Pastele nu sunt o mâncare de origine italiană. De unde au venit pastele în bucătăria europeană?

Claudiu Petrișor 27/02/2018 Ca să știm
Pastele nu sunt o mâncare de origine italiană. De unde au venit pastele în bucătăria europeană?

La nivel mondial, pastele au devenit sinonime cu bucătăria italiană. Imigranții italieni au dus cu ei pastele oriunde au mers în lume. Totuși, contrar așteptărilor, pastele nu provin din Italia.

Cele mai faimoase soiuri și rețete de paste sunt italiene. În mod surprinzător, orginea pastelor se află la mii de kilometri distanță de Peninsula Italiană.

Cum au ajuns pastele în Italia?

Una dintre cele mai populare teorii cu privire la originea pastelor a fost publicată de revista „Macaroni Journal”. Conform sursei citate, pastele au fost aduse în Italia de către comerciantul venețian Marco Polo (1254-1324) din China. Italianul a mers în China în timpul dinastiei Yuan (1271-1368), iar chinezii consumau tăiței încă din 3000 î. d. Hr. în provincia Qinghai.

Este adevărat că rețeta Coca-Cola este cunoscută doar de doi oameni?

Contestatarii acestei teorii susțin că, din punct de vedere al procesului de fabricare, pastele nu sunt chiar fideaua chinezească. În plus, izvoarele istorice italiene relatează că un soldat genovez a inclus un coș de paste uscate în inventarul bunurilor pe care le deținea. Acest lucru se întâmpla în 1279, iar Marco Polo s-a întors din China abia în anul 1295. Să fi apărut pastele în Italia înaintea reîntoarcerii lui Marco Polo?

Numele salatei Caesar nu vine de la împăratul roman. Și totuși, de ce se numește astfel?

Majoritatea istoricilor alimentari sunt de părere că arabii, în special cei din zona Libiei de azi, ar trebui să fie creditați pentru aducerea de paste, spanac, vinete și trestie de zahăr în bazinul mediteranean.

Se crede că pastele au fost introduse în Italia în timpul cuceririlor arabe din Sicilia din secolul al 9-lea d. Hr. Până în secolul al XII-lea, italienii au aflat de la arabi metodele de uscare a pastelor pentru a le păstra pe perioada călătoriei. O dovadă a acestei versiuni este faptul că în multe rețete vechi de paste siciliene, există introduceri gastronomice în limba arabă.

Paste
Pastele au o istorie de sute de ani

Totodată, geograful arab cunoscut sub denumirea de Idrisi afirmă în „Cartea lui Ruggero” că în Trabia se prepară paste în cantități atât de mari, încât ar putea hrăni cu ele atât regiunea Calabria, cât și teritoriile musulmane și creștine vecine.

Care este orginea cuvântului „pasta”?

Cel mai probabil, cuvântul „pasta” vine din grecescul „pastos” care înseamnă „presărat cu sare”. Totodată, substantivul „paste” a fost preluat din greacă în latină. În limba lui Horațiu înseamnă „aluat, prăjitură de patiserie”.

Curiozități despre paste

  • În lume, există peste 600 de feluri diferite de paste. Cele mai cunoscute sunt spaghetti, penne, tortelini, tagliatelle, fussili sau linguini;
  • Italienii sunt cei mai mari consumatori de paste din lume. Dacă un american consumă în medie 10 kilograme de paste pe an, un italian consumă 30 de kilograme de paste la fiecare 365 de zile;
  • Pastele nu s-au consumat cu roșii multă vreme. Roșiile au pătruns în bucătăria italiană abia la finele anilor 1600. Prima rețetă de paste cu suc de roșii datează din anul 1790.

Paste

Foto: pexels.com

Nu uita să ne dai un LIKE!
Ne ajută să creștem și să ducem aceste informatii la mai multe persoane.
Mulțumim!

loading...