De ce Europa are atât de puțini zgârie-nori față de alte regiuni dezvoltate ale lumii?

25.03.2022
De ce Europa are atât de puțini zgârie-nori față de alte regiuni dezvoltate ale lumii?

În ciuda faptului că este unul dintre cele mai dezvoltate, dens populate și mai prospere continente din punct de vedere economic, Europa are surprinzător de puțini zgârie-nori. Spre deosebire de Asia și America de Nord, „Bătrânul Continent” are 218 zgârie-nori construiți până în prezent. 66% dintre clădiri sunt situate în cinci orașe, Londra, Paris, Frankfurt, Moscova și Istanbul.

De ce nu sunt mulți zgârie-nori în Europa?

Când zgârie-norii au apărut pentru prima dată în secolul al XIX-lea, mai întâi în Chicago și mai târziu în New York, arhitectura multor orașe europene era deja stabilită, scrie Open Culture. Acestea aveau clădiri istorice grandioase și spații publice care lăsau puțin loc pentru noi structuri mari.

Majoritatea orașelor europene din acea perioadă erau, de asemenea, foarte bine organizate din punct de vedere arhitectural. Motiv pentru care nu exista o cerere mare de a construi cartiere rezidențiale foarte înalte.

În plus, pe măsură ce puterea și influența Americii de Nord au început să crească, a apărut o rivalitate culturală între americani care vedeau sistemul de clasă al Europei ca fiind învechit și europenii care vedeau unele idealuri americane ca erodarea tradițiilor și a modului de viață european.

În timp ce America de Nord și-a propus să devină modelul pentru o nouă eră, Europa a căutat să-și păstreze moștenirea. În urma celui de-al Doilea Război Mondial (1939-1945), mulți au crezut că orașele europene se vor moderniza și vor replica zgârie-norii care se ridicau în America de Nord.

Cu toate acestea, în vestul Europei, unde multe orașe și-au pierdut reperele și structurile istorice, a luat naștere o dorință copleșitoare de a restaura ceea ce fusese distrus.

În Europa de Est, efortul de reconstrucție al Uniunii Sovietice în expansiune a constat în mare parte din structuri repetitive de talie medie, care au căutat să reinstaleze o mare parte a populației.

În acest timp, Europa a văzut primii săi zgârie-nori începând să se ridice, nu ca răspuns la dezvoltare și prosperitate, ci într-un efort al sovieticilor de a-și indica puterea și influența.

De la începutul anilor 2000, marile centre financiare precum Londra, Paris, Moscova, Istanbul și Frankfurt au construit mai mulți zgârie-nori, pe măsură ce cererea de spațiu comercial în centrele lor a crescut.

În schimb, orașele europene mai mici, care au cunoscut o creștere mai modestă, și-au îndreptat atenția către mediu și îmbunătățirea standardelor de viață pentru cetățeni.

În ultimii ani, zonele urbane din Scandinavia și Europa Centrală au fost mereu pe primele locuri din lume în acțiuni pentru protejarea mediului durabilitate, fericire și bunăstare, acordând în același timp importanță  economiei lor naționale.

Foto: Depositphotos.com

Îți recomandăm:
Biserica Ortodoxă Română este cea mai înaltă instituție religioasă din țară. Statisticile arată că numărul total al credincioșilor depășește 87% din populația țării. Sfânta...
Ziua de 1 decembrie este cea de 335-a zi a calendarului gregorian și a 336-a zi în anii bisecți. Până la sfârșitul anului au mai rămas 30 de zile. Ziua Națională a României sau Ziua Marii...
Cele mai noi articole
Curiozități despre Marea Piramidă din Giza. Cât a durat construcția acesteia?
Curiozități despre Marea Piramidă din Giza. Cât a durat construcția acesteia?
Marea Piramidă din Giza este un simbol al Egiptului și un reper pentru egipteni și nu numai. Această construcție este cea mai veche și cea mai mare piramidă din complexul piramidal Giza situat... citește tot
Ce culoare are cerul pe alte planete?
Ce culoare are cerul pe alte planete?
Cerul privit de pe Pământ are culoarea albastră. Dacă această acțiune ar avea loc de pe altă planetă a Sistemului nostru solar, bolta cerească ar arăta cu totul altfel și ar avea altă... citește tot
Curiozități despre Isaac Newton, omul care a înțeles după ce legi funcționează Universul
Curiozități despre Isaac Newton, omul care a înțeles după ce legi funcționează Universul
Isaac Newton (25 decembrie 1642 / 4 ianuarie 1643 – 20 / 31 martie 1727) a fost persoana care a revoluționat din temelii fizica. Savantul a descoperit gravitația și a fost prima persoană din... citește tot