Berea este cu siguranță una dintre cele mai răspândite băuturi în întreaga lume. Oamenii consumă multă bere în zilele toride, din recipiente de sticlă, de plastic sau chiar din doze de aluminiu. Totuși, de ce berea ambalată în sticlă de sticlă rămâne cea mai gustoasă?
Există păreri și păreri cu privire la bere, la temperatura ideală a acesteia și la recipientul din care ar trebui consumată. Totuși, la scară largă, în urmă cu zeci de ani, berea era băută preponderent din sticle de sticlă. Acum, lucrurile s-au schimbat și, pe alocuri, consumatorii susțin că și gustul are de suferit odată cu apariția dozelor și a PET-urilor. Care este explicația?
Spre deosebire de sticlă, care este aproape impermeabilă la oxigen sau dioxid de carbon, plasticul este mult mai poros. Totodată, sticla nu interacționează deloc chimic cu conținutul din interiorul acesteia. „Când mâncați sau beți ceva dintr-un recipient din sticlă, experimentați gustul pur al mâncării sau al băuturii”, explică specialiștii în chimie.
Pe de altă parte, plasticul conține multe substanțe chimice. De exemplu, PET-ul (Polietilenă tereftalat) din care sunt făcute ambalajele de bere, poate suferi transformări la cădură.
Când acest plastic este expus la soare, nivelul de antiamoniu crește și se transferă în băutură. Dacă berea este depozitată mai mult timp în zone calde, nivelul poate depăși limitele recomandate pentru siguranța consumatorului.
În ceea ce privește cutiile din aluminiu, acestea sunt fabricate dintr-un aluminiu impermeabil. La rândul lui, aluminiul este acoperit cu un polimer special, pentru a reduce riscul de scurgere a aluminiului în băutură. Dezavantajul cutiilor este că se încălzesc mai repede în razele soarelui decât sticla. Avantajul este că se și răcesc mai repede în frigider.
Dozele au luat locul sticlei
În anul 2006, berea la doză şi berea la sticlă erau aproape la fel de populare în întreaga lume. Șase ani mai târziu, dozele ocupau 53,2% din piaţa berii, iar sticlele – doar 36,5%.
Doza da, sticla ba
Există însă și voci avizate care susțin că berea din doze este mai gustoasă decât cea din sticlă. „Lumina distruge compuşii organici din berea la sticlă, compuşi care dau berii aroma specifică, preferată de cumpărători”, a explicat Dave Welz de la Ska Brewing.
Centura de siguranță, un element esențial pentru siguranța în trafic, ascunde un detaliu aparent minor dar foarte important: butonul negru. Dar, la ce folosește acesta? Centura de siguranță... citește tot
Compararea celor mai bune bonusuri de cazino în România cu ajutorul Romaniabonusesfinder Piața de gambling online din România continuă să se dezvolte rapid, iar bonusurile de cazino au devenit... citește tot
Puiul de urs este o anomalie a naturii: se naște mai mic decât o chiflă. Discrepanța de mărime dintre mamă și pui este uimitoare. O ursoaică matură poate cântări 200-300 de kilograme, dar... citește tot