polonez Onet,... citește tot
Fenomen cosmic misterior: semnale radio misterioase detectate dintr-o zonă neexplorată a spațiului
Fenomen cosmic misterior: semnale radio misterioase detectate dintr-o zonă neexplorată a spațiului
Într-o perioadă în care întreg globul pământesc se confruntă cu incertitudini de tot felul, o echipă de cercetători a venit cu certitudini după ce a detectat semnale radio neobișnuite... citește tot
Locul din România unde timp de 300 de ani a existat un singur divorț. Care era secretul?
Locul din România unde timp de 300 de ani a existat un singur divorț. Care era secretul?
Astăzi, divorțurile sunt la ordinea zilei. Cu toate acestea, țara noastră se mândrește cu un record greu de egalat: într-o localitate, timp de 300 de ani a existat un singur divorț. În inima... citește tot