Apa din sticlele de plastic, mai dăunătoare decât se credea. Cât plastic înghițim odată cu apa?

10.01.2024
Apa din sticlele de plastic, mai dăunătoare decât se credea. Cât plastic înghițim odată cu apa?

Apa reprezintă elementul esențial pentru viață. Calitatea acesteia depinde de mai mulți factori, iar în perioada comunismului oamenii consumau apă numai de la robinet, însă în prezent cei mai mulți cetățeni o cumpără de la supermarket în sticle de plastic. Din păcate, puritatea acestui lichid nu este la cele mai bune cote. Oare de ce?

Apa la sticlă de plastic, dăunătoare pentru sănătate

Un nou studiu publicat în revista PNAS a arătat că apa din sticlele de plastic conține de până la o sută de ori mai multe particule de plastic minuscule decât estimările anterioare. Utilizând o tehnică inovatoare, cercetătorii au descoperit în medie 240.000 de fragmente de plastic detectabile pe litru de apă, după ce au testat produsele de la mai multe mărci populare.

Această descoperire alarmantă ridică semne de întrebare asupra potențialului impactul al nanoplasticelor asupra sănătății umane. Cercetarea efectuată subliniază necesitatea de a evalua și reconsidera opțiunile noastre în ceea ce privește consumul de apă îmbuteliată.

Dacă oamenii sunt îngrijorați de nanoplasticele din apa îmbuteliată, este rezonabil să luăm în considerare alternative, cum ar fi apa de la robinet. Nu recomandăm să nu se bea apă îmbuteliată atunci când este necesar, deoarece riscul de deshidratare poate fi mai mare decât potenţialele consecinţe ale expunerii la nanoplastice, a declarat Beizhan Yan, coautor al studiului, potrivit agerpres.ro.

Particulele de plastic pot ajunge ușor în sistemul circulator

Nanoplasticele, particulele de plastic cu dimensiuni mai mici de un micrometru, au atras atenția în ultimii ani din cauza posibilității lor de a pătrunde în sistemul circulator, ajungând inclusiv în organe precum creierul și inima. Aceste particule infime reprezintă un risc crescut pentru sănătate, iar studiile au indicat deja efecte dăunătoare asupra sistemului reproductiv uman.

Cercetătorii au utilizat o tehnică inovatoare bazată pe lasere pentru a analiza trei mărci populare de apă, fără a dezvălui numele acestora. „Credem că toate apele îmbuteliate conțin nanoplastice, așa că evidențierea unora dintre ele ar putea fi considerată nedreaptă”, a explicat Beizhan Yan, conform sursei citate mai sus.

Rezultatele studiului au arătat că fiecare litru de apă testat conține între 110.000 și 370.000 de particule, cu 90% dintre acestea fiind nanoplastice, restul reprezentând microplastice. Nailonul a fost cel mai frecvent tip de nanoparticule identificate, probabil provenind de la filtrele de plastic folosite în procesul de purificare a apei, urmat de tereftalatul de polietilenă (PET), materialul din care sunt fabricate sticlele.

În viitor, cercetătorii speră să extindă studiul pentru a include și apa de la robinet, care, conform primelor estimări, conține microplastice în cantități mai mici. Conștientizarea publicului cu privire la impactul plasticului asupra mediului și a sănătății personale devine crucială, iar această cercetare subliniază necesitatea unor alegeri informate și responsabile în ceea ce privește consumul de apă.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce obliga Caligula femeile căsătorite să se culce cu el?
De ce obliga Caligula femeile căsătorite să se culce cu el?
Când vine vorba despre conducători nebuni, cu siguranță împăratul Caligula ar putea să intre în Top 3. Caligula (nr. „Cizmă”) a condus Imperiul Roman între anii 37-41. În doar patru... citește tot
Care este cel mai mic munte din lume?
Care este cel mai mic munte din lume?
De obicei, denumirea de munte ne duce cu gândul la înălțime. De exemplu, Vârful Everest din munții Himalaya are o înălțime maximă de 8.848,86 m, fiind cel mai înalt punct din lume. În... citește tot
Cum arată casa în care a copilărit Iohannis?
Cum arată casa în care a copilărit Iohannis?
Subiectul caselor lui Iohannis este iarăși în prim-plan, după ce publicația Recorder a publicat un reportaj prin care se sugerează că actualul președinte al României își pregătește... citește tot