Cine este femeia după care s-a inspirat sculptorul Statuii Libertății?

12.04.2024
Cine este femeia după care s-a inspirat sculptorul Statuii Libertății?

Statuia Libertății din New York este considerat a fi unul dintre cele mai cunoscute monumente din lume. Aceasta este amplasată pe o mică insulă la intrarea în portul „Liberty Island”, având drept scop să ureze bun venit călătoriilor pe pământ american. Istoria acestei statui este specială, iar femeia care a inspirat sculptura are o poveste de viață și mai interesantă. 

Cum a ajuns statuia în Statele Unite ale Americii?

Statuia a fost cadoul Franței pentru Statele Unite ale Americii cu ocazia sărbătoririi a 110 ani de la independența SUA și a fost inaugurată de președintele Grover Cleveland, pe data de 28 octombrie 1886. Lucrările la statuie, denumită oficial „Liberty Enlightening the World” (Libertatea iluminând lumea), au început în Franța în 1875. Cel care „a dat viață” statuii a fost sculptorul Frédéric Auguste Bartholdi. Dar, cine l-a inspirat pe Bartholdi? O anumită Isabellei Boyer.

Cine a fost Isabella Boyer, cea care a inspirat Statuia Libertății?

Viața Isabellei Boyer arată ca un roman palpitant. La vârsta de 20 de ani, pe când lucra ca model, s-a căsătorit cu inventatorul de 50 de ani al maşinii de cusut Isaac Zinger. Împreună au avut șase copii. După moartea lui Isaac Zinger, aceasta a devenit cea mai bogată femeie din Hexagon. O doamnă frumoasă, deșteaptă, interesantă care nu a fost niciodată ignorată de oamenii cu care se întâlnea.  Nu e de mirare că a fost aleasă model pentru Statuia Libertății: femeia care a transformat  visul american în realitate realitate.

După câțiva ani de văduvie, Isabella s-a recăsătorit cu violonistul olandez Victor Reubsaet. Isabella era o celebritate mondială a vremurilor care, între timp, devenise și contesă. Avea aproape 40 de ani când la unul dintre evenimente mondene ale vremurilor, l-a cunoscut pe August Bartoldi, un sculptor celebru. Impresionat de calitățile fizice ale lui Isabelle Boyer-Singer, se spune că Frédéric Auguste Bartholdi ar fi modelat Statuia Libertății după chipul femeii. Niciodată această informație nu a fost verificată sau confirmată de către autor.

Victor Reubsaet a murit în septembrie 1887, iar Isabella a fost căsătorită, pentru a treia oară, în decembrie 1891, cu colecționarul de artă Paul Sohège. Isabella Eugenia Boyer a murit la 62 de ani în 1904, la Paris. În același an, în același oraș se stingea din viață și sculptorul Frédéric Auguste Bartholdi. Avea 70 de ani.

Statuia Libertăţii cântărește 225 de tone

Construită din foi de cupru ciocănite pe un cadru de oțel perfecționat de inginerul Gustave Eiffel (care s-a alăturat proiectului în 1879), Statuia Libertății finalizată avea puțin peste 46 de metri înălțime și cântărea 225 de tone când a fost terminată în 1884. După 4 iulie 1884 când a fost prezentată oficial ambasadorului SUA în Franța, statuia a fost dezasamblată și expediată la New York, unde avea să fie reconstruită cu grijă.

Între 1892 și 1954 nu mai puțin de 12 milioane de imigranți au ajuns în Statele Unite ale Americii, unde au fost au fost întâmpinați de Statuia Libertății, care are și acum scris la bază următorul citat devenit celebru în lumea întreagă:

Trimiteți pe-ai voștri sărmani, oropsiți, pe cei în genunchi suspinând Libertate! Pe voi, fără casă, de-acasă goniți, săraci ce-a lor țară nu-i mai încape. Făclia speranței vă cheamă, veniți!”.

Statuia Libertății

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot