Era Nicolae Ceausescu prost?

13.02.2023
Era Nicolae Ceausescu prost?

Nicolae Ceausescu a fost liderul comunist al Romaniei între 1965 și 1989. Desi multe persoane considerau că era un lider slab si necompetent, acest lucru nu este complet adevarat.

Ce studii avea „Ceașcă”?

Ca studii, Nicolae Ceaușescu nu a excelat. Ba dimpotrivă. Tânărul Nicolae a făcut doar patru clase la școala din satul său natal, Scornicești, o localitate din județul Olt situată la 27 de km de Slatina. Ceaușescu a început să lucreze de la vârsta de 11 ani. Puștiul Nicolae Ceaușescu a luat drumul Bucureștiului la vârsta de 14 ani unde s-a angajat ca ucenic de cizmar.

Odată ajuns în Partidul Comunist, Ceaușescu s-a remarcat prin vocea sa impunătoare. Nicolae Ceausescu a fost un orator talentat si a avut o personalitate puternica. El a reusit sa impuna autoritatea sa asupra României și să guverneze tara timp de mai multe decenii.

Cu toate acestea, Ceausescu a luat decizii neinspirate si a implementat politici economice gresite care au dus la saracie si la suferinta pentru multe persoane din Romania. De asemenea, el a restrans libertatile cetatenilor și a condus un regim opresiv si corupt.

Carlos Șacalul: „Ceaușescu? Un prost”

Cel mai cunoscut terorist din toate timpurile, Carlos „Şacalul“, care a fost acuzat că a lucrat ca mercenar în România în perioada comunistă l-a caracterizat conform adevarul.ro pe Ceaușescu ca fiind prostănac: „Mie îmi plăcea Ceauşescu şi l-am respectat. Era foarte puţin inteligent – un tip de la munte, ce provenea dintr-o familie săracă, însă foarte patriot şi foarte solidar. Ne-a primit foarte călduros, cu toate onorurile: casă, posibilităţi de a călători, însă nu am primit niciun ban de la el”.

Poezia fără semne de punctuație

Cine s-ar fi gândit că durul Nicolae Ceaușescu avea și veleități artistice? Ei bine, au existat momente în care Tovarășul se credea mare poet. Dovadă este existența unei poezii din cinci strofe compusă chiar de către dictatorul României.

Din păcate, poezia nu are titlu și semnătură, dar a fost, cu siguranță, scrisă de Nicolae Ceaușescu. Întrucât dictatorul a cerut să-i fie păstrate şi dactilografiate notiţele făcute la diverse reuniuni, textul format din cinci strofe s-a păstrat până în zilele noastre. Poezia a fost extrasă dintr-un dosar al Cancelariei CC al PCR din ultimii ani de putere. Nicolae Ceaușescu a utilizat un singur punct, ca semn de punctuație, pus la finalul primei strofe.

În concluzie, Nicolae Ceausescu nu era un prost, dar a facut multe greseli si a condus un regim care a produs suferinta pentru milioane de persoane din România. Este important să ne amintim aceste lucruri pentru a învăța din trecut și a evita să repetam greselile în viitor.

Vezi un discurs al lui Ceaușescu!

https://www.youtube.com/watch?v=MaBQ58fU-1A

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
Cine a fost românca pe care Michael Jackson a ținut să o viziteze la azil când a venit la București?
Cine a fost românca pe care Michael Jackson a ținut să o viziteze la azil când a venit la București?
În anul 1992, Michael Jackson punea România pe harta lumii după ce alegea țara care doar ieșise din comunism destinația pentru unul dintre concertele sale din turneul „Dangerous World... citește tot
Povestea lui Brendon Grimshaw, omul care a avut un vis: și-a cumpărat o insulă tropicală și „a sălbăticit-o”. A refuzat o ofertă de 50 de milioane de dolari!
Povestea lui Brendon Grimshaw, omul care a avut un vis: și-a cumpărat o insulă tropicală și „a sălbăticit-o”. A refuzat o ...
În anul 1962, un bărbat de 37 de ani din Anglia pe nume Brendon Grimshaw a demisionat brusc. Brendon Grimshaw lucra ca redactor la o publicație din Dewsbury din Yorkshire, Anglia. Cu banii pe... citește tot
Una dintre cele mai bogate țări din lume a decis: transportul public este gratuit. Ce impact a avut decizia?
Una dintre cele mai bogate țări din lume a decis: transportul public este gratuit. Ce impact a avut decizia?
Au trecut patru ani de când Luxemburg a decis ca toate formele de transport public – inclusiv autobuzele, trenurile și tramvaiele – să fie gratuite atât pentru rezidenți, cât și pentru... citește tot