Curiozități despre Regina Maria a României, una dintre cele mai fascinante femei din istoria României. Câți amanți a avut, cum era poreclită și cum îl înșela pe Regele Ferdinand?

02.07.2024
Curiozități despre Regina Maria a României, una dintre cele mai fascinante femei din istoria României. Câți amanți a avut, cum era poreclită și cum îl înșela pe Regele Ferdinand?

Când vine vorba despre femei care au influențat decisiv soarta țării noastre, cu siguranță Regina Maria se află pe podium. Un personaj emblematic, o femeie în adevăratul sens al cuvântului care a știut să-și poarte coroana cu mândrie. Site-ul shtiu.ro îți prezintă câteva curiozități despre cea care a fost Regina Maria.

Regina Maria a României s-a născut la 29 octombrie 1875 în Eastwell Park, Ashford, Kent, Anglia, și a murit pe 18 iulie 1938 la Castelul Pelișor, Sinaia, România. La naștere aceasta a avut numele de Maria Alexandra Victoria de Saxa-Coburg şi Gotha, iar înainte de a fi Regina Maria a României, ea a fost mare prinţesă a Marii Britanii şi Irlandei, fiind nepoata reginei Victoria a Marii Britanii.

Din cei 63 de ani de viață, 46 i-a petrecut în România.

Printre amanții Reginei s-au numărat colonelul canadian Josh Boyle, aristocratul de origine americană Waldorf Astor, prinţul Barbu Ştirbey, marea iubire a acesteia și Zizi Cantacuzino. Cu acesta din urmă, relația a început în anul 1897, la doar patru ani de la nunta pe care Principesa Maria pe atunci o avusese cu Ferdinand.

Regele Ferdinand știa despre multe dintre escapadele soției sale. Se spune că la evenimentele restrânse la care participau împreună, Ferdinand I, cel care nu era un bărbat cu simțul umorului foarte dezvoltat, spunea cu ironie: „Vino, mamă a celor patru copii ai mei!”. În acte, cuplul Regal avea șase copii (Carol al II-lea, Principesa Elisabeta a II-a, Principesa Maria, Principele Nicolae, Principesa Ileana și Principele Mircea).

Într-o anumită perioadă a vieții sale, Regina Maria a fost poreclită Soacra Balcanilor. Motivul? Aceasta a realizat mai multe alianțe matrimoniale cu marile Case regale din Balcani. În urma acestor alianțe, copiii săi au fost căsătoriţi cu membri ai acestor familii: principele Carol, viitor rege al României, a fost căsătorit cu principesa Elena, fiica regelui Constantin al Greciei, principesa Elisabeta a fost căsătorită cu principele George, viitor rege al Greciei, şi principesa Marioara a fost căsătorită cu regele Alexandru I al Serbiei.

Regina Maria

Regina Maria avea reale calități diplomatice. În anul 1919 la îndemnul trimisului francez în România, contele de Saint-Aulaire, Alteța Regală a întreprins o vizită în Franța. Regina Maria a mers la Paris alături de cele trei fiice, Elisabeta, Maria și Ileana, iar pe data de 7 martie 1919 a intrat în audiență la prim-ministrul Franței, Georges Clemenceau. Întâlnirea a fost prevăzută să țină o jumătate de o oră, însă a durat aproximativ două ceasuri, timp în care Alteța Regală a cerut ca România să primească Transilvania până la Tisa și tot Banatul. Lucru care s-a și întâmplat ulterior.

Parfumul preferat al Reginei Maria era realizat din violete. Acesta se numea „Quelques Flores Royale” și era un amestec de santal, vanilie, trandafir şi, evident, violete.

Dacă astăzi acest lucru este o banalitate, în acele timpuri lucrurile stăteau diferit. Regina Maria a României a fost plătită ca să facă reclamă unei creme de față. Era vorba despre produsul Pond’s Cold, unul dintre cele mai populare ale acelor vremuri.

Regina Maria a murit de ciroză în iulie 1938. Aceasta s-a îmbolnăvit în vara anului 1937 și a fost supusă mai multor tratamente, însă niciunul nu a dat rezultatele dorite.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Podul de la Negoiești, povestea singurului pod construit de Ștefan cel Mare care există și este funcțional și azi
Podul de la Negoiești, povestea singurului pod construit de Ștefan cel Mare care există și este funcțional și azi
Au trecut mai bine de 500 de ani de când domnitorul Ștefan cel Mare a condus cu mână de fier destinele Moldovei. Ștefan cel Mare a avut cea mai lungă domnie din perioada medievală din Țările... citește tot
Chiar au fost 60 de grade în vara anului 1931 la București? „60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi”, titrau ziarele vremii
Chiar au fost 60 de grade în vara anului 1931 la București? „60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi”, ...
Trăim zile caniculare în care temperatura coboară cu greu sub 35 de grade la miezul zilei. Pentru a minimiza gravitatea valurilor de căldură asociate cu încălzirea globală, mulți internauți... citește tot
Care este singurul om după care sunt denumite două țări?
Care este singurul om după care sunt denumite două țări?
Trebuie să fi fost o persoană importantă pentru ca o țară să-ți poarte numele. Dar, ce părere aveți despre un om al cărui nume este purtat de două state diferite. Este vorba despre Simon... citește tot