Apa din sticlele de plastic, mai dăunătoare decât se credea. Cât plastic înghițim odată cu apa?

10.01.2024
Apa din sticlele de plastic, mai dăunătoare decât se credea. Cât plastic înghițim odată cu apa?

Apa reprezintă elementul esențial pentru viață. Calitatea acesteia depinde de mai mulți factori, iar în perioada comunismului oamenii consumau apă numai de la robinet, însă în prezent cei mai mulți cetățeni o cumpără de la supermarket în sticle de plastic. Din păcate, puritatea acestui lichid nu este la cele mai bune cote. Oare de ce?

Apa la sticlă de plastic, dăunătoare pentru sănătate

Un nou studiu publicat în revista PNAS a arătat că apa din sticlele de plastic conține de până la o sută de ori mai multe particule de plastic minuscule decât estimările anterioare. Utilizând o tehnică inovatoare, cercetătorii au descoperit în medie 240.000 de fragmente de plastic detectabile pe litru de apă, după ce au testat produsele de la mai multe mărci populare.

Această descoperire alarmantă ridică semne de întrebare asupra potențialului impactul al nanoplasticelor asupra sănătății umane. Cercetarea efectuată subliniază necesitatea de a evalua și reconsidera opțiunile noastre în ceea ce privește consumul de apă îmbuteliată.

Dacă oamenii sunt îngrijorați de nanoplasticele din apa îmbuteliată, este rezonabil să luăm în considerare alternative, cum ar fi apa de la robinet. Nu recomandăm să nu se bea apă îmbuteliată atunci când este necesar, deoarece riscul de deshidratare poate fi mai mare decât potenţialele consecinţe ale expunerii la nanoplastice, a declarat Beizhan Yan, coautor al studiului, potrivit agerpres.ro.

Particulele de plastic pot ajunge ușor în sistemul circulator

Nanoplasticele, particulele de plastic cu dimensiuni mai mici de un micrometru, au atras atenția în ultimii ani din cauza posibilității lor de a pătrunde în sistemul circulator, ajungând inclusiv în organe precum creierul și inima. Aceste particule infime reprezintă un risc crescut pentru sănătate, iar studiile au indicat deja efecte dăunătoare asupra sistemului reproductiv uman.

Cercetătorii au utilizat o tehnică inovatoare bazată pe lasere pentru a analiza trei mărci populare de apă, fără a dezvălui numele acestora. „Credem că toate apele îmbuteliate conțin nanoplastice, așa că evidențierea unora dintre ele ar putea fi considerată nedreaptă”, a explicat Beizhan Yan, conform sursei citate mai sus.

Rezultatele studiului au arătat că fiecare litru de apă testat conține între 110.000 și 370.000 de particule, cu 90% dintre acestea fiind nanoplastice, restul reprezentând microplastice. Nailonul a fost cel mai frecvent tip de nanoparticule identificate, probabil provenind de la filtrele de plastic folosite în procesul de purificare a apei, urmat de tereftalatul de polietilenă (PET), materialul din care sunt fabricate sticlele.

În viitor, cercetătorii speră să extindă studiul pentru a include și apa de la robinet, care, conform primelor estimări, conține microplastice în cantități mai mici. Conștientizarea publicului cu privire la impactul plasticului asupra mediului și a sănătății personale devine crucială, iar această cercetare subliniază necesitatea unor alegeri informate și responsabile în ceea ce privește consumul de apă.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot