Cum a murit Regina Maria a României? Ce le-a transmis urmașilor săi?

13.08.2020
Cum a murit Regina Maria a României? Ce le-a transmis urmașilor săi?

Regina Maria s-a născut la 29 octombrie 1875 în Eastwell Park, Ashford, Kent, Anglia, și a murit pe 18 iulie 1938 la Castelul Pelișor, Sinaia, România. La naștere aceasta a avut numele de Maria Alexandra Victoria de Saxa-Coburg şi Gotha, iar înainte de a fi Regina Maria a României, ea a fost mare prinţesă a Marii Britanii şi Irlandei, fiind nepoata reginei Victoria a Marii Britanii.

Părinții săi au fost Alfred Ernest Albert de Saxa-Coburg și Gotha, duce de Edinburgh, iar mama, Maria Alexandrovna Romanova, mare ducesă a Rusiei, unica fiică a țarului Alexandru al II-lea al Rusiei. La vârsta de 17 ani, în anul 1892, aceasta a ajuns în România după ce s-a căsătorit cu Ferdinand I în Germania. Căsătoria celor doi a durat 30 de ani și din cei șase urmași, se crede că doar patru au fost ai lui Ferdinand I. Ea a fost una dintre cele mai influente femei din spațiul carpato-danubiano-pontic.

Cum şi-a găsit sfârşitul Regina Maria a României?

Regina Maria s-a îmbolnăvit în vara anului 1937  și a fost supusă mai multor tratamente, însă niciunul nu a dat rezultatele dorite. După ce a fost tratată de doctori din România, ea a fost trimisă și la specialiști din Italia și în Germania. Din nefericire, aceasta nu a putut fi salvată și a murit un an mai târziu la vârsta de 62 de ani. Potrivit medicului personal, Maria suferea de cancer pancreatic, însă diagnosticul oficial a fost de ciroză (cancer la ficat).

La începutul lunii iulie 1938, când Maria sunt se simțea din ce în ce mai rău și se afla la tratament în Dresda, a cerut să se întoarcă în România, simțind că nu mai are mult de trăit. Drumul către țară a epuizat-o complet, fiindcă Regele Carol al II-lea a obligat-o să vină cu trenul, în loc să îi accepte un transport cu avionul. La scurt timp după ce a ajuns în țară, Maria și-a dat ultima suflare la Sinaia în Castelul Pelișor.

În Dresda am văzut-o pe mama pentru ultima dată, atunci când m-am întors să-i fac cu mâna, la despărțire, iar ea s-a ridicat din pat să ne facă și ea cu mâna. Din Dresda, încă foarte bolnavă fiind, mama a fost luată înapoi în România la începutul lui iulie, și de acolo am primit ultimul mesaj direct de la ea – o telegramă în care mă înștiința despre sosirea ei și care se termina cu ‘Domnul să vă binecuvânteze pe toți’. Una din măhnirile mele cele mai mari a fost faptul că, deși eram soră medicală, nu mi s-a dat voie să am grijă de ea. Neliniștită și nefericită fiind din această cauză, și fără să mă mulțumesc cu mesajele pe care mi le trimitea prin alți oameni, am amânat plecarea noastră de fiecare an la Wörthersee. În 18 iulie 1936 am primit un telefon care mă anunța că mama era pe moarte, scrie în amintirile principesei Ileana.

Regina Maria a fost, teoretic, ultima regină a României, din moment ce Elena, soția lui Carol al II-lea, a divorțat de acesta înainte de încoronare și în anii 1940-1947 a purtat titlul de Regină Mamă, iar Regele Mihai s-a căsătorit cu Ana de Bourbon-Parma după abdicare, scrie historia.ro.

Foto: ro.wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Prețul vignietei se va dubla. Ce țări din Europa (mai) au vignetă? Cât plătesc?
Prețul vignietei se va dubla. Ce țări din Europa (mai) au vignetă? Cât plătesc?
În plină austeritate, Ministerul Finanțelor, a publicat joi, 3 iulie, în dezbatere publică un proiect de lege care prevede creșteri semnificative ale taxei de drum, în funcție de tipul... citește tot
Se mărește TVA-ul la locuințe de la 1 august. Ce urmează? Se vor scumpi apartamentele!
Se mărește TVA-ul la locuințe de la 1 august. Ce urmează? Se vor scumpi apartamentele!
TVA-ul pentru locuințe ar putea crește de la 9% la 19% de la 1 august, în cadrul planului de austeritate anunțat de Guvernul Bolojan. Măsura va face ca prețul apartamentelor să crească cu mii... citește tot
Povestea singurului ţigan ajuns domnitor al Moldovei, care a luptat alături de Mihai Viteazu
Povestea singurului ţigan ajuns domnitor al Moldovei, care a luptat alături de Mihai Viteazu
Țiganii au o istorie îndelungată și au venit pe teritoriul Țărilor Române din nord-vestul Indiei si nord-estul Pakistanului. În secolul al XIV-lea, apare prima menționare despre existența... citește tot