Cum l-a înfruntat Regele Charles pe Nicolae Ceaușescu?

10.05.2023
Cum l-a înfruntat Regele Charles pe Nicolae Ceaușescu?

Regele Charles al III-lea are de ani buni o afinitate pentru regiunea românească Transilvania, unde și-a cumpărat și un „mic” domeniu. Fiul Reginei Elisabeta a II-a a fost atras încă din tinerețe de satul românesc și de viața simplă, la țară. De altfel, Charles a fost printre puținii lideri occidentali care au avut curaj să-l înfrunte pe dictatorul Nicolae Ceaușescu. Chiar și numai într-un interviu.

Titlu din Jurnalul de Geneva „Prințul Charles revoltat de stilul lui Ceaușescu”

În anul 1989, Charles era doar prinț și avea 41 de ani când avea să-și spună punctul de vedere cu privire la felul în care stăteau lucrurile în România comunistă. Pe data de 29 aprilie 1989, cu câteva luni înainte de revoluția din 1989, în Jurnalul de Geneva, prințul Charles ia poziție față de situația din România într-un interviu acordat jurnalistului Pierre Hazan publicat cu titlul: „Prințul Charles revoltat de stilul lui Ceaușescu”.

Regele Charles al III-lea, pe atunci Princpele de Wells, a vorbit, atunci, despre problematica arhitecturală, însă a abordat, indirect, și probleme politice. „Respectând regulile coroanei britanice, Principele nu și-a exprimat niciodată opiniile politice. Dar a fost revoltat de regimul Ceaușescu și s-a folosit de pasiunea sa pentru arhitectură pentru a pătrunde în domeniul interzis”, relatează Diana Mandache în cartea biografică a Principesei Margareta și citată de adevarul.ro.

„Veșnicia s-a născut la sat” (Lucian Blaga)

Principele de Wells a condamnat, vehement, planul de distrugere a 8.000 de sate românești de către regimul Ceaușescu. „Obiectivul președintelui român era de reconstruire a identității națiunii, de creare a unui om nou care în cele din urmă avea să devină sclavul visurilor sale (ale dictatorului -na). Pentru a reuși, președintele Ceaușescu vrea să distrugă satele din țara sa și să pună în locul lor blocuri cu apartamente care nu sunt decât o repetiție a arhitecturii dezastruoase a anilor ’60 cufundându-le într-o atmosferă orweliana”, afirma cu tărie Prințul Charles în Jurnalul de Geneva.

Regele are două proprietăți în România

Suveranul are în România două proprietăți, la Viscri (Brașov) și în Valea Zălanului (Covasna). Prințul Charles, actualul Rege Charles al III-lea a fost un promotor important al patrimoniului și al biodiversității din regiunea Transilvaniei, susținând că se simte ca acasă în această zonă. Totuși, casa din Viscri este preferata sa. Aici, Regele Charles al III-lea deține o pensiune din secolul al XVIII-lea. Acesta este un sat săsesc, plin de biserici fortificate, care a reușit să supraviețuiască regimului comunist.

Ceaușescu vizitase Palatul Buckingham în 1978

În anul 1978, lumea politică din Europa și din lume era surprinsă de vizita soților Ceaușescu, ce proveneau dintr-un stat comunist, la Palatul Buckingham. Se pare că Reginei Elisabeta a II-a nu și-a dorit niciun moment această întâlnire, dar totul ar fi fost făcut din rațiuni economice. Președintele României a fost primit la Londra în schimbul angajamentului că va semna contracte în valoare de aproximativ 300 de milioane de lire sterline cu industria aviatică din Marea Britanie.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cele mai bune glume de pe Internet după maneaua de la concertul Coldplay | Maneliștii vin la sfârșit, nu la început
Cele mai bune glume de pe Internet după maneaua de la concertul Coldplay | Maneliștii vin la sfârșit, nu la început
Mult așteptatul concert Coldplay de la București a început cu stângul. Un cântăreț de manele pe nume Babasha a fost invitat să cânte alături de solistul trupei, iar publicul l-a huiduit. Ba... citește tot
Ce să faci dacă te întâlnești cu ursul în pădure?
Ce să faci dacă te întâlnești cu ursul în pădure?
Cui nu-i plac drumețiile prin pădure, aerul curat, conectarea cu natura? Din păcate, o ieșire în natură este, de multe ori, periculoasă, iar cea mai mare primejdie o reprezintă animalele... citește tot
Cât de rapid era Bruce Lee? Ce viteză de reacție avea? De câte ori putea să lovească în 1,5 secunde?
Cât de rapid era Bruce Lee? Ce viteză de reacție avea? De câte ori putea să lovească în 1,5 secunde?
Bruce Lee a fost, cu siguranță, unul dintre cei mai rapizi oameni care au trăit pe Terra. Și nu rapid ca viteză de deplasare, ci rapid ca timp de reacție. Dar, cât de rapid era cel poreclit... citește tot