De ce berea la sticlă e mai gustoasă decât cea la PET?

02.03.2018
De ce berea la sticlă e mai gustoasă decât cea la PET?

Berea este cu siguranță una dintre cele mai răspândite băuturi în întreaga lume. Oamenii consumă multă bere în zilele toride, din recipiente de sticlă, de plastic sau chiar din doze de aluminiu. Totuși, de ce berea ambalată în sticlă de sticlă rămâne cea mai gustoasă?

Există păreri și păreri cu privire la bere, la temperatura ideală a acesteia și la recipientul din care ar trebui consumată. Totuși, la scară largă, în urmă cu zeci de ani, berea era băută preponderent din sticle de sticlă. Acum, lucrurile s-au schimbat și, pe alocuri, consumatorii susțin că și gustul are de suferit odată cu apariția dozelor și a PET-urilor. Care este explicația?

De unde vine expresia „a freca menta”?

Spre deosebire de sticlă, care este aproape impermeabilă la oxigen sau dioxid de carbon, plasticul este mult mai poros. Totodată, sticla nu interacționează deloc chimic cu conținutul din interiorul acesteia. „Când mâncați sau beți ceva dintr-un recipient din sticlă, experimentați gustul pur al mâncării sau al băuturii”, explică specialiștii în chimie.

De ce moneda românească se numește „leu”? De unde vine denumirea de „leu”?

Pe de altă parte, plasticul conține multe substanțe chimice. De exemplu, PET-ul (Polietilenă tereftalat⁠) din care sunt făcute ambalajele de bere, poate suferi transformări la cădură.

Bere

Când acest plastic este expus la soare, nivelul de antiamoniu crește și se transferă în băutură. Dacă berea este depozitată mai mult timp în zone calde, nivelul poate depăși limitele recomandate pentru siguranța consumatorului.

Pastele nu sunt o mâncare de origine italiană. De unde au venit pastele în bucătăria europeană?

În ceea ce privește cutiile din aluminiu, acestea sunt fabricate dintr-un aluminiu impermeabil. La rândul lui, aluminiul este acoperit cu un polimer special, pentru a reduce riscul de scurgere a aluminiului în băutură. Dezavantajul cutiilor este că se încălzesc mai repede în razele soarelui decât sticla. Avantajul este că se și răcesc mai repede în frigider.

Dozele au luat locul sticlei

În anul 2006, berea la doză şi berea la sticlă erau aproape la fel de populare în întreaga lume. Șase ani mai târziu, dozele ocupau 53,2% din piaţa berii, iar sticlele – doar 36,5%.

Doza da, sticla ba

Există însă și voci avizate care susțin că berea din doze este mai gustoasă decât cea din sticlă. „Lumina distruge compuşii organici din berea la sticlă, compuşi care dau berii aroma specifică, preferată de cumpărători”, a explicat Dave Welz de la Ska Brewing.

Berea
Berea la sticla este extrem de populara

Foto: pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a avut nevoie Ramses al II-lea, un faraon mort de peste 3.000 de ani de un pașaport valid?
Cum a avut nevoie Ramses al II-lea, un faraon mort de peste 3.000 de ani de un pașaport valid?
Povestea faraonului Ramses al II-lea, unul dintre cei mai mari conducători ai Egiptului antic, a căpătat în anii ’70 o turnură surprinzătoare: deși mort de mai bine de trei milenii, Ramses... citește tot
Obiceiuri vechi ale oamenilor care par complet nebunești azi. Dacă te jignea cineva, nu-l dădeai în judecată, îl provocai la duel
Obiceiuri vechi ale oamenilor care par complet nebunești azi. Dacă te jignea cineva, nu-l dădeai în judecată, îl provocai la duel
Istoria omenirii este plină de tradiții și obiceiuri care, privite prin ochii moderni, par… complet nebunești. Totuși, pentru oamenii de atunci, ele avea sens, erau legi ale comunității sau... citește tot
Coliva este sau nu desert? Care este istoria colivei?
Coliva este sau nu desert? Care este istoria colivei?
Coliva este unul dintre cele mai vechi și mai semnificative preparate tradiționale din cultura românească și nu numai. Prezentă în mod obișnuit la parastase și evenimente religioase... citește tot