Ce înseamnă paste al dente? Cum se pregătesc pastele să iasă al dente?

06.09.2023
Ce înseamnă paste al dente? Cum se pregătesc pastele să iasă al dente?

Pastele sunt un tip de aliment bazat pe făină și apă, care sunt amestecate pentru a forma un aluat și apoi este tăiat în diferite forme. Pastelor li se adaugă adesea ouă pentru a le oferi o textură și un gust mai bogat. Acestea pot fi de mai multe tipuri, în funcție de ingredientele utilizate și de forma lor.

Pastele sunt adesea folosite într-o varietate de rețete, cum ar fi paste cu sos de roșii, paste cu sos de brânză, paste cu legume sau cu fructe de mare. Ele sunt o sursă excelentă de carbohidrați și pot fi combinate cu diverse ingrediente pentru a crea mese delicioase și satisfăcătoare.

Ce semnifică paste al dente?

Expresia „al dente” este folosită pentru a descrie starea de gătire a pastelor, acestea fiind fierte doar până când devin moi, dar încă au o ușoară fermitate sau rezistență la mușcare. Termenul „al dente” provine din limba italiană, iar în traducere înseamnă aproximativ „la dinți” sau „înțepenit în dinți„. Aceasta înseamnă că pastele nu sunt complet fierte și sunt încă puțin ferme atunci când sunt mușcate.

Cum să faci pastele al dente?

Altfel spus, ”al dente” presupune ca pastele să fie moi la exterior și mai tari la interior, aceasta fiind cea mai bună metodă de a găti aceste alimente, potrivit experților bucătari. Maeștrii în gastronomie recomandă ca pastele să fie verificate cu două minute înainte de timpul recomandat pe ambalaj pentru a verifica cât de aproape sunt de starea dorită. Poți folosi o furculiță pentru a lua câteva paste din apă și a le gusta pentru a verifica dacă sunt suficient de moi, dar încă… al dente.

Gătirea pastelor al dente este preferată în bucătăria italiană, deoarece păstrează textura și gustul pastelor, permițându-le să fie mai bine absorbite de sosuri. Pastele al dente au și un indice glicemic mai scăzut, ceea ce poate fi benefic pentru controlul nivelului de zahăr din sânge.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Mit sau adevăr? De ce, în Japonia, doar bărbații au voie să gătească sushi?
Mit sau adevăr? De ce, în Japonia, doar bărbații au voie să gătească sushi?
Întrebarea „De ce doar bărbații au voie să gătească sushi?” circulă des în spațiul public, însă ea pornește dintr-un amestec de mituri, jumătăți de adevăr și interpretări... citește tot
Povestea unui australian care a fost aproape de moarte, dar apoi s-a îmbogățit peste noapte câștigând de DOUĂ ORI la loterie
Povestea unui australian care a fost aproape de moarte, dar apoi s-a îmbogățit peste noapte câștigând de DOUĂ ORI la loterie
În anul 1998, Bill Morgan, un șofer de camion din Australia în vârstă de 37 de ani, părea să fie cel mai ghinionist om de pe planetă. În timp ce se afla la muncă, a fost implicat într-un... citește tot
Curiozități despre „Cravata galbenă”, filmul autobiografic al lui Sergiu Celibidache
Curiozități despre „Cravata galbenă”, filmul autobiografic al lui Sergiu Celibidache
Filmul „Cravata Galbenă” prezintă extraordinara poveste a lui Sergiu Celibidache (1912-1996), unul dintre cei mai celebri și mai controversați dirijori ai secolului al XX-lea. Pelicula este... citește tot