7 curiozități despre familia regală a României

04.04.2025
7 curiozități despre familia regală a României

Familia regală a României a avut un impact semnificativ asupra istoriei țării, iar membrii săi sunt subiectul multor povești fascinante. Siteul shtiu.ro îți prezintă șapte lucruri mai puțin cunoscute despre membri familiei regale din România:

1. Originea germană a dinastiei

Familia regală a României își are originea în Casa de Hohenzollern-Sigmaringen, o ramură a unei familii nobile germane. Carol I, primul rege al României, a fost ales domnitor în 1866 și a devenit rege în 1881.

2. Carol I și podul de la Cernavodă

Regele Carol I a supravegheat construcția podului de la Cernavodă, unul dintre cele mai mari poduri din Europa la acea vreme. Podul, proiectat de inginerul Anghel Saligny, a fost inaugurat în 1895 și a reprezentat un simbol al modernizării țării.

3. Regina Maria, diplomat de excepție

Regina Maria a fost o figură influentă în politica europeană și a jucat un rol esențial la Conferința de Pace de la Paris din 1919. Ea a pledat pentru recunoașterea unirii Transilvaniei cu România, contribuind la întărirea poziției țării pe scena internațională.

4. Ferdinand I, regele care a unit România

Ferdinand I a fost supranumit „Întregitorul” datorită faptului că, sub domnia sa, România s-a unit cu Basarabia, Bucovina și Transilvania în 1918, realizându-se astfel România Mare.

5. Regele Mihai I și al doilea război mondial

Mihai I a fost unul dintre puținii monarhi care au fost decorați atât de Aliați, cât și de Puterile Axei în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. A fost forțat să abdice în 1947 de către regimul comunist, marcând sfârșitul monarhiei în România.

6. Exilul și revenirea familiei regale

După abdicare, familia regală a trăit în exil timp de peste 40 de ani. În 1992, Regele Mihai a primit permisiunea de a reveni în țară pentru o scurtă vizită, iar în 1997 i-a fost redată cetățenia română.

7. Legătura cu alte case regale europene

Familia regală a României are legături de rudenie cu multe case regale europene, inclusiv cu regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii. Regina Ana, soția regelui Mihai, era nepoata reginei Maria a Marii Britanii.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Operațiunile de salarizare, optimizate cu o soluție digitală
Operațiunile de salarizare, optimizate cu o soluție digitală
Procesele de payroll trebuie realizate pe baza unui flux rapid în orice companie, pentru o gestionare cât mai eficientă a resursei umane și a timpului. Un program salarii, care este denumit și... citește tot
De unde vine expresia: „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”?
De unde vine expresia: „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”?
Puțini știu adevărata poveste din spatele expresiei „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”, folosită adesea cu dispreț. Dar dacă ne întoarcem în timp, în perioada sclaviei romilor,... citește tot
De ce Ucraina n-a vrut ca România să intre în NATO? Cum s-au opus vecinii de la nord?
De ce Ucraina n-a vrut ca România să intre în NATO? Cum s-au opus vecinii de la nord?
Pe data de 29 martie 2004, România a aderat în mod oficial la NATO alături de Bulgaria, Estonia, Lituania, Slovacia și Slovenia. Aceasta era una dintre cele mai importante reușite pe plan extern... citește tot