Curiozități despre Palatul Kremlin de la Moscova, reședința lui Vladimir Putin

24.02.2022
Curiozități despre Palatul Kremlin de la Moscova, reședința lui Vladimir Putin

Războiul a început la granițele României după ce Vladimir Putin a decis să invadeze Ucraina în dimineața zilei de 24 februarie 2022. Acesta este primul conflict militar de pe „Bătrânul Continent” de la sfârșitul celui De-al Doilea Război Mondial. Vladimir Putin este cel care a decis invazia chiar din Palatul Kremlin, reședința sa de la Moscova. Site-ul shtiu.ro îți prezintă o serie de curiozități despre simbolul Moscovei.

Curiozități despre Palatul Kremlin

Kremlinul este cea mai mare cetate funcțională din Europa. Nu numai că este cea mai mare fortăreață medievală din Rusia, ci și cea mai mare cetate activă din întreaga Europă. Sigur, au existat construcții mai mari de acest fel, dar Kremlinul este singura cetate care este încă folosită.

Zidurile Kremlinului erau cândva albe. Pereții Kremlinului și-au căpătat aspectul de cărămidă roșie la sfârșitul secolului al XIX-lea, până atunci pereții fiind vopsiți în alb, scrie theculturetrip.com.

Piața Roșie, locul unde se află Palatul Kremlin, nu are nimic de-a face cu culoarea roșie. Numele provine de la cuvântul rus vechi „krasnyi”, care înseamnă frumos și nu are nicio legătură cu culoarea clădirilor, care, după cum știm acum, erau albe până la sfârșitul secolului al XIX-lea.

Stelele de la Kremlin erau odinioară vulturi. Pe vremea Rusiei țariste, cele patru turnuri ale Kremlinului erau acoperite cu vulturi cu două capete. Vulturul cu două capete era stemă rusească încă din secolul al XV-lea. În anul 1935, guvernul sovietic a înlocuit vulturii, care au fost topiți, cu stelele cu cinci colțuri pe care le vedem astăzi.

Kremlinul a rămas intact în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Kremlinul a fost camuflat pentru a arăta ca un bloc. Cupolele bisericii și celebrele turnuri verzi au fost vopsite în gri, respectiv maro, ușile și ferestrele false au fost pictate pe zidurile Kremlinului. Clădirea nu a suferit prea multe daune, chiar dacă Moscova a fost puternic bombardată între 1941 și 1942.

Stelele de pe Kremlin strălucesc mereu. În cei 80 de ani de existență, iluminarea stelelor de la Kremlin a fost oprită doar de două ori. Mai întâi în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, când Kremlinul a fost camuflat pentru a-l ascunde de bombardamente. A doua oară când regizorul Nikita Mikhalkov a filmat pentru filmul „Bărbierul Siberiei” și scenele aveau loc în Rusia de dinaintea revoluției.

Palatul Kremlin servește ca reședință oficială și ca principal loc de muncă al președintelui Rusiei.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
De ce unirea înfăptuită de Mihai Viteazul nu a fost, de fapt, o unire în adevăratul sens al cuvântului?
De ce unirea înfăptuită de Mihai Viteazul nu a fost, de fapt, o unire în adevăratul sens al cuvântului?
În cărțile de istorie românești stă scris că Mihai Viteazul este domnitorul care a realizat prima unire a celor trei principate: Transilvania, Moldova și Țara Românească. Evenimentul avea... citește tot
Aur și nu prea! Cât aur conține o medalie olimpică de la Paris și cât valorează? O medalie de bronz valorează 12 dolari
Aur și nu prea! Cât aur conține o medalie olimpică de la Paris și cât valorează? O medalie de bronz valorează 12 dolari
329 de sportivi au fost premiați cu medalia de aur la Jocurile Olimpice de la Paris. România s-a clasat pe poziția numărul 23 în clasamentul pe țări cu 3 medalii de aur obținute. 12 sportivi... citește tot
Ciolacu a luat BAC-ul cu 7.03. Cine câștigă alegerile prezidențiale doar după nota de la BAC?
Ciolacu a luat BAC-ul cu 7.03. Cine câștigă alegerile prezidențiale doar după nota de la BAC?
Întrebat în cadrul unei conferințe de presă ce notă a luat la Bacalaureat, Marcel Ciolacu a afirmat că nu-și amintește. O zi mai târziu, premierul a transmis printr-un mesaj video pe Tik Tok... citește tot