De ce Statuia Libertății nu se află, teritorial, în New York?

14.12.2021
De ce Statuia Libertății nu se află, teritorial, în New York?

Statuia Libertății este, fără îndoială, cel mai mare simbol al libertății și oportunităților Americii. Situată pe Insula Libertății din Portul New York, statuia comemorează prietenia dintre Statele Unite și Franța care a început în timpul Revoluției Americane. Numele ei oficial este „Liberty Enlightening the World”.

Statuia, cunoscută și sub numele de „Lady Liberty”, are multe trăsături simbolice. Torța ei reprezintă libertatea. În cifre romane, pe tableta ei scrie „4 iulie 1776”, ziua independenței Americii.

Coroana ei are 25 de ferestre, recunoscând pietrele prețioase găsite pe pământ și razele cerului strălucind peste lume. Razele coroanei ei simbolizează cele șapte continente și șapte mări. La picioarele ei sunt lanțuri, reprezentând tirania stăpânirii coloniale din care America a scăpat.

Statuia Libertății nu se află, teritorial, în New York

Insula Libertății, anterior (până în 1956) Insula Bedloe este situată în vârful sudic al insulei Manhattan, din New York, în golful Upper New York. Are o suprafață de aproximativ 5 hectare și este lucrarea sculptorului francez Frédéric-Auguste Bartholdi „Libertatea luminând lumea” (Statuia Libertății ), scrie Britannica.

Insula Libertății și Insula Ellis din apropiere constituie Monumentul Național Statuia Libertății. Deși monumentul se află în apele New Jersey, Insula Libertății și o parte din Insula Ellis se află în jurisdicția teritorială a statului New York, conform unui pact între cele două state și ratificat de Congres în 1834.

Cunoscută de indienii Delaware sub numele de Minnissais („Insula Mică”) și de primii coloniști drept Great Oyster, insula a fost redenumită după Isaac Bedloe (sau Isaack Bedloo), un comerciant care a cumpărat-o în anii 1660.

Orașul New York a achiziționat insula în 1758 și a fost cedată statului New York în 1796 și guvernului federal în 1800. Fort Wood a fost construit acolo pentru războiul din 1812, iar statuia a fost ridicată în interiorul fortului.

Între 1892 și 1954 nu mai puțin de 12 milioane de imigranți au ajuns în Statele Unite ale Americii, unde au fost au fost întâmpinați de Statuia Libertății, care are și acum scris la bază următorul citat devenit celebru în lumea întreagă:

„Trimiteți pe-ai voștri sărmani, oropsiți, pe cei în genunchi suspinând Libertate! Pe voi, fără casă, de-acasă goniți, săraci ce-a lor țară nu-i mai încape. Făclia speranței vă cheamă, veniți!”.

Foto: Deposit Photos

 

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot