Refolosiți sticlele de plastic? Iată care nu pot fi reutilizate pentru că dăunează!

06.12.2021
Refolosiți sticlele de plastic? Iată care nu pot fi reutilizate pentru că dăunează!

Majoritatea producătorilor intenționează ca sticlele de plastic să fie de unică folosință. Cu toate acestea, uneori se întâmplă să le refolosim din necesitate sau pur și simplu pentru a proteja mediul înconjurător. Dacă acest lucru este sigur sau nu, depinde de plasticul utilizat.

Majoritatea ambalajelor sticlelor de plastic vor afișa un număr imprimat în interiorul unui triunghi pentru a arăta ce fel de plastic este. Acest număr poate ajuta, de asemenea, să știm cât de sigură este reutilizarea.

De ce nu e indicat să refolosim sticlele de plastic?

Iată trei dintre cele mai comune tipuri de materiale plastice:

Tereftalat de polietilenă (PETE sau PET). Dacă vedeți un „1” pe sticlă, înseamnă tereftalat de polietilenă. Acest plastic ușor este util pentru sticle de apă și recipiente precum sticlele de sos, recipientele cu unt de nuci și alte ambalaje pentru alimente.‌

Polietilenă de înaltă densitate (HDPE). Dacă sticla afișează un „2”, plasticul este polietilenă de înaltă densitate (HDPE). HDPE este un plastic mai rezistent, mai durabil. Acest lucru îl face un material bun pentru sticlele de detergent, sticlele de săpun și recipientele de lichid de 3 litri.

Altele. „7” este codul de identificare pentru materialele plastice care nu se încadrează în nicio altă categorie. Unele sticledin această categorie pot conține bisfenol A, altfel cunoscut sub numele de BPA. BPA este o substanță chimică care a fost legată de perturbări ale sistemului endocrin, care se ocupă de reglarea hormonilor. Mulți oameni evită produsele care conțin BPA din cauza impactului lor potențial asupra echilibrului hormonal.

FDA (Food and Drug Administration) a declarat plasticele PET ca fiind sigure pentru utilizare unică și repetată, potrivit Insider. Dar atunci când aceste tipuri de materiale plastice sunt păstrate la temperaturi extrem de ridicate, există riscul unei substanțe chimice numite leșiere de antimoniu.

Cu toate acestea, riscurile de leșiere chimică sunt scăzute atunci când se face corect depozitarea sticlelor de tip PET. Cel mai bine este ca aceste sticle să fie păstrate la temperatura camerei și ferite de soare pentru a minimiza orice șansă de scurgere.‌

Plasticul și bacteriile

Sticlele de plastic pot adăposti bacterii dăunătoare, motiv pentru care majoritatea producătorilor recomandă să le folosim o singură dată. Într-adevăr, creșterea bacteriilor în sticlele de apă este o preocupare mult mai mare decât leșierea chimică.‌

Creșterea bacteriană se poate produce rapid de la utilizarea obișnuită a atingerii gurii de sticlă. Chiar și băuturile neterminate lăsate la temperatura camerei pot avea o creștere uimitoare a bacteriilor pe parcursul zilei. Cel mai bine este să le reutilizăm cu moderație și să le spălăm bine, deoarece germenii se răspândesc extrem de repede. În plus, uzura sticlei de la reutilizare poate crea crăpături și zgârieturi la suprafață, unde pot crește mai multe bacterii.

Foto: Deposit Photos

Cele mai noi articole
Ce s-a întâmplat azi, 24 ianuarie?
Ce s-a întâmplat azi, 24 ianuarie?
Ziua de 24 ianuarie este cea de 24-a zi a calendarului gregorian și a 25-a zi în anii bisecți. Până la sfârșitul anului au mai rămas 341 de zile. 24 ianuarie 1859 este data în care s-au unit... citește tot
Sandwich-ul din SUA cu origini românești care i-a înnebunit pe americani. Inventatorul: „Am rețeta de la un român”
Sandwich-ul din SUA cu origini românești care i-a înnebunit pe americani. Inventatorul: „Am rețeta de la un român”
Gustarea formată din diverse ingrediente între două sau mai multe felii de pâine poartă numele de sandwich (sandviș). De mai bine de un secol, unul dintre cele mai populare și mai consumate... citește tot
Reguli simple de securitate cibernetică de urmat acasă
Reguli simple de securitate cibernetică de urmat acasă
S-au scris multe despre măsurile adecvate de siguranță cibernetică pentru cei care lucrează din locații îndepărtate. În timp ce mulți angajați lucreză de acasă, aceștia trebuie să fie... citește tot