Ce bugete de apărare au cele mai puternice state din lume? Pe ce loc e Rusia?

24.02.2022
Ce bugete de apărare au cele mai puternice state din lume? Pe ce loc e Rusia?

Armata este de mulți specialiști considerat a fi cel mai important sector al unei națiuni. În caz de agresiune externă, aceasta este cea care luptă pentru a asigura integritatea și suveranitatea teritoriului. Fiecare țară din lume are câte un buget alocat modernizării și dezvoltării propriei armate, însă sunt și câteva care nu au propriile forțe militare.

Sumele de bani alocate țin de cât de dezvoltată este societatea, iar unele state au bugete imense precum SUA și Rusia, în timp ce altele precum țara noastră au bugete mult mai mici. Securitatea națională este privită ca o datorie guvernamentală, inclusiv securitatea cetățenilor, a economiei și a instituțiilor țării.

În anul 2020, totalul cheltuielilor militare mondiale a fost de aproximativ 1,981 trilioane de dolari. Dimensiunea armatei variază semnificativ în funcție de țară, corelând de obicei cu dimensiunea și nevoile fiecărui stat.

Bugetele militare ale celor mai puternice state din lume

China, India și Statele Unite ale Americii au cele mai mari bugete militare din lume. Multe națiuni au serviciul militar obligatoriu. SUA au cele mai mari cheltuieli militare de pe glob. Acestea includ toate activitățile Departamentului de Apărare, cheltuielile de război, armele nucleare, asistența militară internațională și alte cheltuieli legate de Pentagon. În anul 2020, Statele Unite ale Americii au cheltuit 778 de miliarde de dolari pe cheltuieli militare, mai mult decât următoarele nouă țări adunate la un loc, potrivit worldpopulationreview.com.

Cele 10 țări cu cele mai mari cheltuieli militare sunt:

  1. Statele Unite ale Americii (778 miliarde de dolari)
  2. China (aproximativ 252 miliarde de dolari)
  3. India (72.9 miliarde de dolari)
  4. Rusia (61.7 miliarde de dolari)
  5. Regatul Unit (59.2 miliarde de dolari)
  6. Arabia Saudită (57.5 miliarde de dolari)
  7. Germania (52.8 miliarde de dolari)
  8. Franța (52.7 miliarde de dolari)
  9. Japonia (49.1 miliarde de dolari)
  10. Coreea de Sud (45.7 miliarde de dolari).

În prezent, toată lumea este cu ochii ațintiți pe Ucraina, unde Rusia a decis să invadeze. Cu toate că lumea occidentală a încercat, pe cale diplomatică, să găsească o soluție, Vladimir Putin a fost de neînduplecat. În anii care vor urma, majoritatea țărilor vor aloca bugete mai mari sectorului militar, având în vedere că totul se poate schimba peste noapte.

Ce putere are armata rusă?

Puterea militară a Rusiei este cunoscută în toată lumea și este, dea dreptul, impresionantă. Armata rusă deține cele mai multe tancuri din lume: 12.950, mai mult decât dublu, în comparație cu SUA. Forța militară este completată de 1.013.628 de soldați, 27.038 de vehicule blindate, 6.083 de unități de artilerie autopropulsată și 3.860 de proiectoare de rachete. În domeniul aviatic, Rusia are 873 de avioane de vânătoare și 531 de elicoptere de atac. Forța navală cuprinde 62 de submarine și 48 de nave de război. Rusia are 6.600 de focoase nucleare active. În anul 2020, Rusia a cheltuit 61.7 de miliarde de dolari pentru armată.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot