De ce Europa are atât de puțini zgârie-nori față de alte regiuni dezvoltate ale lumii?

25.03.2022
De ce Europa are atât de puțini zgârie-nori față de alte regiuni dezvoltate ale lumii?

În ciuda faptului că este unul dintre cele mai dezvoltate, dens populate și mai prospere continente din punct de vedere economic, Europa are surprinzător de puțini zgârie-nori. Spre deosebire de Asia și America de Nord, „Bătrânul Continent” are 218 zgârie-nori construiți până în prezent. 66% dintre clădiri sunt situate în cinci orașe, Londra, Paris, Frankfurt, Moscova și Istanbul.

De ce nu sunt mulți zgârie-nori în Europa?

Când zgârie-norii au apărut pentru prima dată în secolul al XIX-lea, mai întâi în Chicago și mai târziu în New York, arhitectura multor orașe europene era deja stabilită, scrie Open Culture. Acestea aveau clădiri istorice grandioase și spații publice care lăsau puțin loc pentru noi structuri mari.

Majoritatea orașelor europene din acea perioadă erau, de asemenea, foarte bine organizate din punct de vedere arhitectural. Motiv pentru care nu exista o cerere mare de a construi cartiere rezidențiale foarte înalte.

În plus, pe măsură ce puterea și influența Americii de Nord au început să crească, a apărut o rivalitate culturală între americani care vedeau sistemul de clasă al Europei ca fiind învechit și europenii care vedeau unele idealuri americane ca erodarea tradițiilor și a modului de viață european.

În timp ce America de Nord și-a propus să devină modelul pentru o nouă eră, Europa a căutat să-și păstreze moștenirea. În urma celui de-al Doilea Război Mondial (1939-1945), mulți au crezut că orașele europene se vor moderniza și vor replica zgârie-norii care se ridicau în America de Nord.

Cu toate acestea, în vestul Europei, unde multe orașe și-au pierdut reperele și structurile istorice, a luat naștere o dorință copleșitoare de a restaura ceea ce fusese distrus.

În Europa de Est, efortul de reconstrucție al Uniunii Sovietice în expansiune a constat în mare parte din structuri repetitive de talie medie, care au căutat să reinstaleze o mare parte a populației.

În acest timp, Europa a văzut primii săi zgârie-nori începând să se ridice, nu ca răspuns la dezvoltare și prosperitate, ci într-un efort al sovieticilor de a-și indica puterea și influența.

De la începutul anilor 2000, marile centre financiare precum Londra, Paris, Moscova, Istanbul și Frankfurt au construit mai mulți zgârie-nori, pe măsură ce cererea de spațiu comercial în centrele lor a crescut.

În schimb, orașele europene mai mici, care au cunoscut o creștere mai modestă, și-au îndreptat atenția către mediu și îmbunătățirea standardelor de viață pentru cetățeni.

În ultimii ani, zonele urbane din Scandinavia și Europa Centrală au fost mereu pe primele locuri din lume în acțiuni pentru protejarea mediului durabilitate, fericire și bunăstare, acordând în același timp importanță  economiei lor naționale.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot