Câți bani economisesti pe an daca nu mai cumperi pungi de plastic la supermarket?

31.03.2023
Câți bani economisesti pe an daca nu mai cumperi pungi de plastic la supermarket?

Și tu ai fost măcar o dată în supermarket și ai fost nevoit să cumperi pungi de plastic pentru a transporta produsele cumpărate, nu-i așa? La nivel mondial se consumă aproximativ un trilion de pungi de plastic pe an. Asta înseamna aproximativ 160.000 pe secundă. Dar, câți bani am economisi, în România, dacă nu am mai cumpăra pungi de plastic?

O cercetare arată că 80% dintre români merg în marile magazine pentru coşul zilnic, scrie digi24.ro. Un român merge, în medie, de 2 ori pe săptămână la supermarket. La fiecare vizită, acesta ar putea să facă destule cumpărături, cât să umple 2-3 sacoșe de plastic. Acest lucru înseamnă, să zicem, 5 pungi pe săptămână.

În general, pungile de plastic costă între 1 și 2 lei în România, iar majoritatea oamenilor utilizează cel puțin cinci pungi în fiecare săptămână. Deci, dacă ai cumpărat cinci pungi pe săptămână la un preț mediu de 1,5 lei, atunci poți economisi aproximativ 7,5 lei pe săptămână. Pe an, acest lucru înseamnă o cheltuială de aproximativ 400 de lei.

Cu ce înlocuim pungile de plastic?

Există alternative durabile și reutilizabile, cum ar fi sacoșele din bumbac sau din material textil, care pot fi folosite în locul pungilor de plastic și care pot duce la o economie semnificativă pe termen lung. În plus, salvăm și mediul înconjurător. Statisticile spun că este nevoie de până la 1.000 de ani pentru ca o pungă de plastic să se descompună. În medie, o pungă de plastic este folosită doar 12 minute, notează theworldcounts.com.

Mai mult plastic în oceane decât pești…

Cifrele sunt de-a dreptul îngrijorătoare. Ecologiștii estimează că până în 2050, oceanele lumii ar putea conține mai mult plastic decât pești (ca greutate), în condițiile în care doar 1% din pungile de plastic sunt reciclate. Autoritățile au luat măsuri și începând cu anul 2021, produsele din plastic de unică folosinţă nu mai pot fi introduse pe piaţa Uniunii Europene, scrie europafm.ro. Pungile de plastic clasice au fost înlocuite în supermarketuri cu pungi biodegradabile. Costul acestora de producție este semnificativ superior.

Foto: timeoutdubai.com

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
Guess genți de mână – alege cel mai bun model mini
Guess genți de mână – alege cel mai bun model mini
Gențile mini au devenit alegerea ideală pentru cei care apreciază funcționalitatea și eleganța într-un pachet compact. Indiferent dacă preferi un stil minimalist sau unul plin de detalii... citește tot
Cum a dus Carol al II-lea România la primul Campionat Mondial? El a făcut lotul, mai ceva ca Gigi Becali! Doar patru echipe din Europa au fost prezente!
Cum a dus Carol al II-lea România la primul Campionat Mondial? El a făcut lotul, mai ceva ca Gigi Becali! Doar patru echipe din Europa au fost ...
În anul 1930, în Uruguay, avea loc primul Campionat Mondial de fotbal din istorie. Turneul final trebuia să aibă la start 16 națiuni, dar Japonia, Siam și Egipt s-au retras. Au rămas 13... citește tot
Fabuloasa istorie a autobuzului care făcea curse regulate din Marea Britanie în India. Cât dura un drum?
Fabuloasa istorie a autobuzului care făcea curse regulate din Marea Britanie în India. Cât dura un drum?
Într-o epocă domnitată de rapiditate și de curse aeriene regulate, pare greu de crezut că acum mai puțin de 100 de ani exista un autobuz care făcea curse regulate între Londra și Calcutta,... citește tot