Numele salatei Caesar nu vine de la împăratul roman. Și totuși, de ce se numește astfel?

26.02.2018
Numele salatei Caesar nu vine de la împăratul roman. Și totuși, de ce se numește astfel?

Cine nu a mâncat măcar o dată o salată Caesar sau nu a văzut numele acesteia scris într-un meniu la un restaurant? Ei bine, contrar așteptărilor, numele salatei, deși e de origine italiană, nu vine de la împăratul roman Gaius Iulius Caesar.

Cel care a dat numele salatei este Caesar Cardini, un celebru bucătar italian care a emigrat în Statele Unite după Primul Război Mondial. În ciuda faptului că deținea o casă în San Diego, familia Cardini a deschis un restaurant în Tijuana, Mexic.

Cum a luat naștere salata Caesar?

Conform fiicei lui Caesar, pe data de 4 iulie 1924, bucătarul Caesar nu a primit proviziile pe care le aștepta. Pentru că avea mulți clienți în restaurant și voia să profite de prezența lor, Caesar Cardini a făcut o salată cu ingredientele rămase.

De unde vine expresia „Zarurile au fost aruncate”?

O altă poveste despre originea salatei Caesar a fost spusă de Paul Maggiora, un fost partener al italianului. Se pare că după o noapte de beție, mai mulți soldați din aviație au ratat micul dejun și s-au prezentat la restaurantul italianului, care le-a făcut o salată denumită inițial „Aviator’s Salad” („Salata aviatorilor”). Preparatul s-a bucurat de un real succes și a fost botezată ulterior „Salata Caesar”. Se spune că primele salate Caesar au fost servite cu mâna, întrucât bucătarul a aranjat frunzele verzi în așa fel  încât să nu fie nevoie de o furculiță.

Este adevărat că rețeta Coca-Cola este cunoscută doar de doi oameni?

Indiferent de originea adevărată a rețetei, este clar că acest tip inedit de salată a făcut din restaurantul lui Cardini un loc popular în toată America.

Cum se prepară salata Caesar orginială?

Pentru a prepara salata este nevoie de următoarele ingrediente: 7 frunze de salată romană, 5 linguri de ulei de măsline, 2 linguri de muștar Dijos, 1 lingură de oțet din vin, 1 gălbenuș de ou, 2 linguri de anșoa în ulei, 8 linguri de parmezan ras, 1 pumn de crutoane, 2 căței de usturoi, 1 lingură de suc de lămâie, 3 picături de sos Worchestershire, sare și piper.

Salata Caesar
Salata Caesar și inventatorul ei

Foto: pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Operațiunile de salarizare, optimizate cu o soluție digitală
Operațiunile de salarizare, optimizate cu o soluție digitală
Procesele de payroll trebuie realizate pe baza unui flux rapid în orice companie, pentru o gestionare cât mai eficientă a resursei umane și a timpului. Un program salarii, care este denumit și... citește tot
De unde vine expresia: „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”?
De unde vine expresia: „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”?
Puțini știu adevărata poveste din spatele expresiei „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”, folosită adesea cu dispreț. Dar dacă ne întoarcem în timp, în perioada sclaviei romilor,... citește tot
De ce Ucraina n-a vrut ca România să intre în NATO? Cum s-au opus vecinii de la nord?
De ce Ucraina n-a vrut ca România să intre în NATO? Cum s-au opus vecinii de la nord?
Pe data de 29 martie 2004, România a aderat în mod oficial la NATO alături de Bulgaria, Estonia, Lituania, Slovacia și Slovenia. Aceasta era una dintre cele mai importante reușite pe plan extern... citește tot