Cum au apărut pungile de plastic? Cât de periculoase sunt pentru natură?

09.06.2020
Cum au apărut pungile de plastic? Cât de periculoase sunt pentru natură?

Pungile de plastic le găsim peste tot. Utilitatea lor este binecunoscută, însă nu toată lumea respectă regulile ca la carte și atunci când renunță la ele nu o fac în locurile potrivite, poluând natura. Folosită ca modalitate de transport a alimentelor, dar și ca spațiu de depozitare, punga de plastic parcă a fost dintotdeauna disponibilă.

De-a lungul istoriei, lucrurile nu au stat așa, iar inițial au fost folosite sacoșele din material textil. În 1852 a fost inventată mașinăria care producea pungi de hârtie. Invenția a ajutat foarte mult magazinele alimentare și nealimentare pentru a crește valoarea adăugată, punând pungile de hârtie, la dispoziția clienților, în mod gratuit.

Punga de plastic a apărut pentru prima dată, în 1957, ca modalitate de ambalare și transport a sandwich-urilor. Ulterior, în anul 1966, a fost introdusă ca pungă pentru cumpărături în magazinele alimentare, iar în anii ’70 a fost produsă la nivel industrial, magazinele folosind în proportie de 70% pungile de plastic.

Pungile de plastic pericol pentru natură

Anii au trecut, iar oamenii de știință au descoperit cât de periculoase sunt aceste pungi de plastic pentru mediul înconjurător. Semnalele de alarmă au fost trase în anii ’90, când a fost descoperită Marea Insulă de Gunoaie din Pacific (Great Pacific Garbage Patch), un morman gigant de gunoaie din produse de plastic (egală cu suprafața statului Texas), amenințând viețuitoarele marine și zonele de pescuit.

Pungile sunt realizate din petrol și gaz natural, resurse ce au un impact major asupra mediului, în mod special în timpul extracției și producției. Odată ajunse în apă, acestea reprezintă un pericol pentru fauna marină, fiind confundate cu mâncarea (pungile de plastic sunt similare meduzelor). Ingerate acestea aduc la sufocare, foamete și înecare.

Potrivit theworldcounts.com, într-un an omenirea foloseşte 5 trilioane de pungi de plastic, 160.000 pe secundă, însemnând că, puse una langă alta, pot înconjura Pământul de 7 ori la fiecare oră. Conform statisticilor, abia 1% dintre acestea sunt reciclate, 10% ajungând în oceane. Pungile de plastic se descompun în aproape 1000 de ani, astfel că acestea reintră în lanțul trofic chiar și după moartea și descompunerea animalului ce a ingerat plasticul.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot