Ce a construit marele Alexandre Gustave Eiffel în România?

16.12.2020
Ce a construit marele Alexandre Gustave Eiffel în România?

Alexandre Gustave Eiffel cunoscut în istorie, în special, pentru realizarea Turnului Eiffel, s-a născut pe 15 decembrie 1832 la Dijon, în Franța, și a murit pe 27 decembrie 1932 la Paris. Deși nu avea o aplecare către inginerie, Eiffel a avut o afinitate pentru realizarea de poduri, însă construcția turnului este considerată a fi marea sa operă.

Gustave Eiffel, pasionat de literatură și istorie

Alexandre Gustave Eiffel nu a fost un elev foarte silitor, însă, în ultimii 2 ani de liceu viața acestuia s-a schimbat. El a fost influențat de unchii săi, Jean – Baptiste Mollerat și Michel Perret, ambii chimiști, care l-au orientat către filozofie, religie și chimie. Drept urmare, Eiffel a început să îi placă tot mai mult istoria și literatura, obținând două diplome: una în științe și cealaltă în literatură.

După terminarea liceului, acesta a început să dezvolte o pasiune pentru inginerie și s-a pregătit intens pentru a intra la cea mai prestigioasă universitate de profil din Franța: École Centrale des Arts et Manufactures. Primul job în domeniul ingineriei a fost acela de a proiecta poduri de tren, la o companie din Bordeaux. De aici, cariera sa a luat un avânt spectaculos, operele sale apărând una după alta.

Astfel, el a proiectat un pod de fier la Bordeaux (1858), a realizat „Galeria de Mașini arcuite și înălțate” pentru expoziția de la Paris (1867). În 1877, a construit un arc de oțel de 160 metri, unde se pot adăposti navele care acostează în Porto, a proiectat viaductul „Garabit” (de peste 540 de metri) pe râul Truyère din sudul Franței – preț de mulți ani, cel mai înalt pod din lume/120 m deasupra cursului de apă. Nu multe persoane știu, însă, Eiffel este cel care a proiectat cadrul „Statuii Libertății” din New York. Cea mai mare realizare a sa este, fără echivoc, construirea Turnului Eiffel (1887-1889), cea care i-a adus renumele de „magicianul fierului”.

Gustave Eiffel și creațiile sale în România

În România, Gustave Eiffel a avut mai multe realizări care au rămas în istorie. În anul 1873, acesta a proiectat cea mai mare piață agro-alimentară din Iași. O construcție gigantică din fier care, din păcate, a fost demolată în anii 1960. Conform planurile sale s-a ridicat și mausoleul familiei politicianului Petre P. Carp, de pe moșia conacului din Țibănești, Iași.

La 6/18 mai 1872, era încheiată, la București, o înțelegere româno-rusă, care stabilea necesitatea unei legături feroviare între Iași și Chișinău. Drept urmare, s-a apelat la Gustave Eiffel pentru a realiza un pod peste Prut. Astfel, în perioada 1876-1877, s-a construit podul de la Ungheni, dat în folosință pe 9/21 aprilie 1877, cu doar 3 zile înainte ca Rusia să declare război Turciei. Construcția a rămas în istorie sub denumirea de „Podul de flori”, iar la 6 mai 1990, zeci de mii de români de pe cele două maluri ale Prutului s-au reîntâlnit și s-au îmbrățișat, după circa jumătate de secol de înstrăinare.

Așa arată podul de la Ungheni, proiectat de Gustave Eiffel

 

Foto: Wikipedia

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot