Era Nicolae Ceausescu prost?

13.02.2023
Era Nicolae Ceausescu prost?

Nicolae Ceausescu a fost liderul comunist al Romaniei între 1965 și 1989. Desi multe persoane considerau că era un lider slab si necompetent, acest lucru nu este complet adevarat.

Ce studii avea „Ceașcă”?

Ca studii, Nicolae Ceaușescu nu a excelat. Ba dimpotrivă. Tânărul Nicolae a făcut doar patru clase la școala din satul său natal, Scornicești, o localitate din județul Olt situată la 27 de km de Slatina. Ceaușescu a început să lucreze de la vârsta de 11 ani. Puștiul Nicolae Ceaușescu a luat drumul Bucureștiului la vârsta de 14 ani unde s-a angajat ca ucenic de cizmar.

Odată ajuns în Partidul Comunist, Ceaușescu s-a remarcat prin vocea sa impunătoare. Nicolae Ceausescu a fost un orator talentat si a avut o personalitate puternica. El a reusit sa impuna autoritatea sa asupra României și să guverneze tara timp de mai multe decenii.

Cu toate acestea, Ceausescu a luat decizii neinspirate si a implementat politici economice gresite care au dus la saracie si la suferinta pentru multe persoane din Romania. De asemenea, el a restrans libertatile cetatenilor și a condus un regim opresiv si corupt.

Carlos Șacalul: „Ceaușescu? Un prost”

Cel mai cunoscut terorist din toate timpurile, Carlos „Şacalul“, care a fost acuzat că a lucrat ca mercenar în România în perioada comunistă l-a caracterizat conform adevarul.ro pe Ceaușescu ca fiind prostănac: „Mie îmi plăcea Ceauşescu şi l-am respectat. Era foarte puţin inteligent – un tip de la munte, ce provenea dintr-o familie săracă, însă foarte patriot şi foarte solidar. Ne-a primit foarte călduros, cu toate onorurile: casă, posibilităţi de a călători, însă nu am primit niciun ban de la el”.

Poezia fără semne de punctuație

Cine s-ar fi gândit că durul Nicolae Ceaușescu avea și veleități artistice? Ei bine, au existat momente în care Tovarășul se credea mare poet. Dovadă este existența unei poezii din cinci strofe compusă chiar de către dictatorul României.

Din păcate, poezia nu are titlu și semnătură, dar a fost, cu siguranță, scrisă de Nicolae Ceaușescu. Întrucât dictatorul a cerut să-i fie păstrate şi dactilografiate notiţele făcute la diverse reuniuni, textul format din cinci strofe s-a păstrat până în zilele noastre. Poezia a fost extrasă dintr-un dosar al Cancelariei CC al PCR din ultimii ani de putere. Nicolae Ceaușescu a utilizat un singur punct, ca semn de punctuație, pus la finalul primei strofe.

În concluzie, Nicolae Ceausescu nu era un prost, dar a facut multe greseli si a condus un regim care a produs suferinta pentru milioane de persoane din România. Este important să ne amintim aceste lucruri pentru a învăța din trecut și a evita să repetam greselile în viitor.

Vezi un discurs al lui Ceaușescu!

Tags:
Cele mai noi articole
Top 4 cele mai sănătoase ape din România
Top 4 cele mai sănătoase ape din România
Apa, cunoscută ca „lichidul vieții”, reprezintă un element esențial pentru organismul uman. Fiind compuși în proporție de 70% din apă, calitatea acesteia joacă un rol crucial în... citește tot
Care e cea mai bună oră pentru a lua cina?
Care e cea mai bună oră pentru a lua cina?
Cercetătorii au observat o legătura între momentul cinei și starea generală de sănătate a unei persoane, subliniind beneficiile mâncatului înainte de ora 20:00. Studiile au arătat că masa... citește tot
Ce înseamnă „mană cerească”? Care este originea expresiei?
Ce înseamnă „mană cerească”? Care este originea expresiei?
Mană cerească. Cine nu a auzit sau nu a folosit măcar o dată expresia „mană cerească”? Această expresie este utilizată cu sensul de „surpriză plăcută care aduce belșug” sau cu... citește tot