Cum l-a înfruntat Regele Charles pe Nicolae Ceaușescu?

10.05.2023
Cum l-a înfruntat Regele Charles pe Nicolae Ceaușescu?

Regele Charles al III-lea are de ani buni o afinitate pentru regiunea românească Transilvania, unde și-a cumpărat și un „mic” domeniu. Fiul Reginei Elisabeta a II-a a fost atras încă din tinerețe de satul românesc și de viața simplă, la țară. De altfel, Charles a fost printre puținii lideri occidentali care au avut curaj să-l înfrunte pe dictatorul Nicolae Ceaușescu. Chiar și numai într-un interviu.

Titlu din Jurnalul de Geneva „Prințul Charles revoltat de stilul lui Ceaușescu”

În anul 1989, Charles era doar prinț și avea 41 de ani când avea să-și spună punctul de vedere cu privire la felul în care stăteau lucrurile în România comunistă. Pe data de 29 aprilie 1989, cu câteva luni înainte de revoluția din 1989, în Jurnalul de Geneva, prințul Charles ia poziție față de situația din România într-un interviu acordat jurnalistului Pierre Hazan publicat cu titlul: „Prințul Charles revoltat de stilul lui Ceaușescu”.

Regele Charles al III-lea, pe atunci Princpele de Wells, a vorbit, atunci, despre problematica arhitecturală, însă a abordat, indirect, și probleme politice. „Respectând regulile coroanei britanice, Principele nu și-a exprimat niciodată opiniile politice. Dar a fost revoltat de regimul Ceaușescu și s-a folosit de pasiunea sa pentru arhitectură pentru a pătrunde în domeniul interzis”, relatează Diana Mandache în cartea biografică a Principesei Margareta și citată de adevarul.ro.

„Veșnicia s-a născut la sat” (Lucian Blaga)

Principele de Wells a condamnat, vehement, planul de distrugere a 8.000 de sate românești de către regimul Ceaușescu. „Obiectivul președintelui român era de reconstruire a identității națiunii, de creare a unui om nou care în cele din urmă avea să devină sclavul visurilor sale (ale dictatorului -na). Pentru a reuși, președintele Ceaușescu vrea să distrugă satele din țara sa și să pună în locul lor blocuri cu apartamente care nu sunt decât o repetiție a arhitecturii dezastruoase a anilor ’60 cufundându-le într-o atmosferă orweliana”, afirma cu tărie Prințul Charles în Jurnalul de Geneva.

Regele are două proprietăți în România

Suveranul are în România două proprietăți, la Viscri (Brașov) și în Valea Zălanului (Covasna). Prințul Charles, actualul Rege Charles al III-lea a fost un promotor important al patrimoniului și al biodiversității din regiunea Transilvaniei, susținând că se simte ca acasă în această zonă. Totuși, casa din Viscri este preferata sa. Aici, Regele Charles al III-lea deține o pensiune din secolul al XVIII-lea. Acesta este un sat săsesc, plin de biserici fortificate, care a reușit să supraviețuiască regimului comunist.

Ceaușescu vizitase Palatul Buckingham în 1978

În anul 1978, lumea politică din Europa și din lume era surprinsă de vizita soților Ceaușescu, ce proveneau dintr-un stat comunist, la Palatul Buckingham. Se pare că Reginei Elisabeta a II-a nu și-a dorit niciun moment această întâlnire, dar totul ar fi fost făcut din rațiuni economice. Președintele României a fost primit la Londra în schimbul angajamentului că va semna contracte în valoare de aproximativ 300 de milioane de lire sterline cu industria aviatică din Marea Britanie.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot