Regele Charles are cancer. Cine ar putea să urmeze la tron? Regele Charles a procedat ca Ferdinand al României

08.02.2024
Regele Charles are cancer. Cine ar putea să urmeze la tron? Regele Charles a procedat ca Ferdinand al României

Regele Charles al III-lea a fost diagnosticat cu cancer. Anunțul a fost făcut de Palatul Buckingham, iar suveranul britanic a început deja tratamentul. Ofițerii de presă de la Buckingham nu au precizat de ce tip de cancer suferă Regele Charles al III-lea. Un lucru este sigur: boala a fost depisatată în timpul unei operații de prostată. Starea de sănătate a Regelui Charles i-a făcut pe mulți să-și pună întrebarea: cine urmează la tronul Marii Britanii?

În vârstă de 75 de ani, Regele Charles al III-lea a început tratamentul și va sta departe de blițurile aparatelor de fotografiat până la încheierea procedurilor, dar perioada nu a fost menționată.

Încoronat în mai 2023, Regele Charles al III-lea își va păstra rolul constituţional de şef al statului preluat după moartea Reginei Elisabeta a II-a și va continua inclusiv să semneze documentele oficiale. Cel mai probabil, o serie de angajamente publice la care urma să participe Regele vor fi amânate sau anulate.

Cine urmează la tron după Regele Charles al III-lea?

Ordinea succesiunii în monarhie este bine stabilită de secole. Moștenitorii direcți sunt primii născuți ai cuplului regal. Regina Elisabeta a II-a a reprezentat totuși o anomalie. Cursul istoriei ar fi trebuit să fie total diferit.

În 1936, după ce a domnit mai puțin de un an, Edward al VIII-lea devine primul monarh englez care a abdicat voluntar de la tron. Acesta a decis să abdice după ce guvernul și publicul britanic i-au condamnat decizia de a se căsători cu o femeie divorțată, pe nume Wallis Warfield Simpson. După decizia de abdicare, pe data de 11 decembrie 1936, fratele cel mic devine Regele George al VI-lea. Regele George al VI-lea este tatăl Reginei Elisabeta a II-lea.

Viitorul succesor al coroanei este fiul Regelui Charles al III-lea, Prințul William, nepotul cel mare al Reginei Elisabeta a II-a. După moartea viitorului Rege William, pe tron va urca Prințul George de Cambridge, fiul acestuia.

Casa Regală, mai transparentă ca oricând

Anunțul Casei Regale a surprins pe toată lumea. Până acum, protocolul regal nu permitea dezvăluirea unui astfel de diagnostic către public. Cel mai cunoscut exemplu este cel al Regeleui George al VI-lea, bunicul lui Charles, care a murit de cancer pulmonar fără ca nimeni să știe detalii despre boala lui.

Regele Ferdinand, mai transparent ca nimeni altul

Se pare că Charles al III-lea nu este primul care a comunicat transparent cu poporul cu privire la boala sa. „Acest lucru s-a făcut în cazul regelui Ferdinand al României, în momentul în care a fost clar că are o boală foarte gravă”, a declarat pentru romania.europalibera.org Nicolae Pepene, istoric și muzeograf la Brașov.

„Inclusiv temperatura, date medicale detaliate. Exista o rubrică, preluată cam de toate presa, cu starea de sănătate a regelui. Cred că așa este și corect. Ciudat este când este ascunsă starea de sănătate a unui conducător”, a mai spus Nicolae Pepene.

Regele Ferdinand a murit în 1927 din pricina unui cancer la intestine. Ferdinand a fost vegheat pe patul de moarte de Regina Maria și de copiii lor Maria, Elisabeta, Prințul Nicolae și Principesa Ileana. Conducătorul României avea numai 62 de ani.

Ferdinand I
Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce bijuteriile handmade sunt de efect? Ce au în plus față de bijuteriile obișnuite?
De ce bijuteriile handmade sunt de efect? Ce au în plus față de bijuteriile obișnuite?
Contrar așteptărilor, în era actuală a tehnologiei avansate și a producției în masă, bijuteriile handmade câștigă tot mai mult teren în preferințele consumatorilor. Această revenire la... citește tot
Gestul care îți poate salva viața! De ce este bine să dormi cu ușa închisă la dormitor?
Gestul care îți poate salva viața! De ce este bine să dormi cu ușa închisă la dormitor?
E clar, oamenii se împart în două mari categorii: cei care dorm cu ușa închisă la dormitor și cei care aleg să o lase deschisă. Nu multă lume se gândește la faptul că acest gest aparent... citește tot
Biden este „copil” pe lângă cel mai bătrân președinte din istoria lumii. Avea 98 de ani când era la cârma țării sale!
Biden este „copil” pe lângă cel mai bătrân președinte din istoria lumii. Avea 98 de ani când era la cârma țării sale!
Pe data de 25 aprilie 2019, la vârsta de 77 de ani, Joe Biden și-a anunțat candidatura la alegerile prezidențiale din 2020. Acesta a devenit în 2021 al 46-lea președinte al Statelor Unite și... citește tot