De ce Europa are atât de puțini zgârie-nori față de alte regiuni dezvoltate ale lumii?

25.03.2022
De ce Europa are atât de puțini zgârie-nori față de alte regiuni dezvoltate ale lumii?

În ciuda faptului că este unul dintre cele mai dezvoltate, dens populate și mai prospere continente din punct de vedere economic, Europa are surprinzător de puțini zgârie-nori. Spre deosebire de Asia și America de Nord, „Bătrânul Continent” are 218 zgârie-nori construiți până în prezent. 66% dintre clădiri sunt situate în cinci orașe, Londra, Paris, Frankfurt, Moscova și Istanbul.

De ce nu sunt mulți zgârie-nori în Europa?

Când zgârie-norii au apărut pentru prima dată în secolul al XIX-lea, mai întâi în Chicago și mai târziu în New York, arhitectura multor orașe europene era deja stabilită, scrie Open Culture. Acestea aveau clădiri istorice grandioase și spații publice care lăsau puțin loc pentru noi structuri mari.

Majoritatea orașelor europene din acea perioadă erau, de asemenea, foarte bine organizate din punct de vedere arhitectural. Motiv pentru care nu exista o cerere mare de a construi cartiere rezidențiale foarte înalte.

În plus, pe măsură ce puterea și influența Americii de Nord au început să crească, a apărut o rivalitate culturală între americani care vedeau sistemul de clasă al Europei ca fiind învechit și europenii care vedeau unele idealuri americane ca erodarea tradițiilor și a modului de viață european.

În timp ce America de Nord și-a propus să devină modelul pentru o nouă eră, Europa a căutat să-și păstreze moștenirea. În urma celui de-al Doilea Război Mondial (1939-1945), mulți au crezut că orașele europene se vor moderniza și vor replica zgârie-norii care se ridicau în America de Nord.

Cu toate acestea, în vestul Europei, unde multe orașe și-au pierdut reperele și structurile istorice, a luat naștere o dorință copleșitoare de a restaura ceea ce fusese distrus.

În Europa de Est, efortul de reconstrucție al Uniunii Sovietice în expansiune a constat în mare parte din structuri repetitive de talie medie, care au căutat să reinstaleze o mare parte a populației.

În acest timp, Europa a văzut primii săi zgârie-nori începând să se ridice, nu ca răspuns la dezvoltare și prosperitate, ci într-un efort al sovieticilor de a-și indica puterea și influența.

De la începutul anilor 2000, marile centre financiare precum Londra, Paris, Moscova, Istanbul și Frankfurt au construit mai mulți zgârie-nori, pe măsură ce cererea de spațiu comercial în centrele lor a crescut.

În schimb, orașele europene mai mici, care au cunoscut o creștere mai modestă, și-au îndreptat atenția către mediu și îmbunătățirea standardelor de viață pentru cetățeni.

În ultimii ani, zonele urbane din Scandinavia și Europa Centrală au fost mereu pe primele locuri din lume în acțiuni pentru protejarea mediului durabilitate, fericire și bunăstare, acordând în același timp importanță  economiei lor naționale.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cât cântărește cea mai mare pepită de aur găsită vreodată?
Cât cântărește cea mai mare pepită de aur găsită vreodată?
Aurul face parte din categoria metalelor care își păstrează pentru mult timp valoarea. Exploatarea auriferă este un proces costisitor și anevoios, de aceea un gram de aur ajunge să coste... citește tot
De ce apusul de soare este albastru pe Marte?
De ce apusul de soare este albastru pe Marte?
Dacă veți avea vreodată șansa de a vedea un apus de soare pe Marte, veți avea parte de o surpriză. Apusurile de soare pe Marte nu sunt roșii sau portocalii, ci… albastre! Da, imaginile din... citește tot
Care este unica țară din lume situată în toate cele patru emisfere?
Care este unica țară din lume situată în toate cele patru emisfere?
Poate că numele Kiribati nu vă spune prea multe. Totuși, această țară insulară din Oceanul Pacific se poate mândri cu faptul că este singurul stat cu teritorii prezente în în toate cele... citește tot