Care este povestea celei mai faimoase fotografii din istoria Statelor Unite ale Americii?

04.06.2024
Care este povestea celei mai faimoase fotografii din istoria Statelor Unite ale Americii?

Una dintre cele mai celebre fotografii din toate timpurile a fost capturată în New York, într-o vreme în care noțiunea de PhotoShop părea o utopie. În imaginea cu pricina apar 11 muncitori care mănâncă pe o grinda suspendata deasupra Manhattan-ului. Care este istoria ei?

Care este istoria celebrei fotografii?

Poza a fost făcută pe data de 20 septembrie 1932. În cadru pot fi văzuți 11 muncitori care iau prânzul și socializează pe o schelă la etajul 69. Imaginea alb-negru a fost captată în timpul constructiei Cladirii RCA (denumită în anul 1986 Cladirea GE), parte din Centrul Rockefeller. Totuși, deși este cât se poate de naturală cu putință, fotografia a fost o acțiune de marketing. Se dorea a fi o campanie de promovare a zgârie-norilor care se construiau în perioada interbelică în New York, notează Wikipedia.org.

Construcţia Rockefeller Center a început în anul 1930 și clădirea a fost terminată în nouă ani.

Mai sunt și alte fotografii realizate care îi înfățișează pe muncitori aruncând o minge de fotbal și prefăcându-se că dorm pe grindă. În toate instantaneele se poate vedea pe fundal Central Park.

Nu se cunoaște autorul cu exactitate

Negativul fotografic se află în Arhiva Bettmann, deținută de Visual China Group. Imaginea este adesea atribuită greșit lui Lewis Hine, dar identitatea fotografului real rămâne neclară. Au apărut dovezi care indică că ar fi putut fi făcută de Charles C. Ebbets, dar s-a constatat mai târziu că și alți fotografi (Thomas Kelley, William Leftwich) au fost prezenți la ședința foto.

Când a fost publicată prima oară?

Ken Johnston, managerul unor colecții istorie, a numit imaginea „o bucată din istoria americană”. Fotografia care a devenit celebră a fost publicată în suplimentul de duminică al New York Herald Tribune pe 2 octombrie 1932, cu explicația foto: „Prânz pe un zgârie-nori”.

Publicația „Time” a inclus imaginea în lista sa din 2016 a celor mai influente 100 de imagini din istorie.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Guess genți de mână – alege cel mai bun model mini
Guess genți de mână – alege cel mai bun model mini
Gențile mini au devenit alegerea ideală pentru cei care apreciază funcționalitatea și eleganța într-un pachet compact. Indiferent dacă preferi un stil minimalist sau unul plin de detalii... citește tot
Cum a dus Carol al II-lea România la primul Campionat Mondial? El a făcut lotul, mai ceva ca Gigi Becali! Doar patru echipe din Europa au fost prezente!
Cum a dus Carol al II-lea România la primul Campionat Mondial? El a făcut lotul, mai ceva ca Gigi Becali! Doar patru echipe din Europa au fost ...
În anul 1930, în Uruguay, avea loc primul Campionat Mondial de fotbal din istorie. Turneul final trebuia să aibă la start 16 națiuni, dar Japonia, Siam și Egipt s-au retras. Au rămas 13... citește tot
Fabuloasa istorie a autobuzului care făcea curse regulate din Marea Britanie în India. Cât dura un drum?
Fabuloasa istorie a autobuzului care făcea curse regulate din Marea Britanie în India. Cât dura un drum?
Într-o epocă domnitată de rapiditate și de curse aeriene regulate, pare greu de crezut că acum mai puțin de 100 de ani exista un autobuz care făcea curse regulate între Londra și Calcutta,... citește tot