Cum ar putea deveni mătasea de păianjen alternativă la plastic?

25.06.2021
Cum ar putea deveni mătasea de păianjen alternativă la plastic?

Plasticul este unul dintre cele mai utile și mai utilizate materiale care a adus beneficii semnificative societății moderne, însă cantitățile uriașe de plastic produse în ultimii ani au poluat foarte mult.

Acesta este motivul pentru care cercetătorii caută soluții alternative pentru înlocuirea acestui material, în special a celui folosit pentru produsele de unică folosință.

Conform celor mai recente studii în domeniu, cererea de alimente se va dubla în următorii 30 de ani, ceea ce va genera o creștere însemnată a cantității de deșeuri provenită din alimente și ambalajele din plastic. Astfel, s-ar putea ajunge în situația ingrată în care s-ar îngreuna procesul de eliminare a deșeurilor.

Este clar că, pentru a combate daunele aduse mediului înconjurător, avem nevoie de materiale mai durabile și mai rezistente pe care să le putem recicla sau biodegrada, iar oamenii de știință de la Universitatea Cambridge se pare că au găsit soluția.

Concret, ei au descoperit o modalitate de a produce plastic din proteine ​​vegetale abundente și durabile care are la bază un polimer sintetic pe bază de plante a cărui compoziție este foarte asemănătoare cu cea a… mătăsii de păianjen, dar care nu provine de fapt de la artropodele cu opt picioare.

Pentru a înțelege mai bine dimensiunea descoperirii, experții spun că mătasea de păianjen este de cinci ori mai puternică decât oțelul, numărându-se printre cele mai rezistente materiale natuale de pe Pământ.

Mătasea de păianjen vegană seamănă cu plasticul

Poate vă întrebați cum s-a ajuns la această soluție. Ei bine, totul a fost rezultatul unei pure întâmplări deoarece oamenii de știință au ajuns să realizeze acest material sintetic în timp ce studiau cu totul altceva, și anume modul în care se formează proteinele și interacțiunile dintre acestea.

„În mod normal, investigăm modul în care interacţiunile proteice ne permit să rămânem sănătoşi şi modul în care interacţiunile neregulate sunt implicate în boala Alzheimer”, a declarat profesorul Thomas Knowles. „A fost o adevărată surpriză să descoperim că cercetarea noastră ar putea aborda şi o mare problemă în ceea ce priveşte sustenabilitatea, și anume poluarea cu plastic”, a mai adăugat acesta.

Cercetătorii au realizat un plastic pe bază de plante și au adăugat nanoparticule, adică particule mai mici de o milionime de metru. Acest lucru le-a permis să controleze structura materialului pentru a produce pelicule flexibile al căror material arată ca mătasea de păianjen la nivel molecular, folosind ingrediente durabile.

Botezat „mătasea de păianjen vegană”, noul material este foarte asemănător cu plasticul, dar este biodegradabil şi are potenţialul de utilizare în crearea multor produse. Cercetătorii speră să reprezinte o alternativă eficientă și ecologică la microplasticul atât de dăunător, precum și la cel folosit pentru fabricarea produselor de unică folosință, începând cu materialele de ambalare și terminând cu capsulele de detergent folosite la mașinile de spălat rufe.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Câți bani iau britanicii de la Coldplay să cânte în România?
Câți bani iau britanicii de la Coldplay să cânte în România?
Pe 12 și 13 iunie 2024, britanicii de la Coldplay vor susține două concerte pe Arena Națională în cadrul turneului Music of the Spheres World Tour, care promovează cel de-al 9-lea album,... citește tot
Momentul în care generalul rus Serghei Trofimenco a trimis 11.000 de soldați români la moarte: „Ăsta e ordinul! Nu mai discutați și vedeți-vă de treabă!”
Momentul în care generalul rus Serghei Trofimenco a trimis 11.000 de soldați români la moarte: „Ăsta e ordinul! Nu mai discutați și ...
În vara anului 1940, în plin Război Mondial, prin ultimatumul și dictatele consecutive pactului Hitler-Stalin, țara noastră este silită să cedeze Bucovina de Nord, Ținutul Herței și... citește tot
Fructe și legume din piață sau de la supermarket? Ce dezavantaje ai dacă cumperi legume de la țărani? Dar avantaje?
Fructe și legume din piață sau de la supermarket? Ce dezavantaje ai dacă cumperi legume de la țărani? Dar avantaje?
De ani buni pe piața din România se dă o luptă acerbă între supermarketuri și producătorii locali. Alegerea nu este întotdeauna ușoară și răspunsul la întrebarea: „De unde să facem... citește tot