Nunta Reginei Maria cu Regele Ferdinand, prefațată de un scandal amplu: „Majestate, ajungă-ți! E rușine!”

14.03.2022
Nunta Reginei Maria cu Regele Ferdinand, prefațată de un scandal amplu: „Majestate, ajungă-ți! E rușine!”

Una dintre cele mai controversate și mai discutate relații ale ultimilor 200 de ani a fost, cu siguranță, căsnicia dintre Regina Maria și Regele Ferdinand. Aceasta a făcut deliciul presei vremii și încă de la început cei doi au avut de înfruntat numeroase piedici.

Regele Carol I nu a avut urmaşi. Potrivit Constituţiei, succesiunea la tron a revenit următoarei generaţii din familia Hohenzollern-Sigmaringen, în speţă nepotului de frate al regelui, Ferdinand-Victor-Albert-Meinrad Hohenzollern.

Ferdinand I avea 27 de ani alege să se căsătorească cu prinţesa britanică Maria de Saxa Coburg Gotha, în vârstă de 17 ani. Era anul 1893 și România se pregătea pentru una dintre cele mai fastuoase nunți din istoria sa, deși evenimentul nu avea loc în țară.

Logodna celor doi are loc la Potsdam, Kaiserul Wilhem, interesat de bunul sfârşit al poveştii, organizează totul cu fast. Regina Victoria a Angliei ar fi dorit ca nunta să aibă loc la Windsor, dar din motive religioase a fost ales Castelul Sigmaringen, castel princiar și reședința prinților de Hohenzollern-Sigmaringen.

„Majestate, ajungă-ți! E rușine!”

Toată țara se pregătea de nuntă, deși evenimentul avea loc în Germania. Din România au plecat către Sigmaringen un tren cu patru vagoane: unul restaurant, altul salon, al treilea pentru suită iar ultimul pentru bagaje. Fiecare vagon era iluminat, unul electric, celelalte cu rapiță, o raritate a acelor vremuri. Presa vremii scria despre suma enorma pe care o cheltuie Casa Regală a României pentru nunta anului în Europa. Adevărul, ziar anti-monarhic la acea vreme, ridicase costurile la 400.000 de lei, iar cheltuielile totale ale nunții la 6.244.185. „Majestate, ajungă-ți! E rușine!”, titrau ziariștii. Căsătoria dintre Regina Maria și Regele Ferdinand a avut loc în după-amiaza zilei de 29 decembrie.

După o vacanță scurtă în Krauchenwies, o comună din landul Baden-Württemberg, Germania, Munchen și Viena, tânăra pereche vine în țară. Cei doi regi sunt întâmpinați de generalul Barozzi și de prefectul de Prahova la Predeal.

Regina Maria avea să se declare încântată de chipurile vânătorilor de munte: „voinici, oacheși, cu ochi negri vioi și dinți foarte albi. Chiar din primele clipe m-am simțit aproape de armată iar aceasta îmi dădea curaj. Niciodată nu m-am simțit străină printre soldați”.

În Gara de Nord, cuplul regal este întâmpinat de primarul Capitalei, Grigorie Trandafil. Acesta îi oferă o cupă din argint gravată cu „Bine ai venit mireasă de Dumnezeu aleasă, spre a patriei cinstire. Ianuarie 1893”. Astăzi, această cupă este la Muzeul Național de Istorie din București.

De la gară, cuplul și apropiații merg în caleașcă la Mitropolie. Peste tot casele sunt decorate. Școala este întreruptă între 23 și 26 ianuarie pentru ca elevii să participe la frumoasa sărbătoare. Din păcate, în ciuda faptului că aveau de toate, Regina Maria și Regele Ferdinand nu au fost un cuplu sudat.  Despre Regina Maria și viața ei amoroasă s-au scris mii de pagini. S-a spus că s-a refugiat în brațele amanților pentru că la Regele Ferdinand I nu a găsit dragostea pe care o căuta.

Aveau să mai treacă încă 21 de ani de la nuntă până când Regele Ferdinand avea să ajungă pe tronul României. Acesta a urcat pe tron după moartea unchiului său, Carol I și  a fost al doilea rege al României, din 10 octombrie 1914 până la moartea sa din 1927.

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Povestea fabuloasă a românului Dumitru Dan, primul om care a făcut ocolul Pământului la pas
Povestea fabuloasă a românului Dumitru Dan, primul om care a făcut ocolul Pământului la pas
Românul Dumitru Dan a fost prima persoană din lume care a reușit să facă ocolul Pământului pe jos. Acesta a reușit să străbată în opinci 100.000 de kilometri, intrând astfel în Cartea... citește tot
De ce familia Regala este înmormântată la mănăstirea Curtea de Argeș?
De ce familia Regala este înmormântată la mănăstirea Curtea de Argeș?
Există în România un loc unde regii își duc odihna veșnică. Este vorba despre mănăstirea Curtea de Argeș, locul se află înmormântați Regele Carol I și Elisabeta, Ferdinand și Maria,... citește tot
De ce este periculos să gătești cu folie de aluminiu?
De ce este periculos să gătești cu folie de aluminiu?
Foarte multe preparate culinare necesită la gătire folosirea foliei de aluminiu. Aceasta ajută, de exemplu, la înăbușirea peștelui sau a fripturii, menținând, totodată, felul de mâncare... citește tot
Recomandări din presa de azi
Carmen Iohannis, gafă vestimentară uriașă în lumea arabă: ”Confundă un dineu diplomatic cu bucătăria”
Cum s-a LANSAT Delia în muzică, în anul 1999. Primul lucru pe care l-a făcut...
Avertisment FINAL pentru OMENIRE de la cel mai important grup de cercetători din lume
Ce înseamnă când zicem „Bogdaproste”. Toţi folosim acest cuvânt, puțini știu cu adevărat ce înseamnă
Final de drum pentru Andreea Bălan! Cum a încălcat contractul cu Antena 1, pentru America...
Cu cât se scumpesc țigările de la 1 aprilie? Lovitură URIAȘĂ pentru fumători, e anunțul...
Vouchere de vacanță. Cine ar putea să mai primească, în plus, tichetele speciale
ORA DE VARĂ 2023. Ce se întâmplă în România, DECIZIA vine de la Comisia Europeană
Cine a câștigat America Express. S-au aflat numele câștigătorilor înainte ca emisiunea să înceapă
Soția lui Bruce Willis, în lacrimi de ziua actorului: «Rugați-vă pentru el». Primele imagini după...
Actorii din „Tânăr și neliniștit”, la a 50-a aniversare. Cum arată acum Victor și Nikki...
Fiica Stelei Popescu a rupt acum tăcerea. Ce s-a întâmplat cu vila de 200.000 de...
Viața la țară în Australia! Ferma de fructe exotice deținută de un român în Queensland
S-a deghizat în măicuță și cerșea bani de la trecători. Suspectul a ajuns pe mâna...
adplus-dvertising