De ce este Statuia Libertății verde?

25.07.2022
De ce este Statuia Libertății verde?

Considerată simbolul orașului New York, Statuia Libertății a fost construită în anul 1876 și a fost oferită cadou americanilor de către autoritățile franceze. Ideea construirii Statuii Libertății s-a născut din dorința de a comemora prietenia dintre Franța și SUA. Amiciția ce a legat pentru sute de ani cele două state se baza pe ideea comună de libertate și dorința de progres. Ciudat este faptul că nuanța statuii nu a fost verde dintotdeauna. 

Culoarea statuii nu a fost, de fapt, verde

Statuia Libertății verde

La momentul dezvelirii monumentului în anul 1886, culoarea statuii avea un maro strălucitor. Până în 1906 culoarea s-a schimbat în verde, devenind ceea ce noi vedem astăzi.

Motivul pentru care culorile s-au schimbat este că suprafața exterioară a statuii este acoperită cu sute de foi de cupru subțiri. Cuprul este un material superior, ceea ce înseamnă că nu reacționează ușor cu alte substanțe. În combinație cu aerul, se formează o culoare verdigris. Stratul verdigris este cunoscut pentru protejarea metalelor de coroziune, motiv care a ajutat la conservarea statuii. Din acest motiv, cele mai multe statui din cupru, alamă sau bronz sunt durabile. La construcția Statuii Libertății a fost nevoie de aproximativ de 100 de tone de cupru, material donat în mare parte de către un magnat francez, pe nume Pierre-Eugene Secrétan.

Inspirația sculptorului care a proiectat Statuia Libertății a venit din trecutul glorios al omenirii. Una dintre cele 7 Minuni ale Lumii Antice, Colosul din Rodos a fost construit din bronz, care până la prăbușirea sa avea culoarea de verde negricios.

Teama autorităților

Schimbarea culorii Statuii Libertății a creat o adevărată teamă în rândul autorităților. Cele mai importante ziare ale New Yorkului scriau în 1906 că autoritățile vor începe lucrări de revopsire a statuii pentru a reveni la culoarea inițială. Publicul nu a fost receptiv cu acest anunț, astfel s-au căutat metode prin care statuia ar fi revenit la „normal”. Jurnaliștii de la Times au mers la cel mai important producător de bronz și cupru al țării, întrebându-l dacă statuia ar trebui să fie revopsită, primind un răspuns care a schimbat cursul viitorului monumentului.

”Surprinzător este faptul că mai mulți ani la rând am încercat să imităm efectul de culoare al Statuii Libertății prin mijloace artificiale în fabrica noastră. De către cei mai mulți arhitecți și artiști, acest efect de culoare este considerat tipul perfect de perfecțiuni pentru acest metal”, afirma la vremea respectivă șeful companiei americane producătoare de bronz și cupru.

Astfel, culoarea verde a Statuii Libertății este astăzi marcă înregistrată. Simbolul valorilor democratice este vizitat anual de 4 milioane de turiști din întreaga lume.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce obliga Caligula femeile căsătorite să se culce cu el?
De ce obliga Caligula femeile căsătorite să se culce cu el?
Când vine vorba despre conducători nebuni, cu siguranță împăratul Caligula ar putea să intre în Top 3. Caligula (nr. „Cizmă”) a condus Imperiul Roman între anii 37-41. În doar patru... citește tot
Care este cel mai mic munte din lume?
Care este cel mai mic munte din lume?
De obicei, denumirea de munte ne duce cu gândul la înălțime. De exemplu, Vârful Everest din munții Himalaya are o înălțime maximă de 8.848,86 m, fiind cel mai înalt punct din lume. În... citește tot
Cum arată casa în care a copilărit Iohannis?
Cum arată casa în care a copilărit Iohannis?
Subiectul caselor lui Iohannis este iarăși în prim-plan, după ce publicația Recorder a publicat un reportaj prin care se sugerează că actualul președinte al României își pregătește... citește tot