Curiozități despre Palatul Kremlin de la Moscova, reședința lui Vladimir Putin

24.02.2022
Curiozități despre Palatul Kremlin de la Moscova, reședința lui Vladimir Putin

Războiul a început la granițele României după ce Vladimir Putin a decis să invadeze Ucraina în dimineața zilei de 24 februarie 2022. Acesta este primul conflict militar de pe „Bătrânul Continent” de la sfârșitul celui De-al Doilea Război Mondial. Vladimir Putin este cel care a decis invazia chiar din Palatul Kremlin, reședința sa de la Moscova. Site-ul shtiu.ro îți prezintă o serie de curiozități despre simbolul Moscovei.

Curiozități despre Palatul Kremlin

Kremlinul este cea mai mare cetate funcțională din Europa. Nu numai că este cea mai mare fortăreață medievală din Rusia, ci și cea mai mare cetate activă din întreaga Europă. Sigur, au existat construcții mai mari de acest fel, dar Kremlinul este singura cetate care este încă folosită.

Zidurile Kremlinului erau cândva albe. Pereții Kremlinului și-au căpătat aspectul de cărămidă roșie la sfârșitul secolului al XIX-lea, până atunci pereții fiind vopsiți în alb, scrie theculturetrip.com.

Piața Roșie, locul unde se află Palatul Kremlin, nu are nimic de-a face cu culoarea roșie. Numele provine de la cuvântul rus vechi „krasnyi”, care înseamnă frumos și nu are nicio legătură cu culoarea clădirilor, care, după cum știm acum, erau albe până la sfârșitul secolului al XIX-lea.

Stelele de la Kremlin erau odinioară vulturi. Pe vremea Rusiei țariste, cele patru turnuri ale Kremlinului erau acoperite cu vulturi cu două capete. Vulturul cu două capete era stemă rusească încă din secolul al XV-lea. În anul 1935, guvernul sovietic a înlocuit vulturii, care au fost topiți, cu stelele cu cinci colțuri pe care le vedem astăzi.

Kremlinul a rămas intact în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Kremlinul a fost camuflat pentru a arăta ca un bloc. Cupolele bisericii și celebrele turnuri verzi au fost vopsite în gri, respectiv maro, ușile și ferestrele false au fost pictate pe zidurile Kremlinului. Clădirea nu a suferit prea multe daune, chiar dacă Moscova a fost puternic bombardată între 1941 și 1942.

Stelele de pe Kremlin strălucesc mereu. În cei 80 de ani de existență, iluminarea stelelor de la Kremlin a fost oprită doar de două ori. Mai întâi în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, când Kremlinul a fost camuflat pentru a-l ascunde de bombardamente. A doua oară când regizorul Nikita Mikhalkov a filmat pentru filmul „Bărbierul Siberiei” și scenele aveau loc în Rusia de dinaintea revoluției.

Palatul Kremlin servește ca reședință oficială și ca principal loc de muncă al președintelui Rusiei.

Foto: Depositphotos.com

AZI ÎN ISTORIE
Ziua de 12 august este a 224-a zi a calendarului gregorian și a 225-a zi în anii bisecți. În această zi, de-a lungul vremii, istoria a consemnat o serie de evenimente care au marcat...
Cele mai noi articole
Care este cea mai mică insulă locuită din lume?
Care este cea mai mică insulă locuită din lume?
În lume există multe lucruri frumoase unele locuite de oameni, iar altele sălbatice care nu au văzut deloc vreo urmă de civilizație. Acolo unde oamenii au ajuns și-au pus amprenta asupra... citește tot
Care este diferența dintre ayran, sana și chefir?
Care este diferența dintre ayran, sana și chefir?
Sana, ayranul și chefirul se enumără printre lactatele alese, de cele mai multe ori, la micul dejun. Dintre cele trei, nutriționiștii sugerează consumarea chefirului persoanelor cu probleme de... citește tot
De ce sângele este roșu?
De ce sângele este roșu?
Sângele este lichidul care ajută organismul uman să funcționeze, circulând prin vene și artere, asigurând astfel nutriția și oxigenarea corpului. Când te uiți la venele unui organism uman... citește tot