E adevărat că România a declarat război Statelor Unite ale Americii?

22.05.2019
E adevărat că România a declarat război Statelor Unite ale Americii?

Astăzi, o știre că România le-ar putea declara război Statelor Unite ale Americii, cele mai mari puteri armate de pe Glob, ar suna ca un banc. Și totuși, a existat o perioadă în care România le-a declarat război Statelor Unite ale Americii. Contextul era altul, dar povestea este la fel de savuroasă, chiar dacă de la acel moment au trecut zeci de ani.

Forțele armate ale Statelor Unite ale Americii sunt organizația militară de stat a SUA. După efectivul militar, sunt pe locul doi în lume (după China). După bugetul alocat, sunt pe primul loc în lume.

Cu toate acestea, pe 12 decembrie 1941, Guvernul Antonescu a declarat război Statelor Unite ale Americii la insistențele Germaniei și Italiei. Manfred von Killinger, reprezentantul Germaniei la București, și Renato Bova Scoppa, omologul italian, s-au prezentat la Președinția Consiliului de Miniștri și au solicitat lui Mihai Antonescu să declare război Statelor Unite ale Americii. România era de partea Pactului Tripartit (Italia, Germania și Japonia).

Ministerul Afacerilor Străine a emis o declarație în care se scria negru pe alb: „în conformitate cu dispozițiile Pactului Tripartit și respectând obligațiile solidare prevăzute prin acest Pact, ca urmare a stării de război ce a intervenit între Statele Unite pe de o parte și Reichul german, Italia și Japonia pe de altă parte, România se află ea însăși în stare de război cu Statele Unite ale Americii”.

E adevărat că în Primul Război Mondial soldații francezi mergeau pe câmpul de luptă cu taxi?

Gestul nu a făcut decât să grăbească un eventual conflict între români și americani, cu atât mai mult cu cât, cel mai probabil, SUA ar fi declarat oricum război țării noastre. Lucru pe care l-a și făcut pe 6 iunie 1942, după ce pe data de 2 iunie 1942 președintele Franklin D. Roosevelt a înaintat Congresului declarația de război a SUA contra României.

Declanșarea războiului dintre SUA și România a avut drept consecință imediată bombardarea masivă a instalațiilor petroliere de pe Valea Prahovei, precum și a Bucureștiului. Începutul celui de-al Doilea Război Mondial a fost singura perioadă din istorie în care România și Statele Unite ale Americii au luptat ca adversari.

Care este națiunea care a trimis 80 de soldați la război și a primit acasă 81?

Cele mai noi articole
Cu iPhone-ul în tranșee! Cum ar fi arătat lumea dacă exista Iphone-ul în anul 1942, în timpul celui De-al Doilea Război Mondial?
Cu iPhone-ul în tranșee! Cum ar fi arătat lumea dacă exista Iphone-ul în anul 1942, în timpul celui De-al Doilea Război Mondial?
Dacă iPhone-ul ar fi existat în anul 1942, ar fi fost o schimbare extrem de radicală în peisajul tehnologic și social. Totuși, primul Iphone a apărut în Statele Unite ale Americii abia în... citește tot
Top 4 cele mai sănătoase mărci de apă din România
Top 4 cele mai sănătoase mărci de apă din România
Apa, cunoscută ca „lichidul vieții”, reprezintă un element esențial pentru organismul uman. Fiind compuși în proporție de 70% din apă, calitatea acesteia joacă un rol crucial în... citește tot
Care e cea mai potrivită oră pentru a lua cina?
Care e cea mai potrivită oră pentru a lua cina?
Cercetătorii au observat o legătura între momentul cinei și starea generală de sănătate a unei persoane, subliniind beneficiile mâncatului înainte de ora 20:00. Studiile au arătat că masa... citește tot