Până la ce temperaturi rezistă corpul uman?

11.07.2023
Până la ce temperaturi rezistă corpul uman?

Vara temperaturile pot fi dogoritoare. Lunile iulie și august sunt cunoscute ca fiind cele mai călduroase din an, în țara noastră. În acest moment, gradele din termometre pot depăși chiar și 40 de grade la umbră. Organismul este obișnuit să lupte cu variații de temperaturi, mici sau mari. Până la ce temperaturi rezistă corpul uman?

Până la ce temperaturi rezistă corpul uman?

temperaturi

În România, temperaturile pot varia, iarna se ajunge și la -30 de grade Celsius, în timp ce vara se depășește ușor 35 de grade Celsius. În luna iulie, căldura începe să se simtă din greu, zilele fiind caniculare și dogoritoare. Orele de vârf sunt perioadele periculoase în care dacă nu ești atent, se poate instala insolația cu ușurință.

Chiar dacă în țara noastră vremea este una prielnică de locuit, există regiuni ale lumii în care temperaturile de vară depășesc chiar și 50 de grade Celsius. Altfel spus, acest lucru face ca viața să nu fie sustenabilă, fie că ne referim la oameni, plante și animale.

La întrebarea care este temperatura maximă pe care corpul uman o poate suporta, există mai multe variații de răspunsuri. Schimbările climatice înseamnă o creștere a temperaturilor pe tot globul, căldura fiind o amenințare din ce în ce mai mare.

În ultimii ani, țara noastră s-a confruntat cu o încălzire a vremii. Temperatura devine periculoasă în momentul în care avem parte și de o umiditate crescută. Concret, o temperatură începe să fie periculoasă în momentul în care se ating 35 de grade Celsius și umiditatea este ridicată. Umiditatea reflectă nivelul de apă din aer, făcând ca transpirația de pe corp să fie evaporată mai greu, iar temperatura corpului să rămână ridicată.

Oamenii de știință au ajuns la concluzia că nu se poate supraviețui dacă sunt implicate atât căldura cât și umiditatea ridicată, corpul fiindu-i imposibil să-și regleze temperatura internă.

Dacă temperatura resimțită crește peste temperatura corpului uman, încă poți transpira, însă corpul nu se va răcori până la temperatura la care poate funcționa normal, a afirmat Colin Raymond, cercetător la NASA.

Temperatura maximă la care oamenii pot supraviețui este de 108,14 grade Fahrenheit sau 42,3 grade Celsius. O temperatură mai ridicată poate afecta proteinele din organism și poate provoca leziuni ireparabile creierului.

Cătă apă trebuie să consumi când este caniculă?

Doctorii recomandă să nu ieșim pe stradă la orele de vârf. Din cauza betoanelor și a umidității, temperatura resimțită de corpul uman este mult mai mare decât în termometre. Cu toate acestea, dacă nu se poate evita mersul pe stradă la orele caniculare, trebuie ținut cont că trebuie să te protejezi cu toate metodele.

În primul rând trebuie purtate haine adecvate, împreună cu protecție asupra capului, precum o șapcă sau chiar o umbrelă. Pe lângă acestea, trebuie consumată o cantitate suplimentară de apă. Într-o zi normală, nutriționiștii sugerează consumul a 2 litri de apă. Pe timp de caniculă însă, este recomandat să fie consumate cel puțin 2,5 litri de lichide, chiar dacă nu ne este sete.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce oltenii vorbesc repede? De ce oltencele sunt rele de gură?
De ce oltenii vorbesc repede? De ce oltencele sunt rele de gură?
Despre femei se spune, în general, că vorbesc mult. Un studiu arată că femeile vorbesc zilnic cu 13.000 de cuvinte mai mult decât bărbații. Oltencele sunt și mai și. Pe lângă faptul că... citește tot
Care este cea mai veche monedă din lume aflată încă în circulație?
Care este cea mai veche monedă din lume aflată încă în circulație?
Ne pregătim pentru înlocuirea banilor fizici cu monedele virtuale. Probabil că atunci când acel moment va veni, cea mai veche monedă din lume aflată încă în circulație va deveni doar o... citește tot
Israel și vecinii: decenii de război. De ce Israel nu este în relații bune cu niciunul dintre vecinii săi? De ce Iran urăște Israelul?
Israel și vecinii: decenii de război. De ce Israel nu este în relații bune cu niciunul dintre vecinii săi? De ce Iran urăște Israelul?
Al doilea Război Mondial (1939-1945) și genocidul la care au fost supuși milioane de evrei a fost unul dintre cele mai negre episoade din istoria acestui popor. După genocidul comis în rândul... citește tot