Ce tactică a folosit Regina Maria să-l înșele pe Regele Ferdinand în văzul tuturor?

22.05.2023
Ce tactică a folosit Regina Maria să-l înșele pe Regele Ferdinand în văzul tuturor?

Despre iubirile adultere ale Reginei Maria a României s-au scris sute de mii de rânduri. Numărul de amanți a fost calculat periodic de presa mondenă a vremii, dar și de presa zilelor noastre. Din cei şase copii pe care i-a avut cu Regele Ferdinand, se ştie sigur că ultimii doi au fost concepuţi împreună cu prinţul Barbu Ştirbey. Totuși, cum reușea Regina Maria să-și înșele soțul în văzul tuturor?

Printre amanții Reginei s-au numărat colonelul canadian Josh Boyle, aristocratul de origine americană Waldorf Astor, prinţul Barbu Ştirbey, marea iubire a acesteia și Zizi Cantacuzino. Cu acesta din urmă, relația a început în anul 1897, la doar patru ani de la nunta pe care Principesa Maria pe atunci o avusese cu Ferdinand.

Asadar, la începutul anului 1897, tânărul ofiţer din regimentul de roşiori Gheorghe (Zizi) Cantacuzino, caracterizat ca fiind un bărbat “nu prea înalt, subţire, brunet, amuzant şi elegant”, în vârstă de 27 de ani începe să se vadă extrem de des cu Principesa Maria în vârstă de 22 de ani. Prea des.

Carol I, nervos din cale afară pe idilă

Fire puțin conflictuală, Ferdinand se face că nu știe despre relația celor doi. Ba mai mult, acesta era bucuros că scapă de datoririle conjugale. Totuși, cel care decide să ia măsuri este Carol I, unchiul și Regele României la acea vreme.

Suveranul se înfurie teribil atunci când găseşte numele locotenentului pe lista suitei care să însoţească perechea princiară în sudul Franţei, la o vacanţă de recuperare a lui Ferdinand, în toamna lui 1897.

Regele Carol I îl taie pe Zizi de pe lista invitaților fără drept de apel, declanşând o dramă în cuplul moştenitor. Maria suferă şi plânge de neîncrederea lui Carol I care dă apă la moară clevetelilor, Ferdinand sare să-i apere onoarea în faţa unchiului său şi spune despre Zizi că nu este mai mult de „un prieten al lor apropiat”. Relația celor doi continuă și în perioada imediat următoare.

Se iubeau într-un vas ancorat în larg

În primăvara anului 1898, tânărul Zizi Cantacuzino este adus la palat ca profesor de gimnastică pentru prinţul Carol. Legătura interzisă a celor doi continua apoi în Germania, unde Maria pleacă la tratament, dar și la Constanţa, la bordul unui vas ancorat în larg (drept paravan era verisoara lui Zizi Cantacuzino, o adolescentă).

Despre întâlnirile amorezilor de la malul Mării Negre avea să relateze Hannah Pakula în lucrarea „Ultima romantica – Viaţa Reginei Maria a României” citată de adevarul.ro:

„Apariţiile Mariei la Constanţa, însoţită în permanenţă de Zizi şi de verişoara acestuia, provocau scandal. Se spunea că Principesa Moştenitoare bătea oraşul cu locotenentul român, însoţită doar de tînăra de treisprezece ani. Instruiţi de Rege să fie informat în legătură cu ceea ce făcea Principesa Moştenitoare, membrii din suita Mariei au relatat că erau împreună de dimineaţa pînă seara şi că el stătea ore întregi în cabina ei. Au mai spus că Principesa Moştenitoare ofensase oficialităţile locale şi pe membrii corpului consular, luându-şi oficial rămas – bun de la oraş cu tînărul locotenent lîngă ea. Regina Elisabeta şi Mm. Winter au acuzat-o pe Maria de a fi invitat o fată orfană de mamă să petreacă vara cu ea ca să-i servească drept paravan pentru idila ei cu Zizi”.

Foto: mvu.ro

 

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Istoria DN1-Valea Prahovei, cel mai înjurat drum din România. Cum a ajuns de la… potecă plină de tâlhari la primul Drum Național?
Istoria DN1-Valea Prahovei, cel mai înjurat drum din România. Cum a ajuns de la… potecă plină de tâlhari la primul Drum Național?
Nu există șofer din România care să nu fi petrecut ore bune pe Valea Prahovei, dacă și-a dorit o escapadă la munte. Unul dintre cele mai tranzitate drumuri din România este o corvoadă... citește tot
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Statul de pe primul loc are un IQ mediu de 42. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Statul de pe primul loc are un IQ mediu de 42. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt ...
Nu om fi noi deștepții deștepților, dar parcă nici la coada clasamentului nu suntem. Am zis parcă? Sigur nu suntem. Nivelul IQ-ului unui neam depinde de o sumedenie de factori, de la genetică,... citește tot
Prin ce orașe din România trece Paralela 45? Unde se întâlnesc Meridianul de 25 de grade și Paralela 45?
Prin ce orașe din România trece Paralela 45? Unde se întâlnesc Meridianul de 25 de grade și Paralela 45?
România este situată în emisfera nordică, la intersecția dintre Paralela de 45 de grade latitudine nordică și Meridianul de 25 de grade longitudine estică. De altfel, Paralela 45 traversează... citește tot