Care este orașul care s-ar putea scufunda sub greutatea zgârie-norilor?

24.05.2023
Care este orașul care s-ar putea scufunda sub greutatea zgârie-norilor?

New York City este cel mai celebru oraș din Statele Unite ale Americii. Metropola atrage milioane de turiști din întreaga lume, în fiecare an, având un vibe specific care nu poate fi întâlnit nicăieri în altă parte. Din păcate, orașul se scufundă, puțin câte puțin, în fiecare zi, din cauza greutății clădirilor.

Oamenii de știință au calculat că masa celor 1.084.954 de clădiri, din cele cinci cartiere ale orașului New York City, are o greutate de peste 760 de miliarde de kilograme. Toată această situație duce la scufundarea metropolei.

New York-ul se scufundă încet și sigur

Greutatea clădirilor din New York City este unul dintre factorii care favorizează scufundarea metropolei, încet și sigur, însă oamenii de știință sunt de părere că sunt și alte motive care au dus la această situație, inclusiv modul în care Pământul a continuat să se miște după sfârșitul ultimei ere glaciare, acum mai bine de 10.000 de ani.

Schimbările climatice vor afecta foarte mult localitățile aflate lângă ape, iar New York City nu va face excepție. Nivelul apelor, de-a lungul coastei atlantice a Americii de Nord, este de așteptat să crească de trei până la patru ori mai repede decât media globală.

Creșterea nivelului mării va pune în cele din urmă provocări legate de inundații în New York, dar și la nivel global, a declarat autorul principal al studiului, Tom Parsons, geofizician la US Geological Survey, pentru livescience.com.

Datele GPS sugerează că Manhattan-ul se scufundă cu aproximativ 2,1 milimetri pe an. Cercetătorii au analizat evenimentul și au venit cu câteva date interesante. Se pare că în cele mai reci părți ale ultimei ere glaciare, învelișurile uriașe de gheață au acoperit o mare parte a planetei.

Acest lucru a făcut ca solul de sub calotele de gheață să se scufunde, ceea ce a făcut ca marginile maselor de pământ să se încline în sus. După ce aceste bucăți de gheață s-au topit, zonele care au fost împinse în sus se scufundă acum. Acest lucru va duce la o tasare a pământului între 48 și 150 de centimetri de-a lungul Coastei de Est a Statelor Unite ale Americii, până în 2100.

Pe lângă această cauză naturală a tasării pământului, Parsons și colegii săi au dorit să exploreze efectele cauzelor artificiale, cum ar fi clădirile.

Oamenii de știință au estimat că masa totală a clădirilor din New York City de aproximativ 762 miliarde de kilograme, distribuită pe o suprafață de 778 de kilometri pătrați are o importanță deosebită asupra faptului că orașul se scufundă.

Datele satelitare au arătat că New York City se duce în jos cu o rată medie de aproximativ 1 până la 2 milimetri, pe an. Cu toate acestea, a fost observat faptul că unele zone ale orașului se scufundă mai rapid, asta și din cauza clădirilor mai mari și mai grele din regiune.

Așadar, iată cum schimbările climatice dar și greutatea clădirilor fac orașul New York City să se scufunde.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Statul de pe primul loc are un IQ mediu de 42. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Statul de pe primul loc are un IQ mediu de 42. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt ...
Nu om fi noi deștepții deștepților, dar parcă nici la coada clasamentului nu suntem. Am zis parcă? Sigur nu suntem. Nivelul IQ-ului unui neam depinde de o sumedenie de factori, de la genetică,... citește tot
Prin ce orașe din România trece Paralela 45? Unde se întâlnesc Meridianul de 25 de grade și Paralela 45?
Prin ce orașe din România trece Paralela 45? Unde se întâlnesc Meridianul de 25 de grade și Paralela 45?
România este situată în emisfera nordică, la intersecția dintre Paralela de 45 de grade latitudine nordică și Meridianul de 25 de grade longitudine estică. De altfel, Paralela 45 traversează... citește tot
Cele mai bune glume de pe Internet după maneaua de la concertul Coldplay | Maneliștii vin la sfârșit, nu la început
Cele mai bune glume de pe Internet după maneaua de la concertul Coldplay | Maneliștii vin la sfârșit, nu la început
Mult așteptatul concert Coldplay de la București a început cu stângul. Un cântăreț de manele pe nume Babasha a fost invitat să cânte alături de solistul trupei, iar publicul l-a huiduit. Ba... citește tot